Wszystkie składniki – oprócz oleju – połącz w jedną masę. Ubijaj, tak aby nie było grudek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj wody, jeśli zbyt rzadka – mąki. Smaż naleśniki na rozgrzanym tłuszczu.
A farsz? Jeśli masz ochotę na naleśniki na słono, możesz posmarować je pesto ze słoiczka i posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami. Świetnie będą smakować też z suszonymi pomidorami i tuńczykiem z puszki.
Naleśniki bez mleka. Sprawdź pyszne przepisy na naleśniki
Jajka ubij wraz z cukrem i solą. Dodawaj stopniowo mleko i wodę, a na końcu wsyp mąkę. Ubij trzepaczką na gładką masę. Smaż naleśniki z mąki orkiszowej na rozgrzanym tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami – na przykład konfiturą truskawkową, masłem orzechowym czy białym serem. Naleśniki z mąki orkiszowej świetnie smakują także z owocami sezonowymi.
Naleśniki przygotuj zgodnie z powyższymi przepisami. Na oddzielnej patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż szpinak. Dodaj do niego ząbek czosnku, sól i pieprz. Gdy odparuje cała woda, przełóż farsz do naleśników, na wierzchu wysyp starty ser. Zawijaj naleśniki i podsmaż je na patelni.