Co na obiad w piątek? Szybki obiad z niczego, czyli naleśniki na słono

Co na obiad w piątek? Też zadajesz sobie to pytanie? W piątek zazwyczaj nie mamy czasu ani ochoty tworzyć wymyślnych dań, więc sprawdzą się wypróbowane już rozwiązania. Zawsze możesz zrobić obiad z niczego i zaserwować całej rodzinie naleśniki. Wystarczą ulubione dodatki lub takie, które znajdziesz w lodówce. Proponujemy trzy przepisy - na naleśniki na słono, naleśniki z mąki orkiszowej oraz naleśniki ze szpinakiem i serem.

Naleśniki na słono, czyli szybki obiad z niczego

Naleśniki na słono. Składniki:

  • 3 jajka,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • szklanka mąki,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • olej do smażenia.

Naleśniki na słono. Przygotowanie:

Wszystkie składniki – oprócz oleju – połącz w jedną masę. Ubijaj, tak aby nie było grudek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj wody, jeśli zbyt rzadka – mąki. Smaż naleśniki na rozgrzanym tłuszczu.

A farsz? Jeśli masz ochotę na naleśniki na słono, możesz posmarować je pesto ze słoiczka i posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami. Świetnie będą smakować też z suszonymi pomidorami i tuńczykiem z puszki.

Naleśniki bez mleka. Sprawdź pyszne przepisy na naleśniki

Co na obiad w piątek? Naleśniki z mąki orkiszowej

Naleśniki z mąki orkiszowej. Składniki:

  • 3 jajka,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody,
  • szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • pół łyżeczki cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia

Naleśniki z mąki orkiszowej. Przygotowanie:

Jajka ubij wraz z cukrem i solą. Dodawaj stopniowo mleko i wodę, a na końcu wsyp mąkę. Ubij trzepaczką na gładką masę. Smaż naleśniki z mąki orkiszowej na rozgrzanym tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami – na przykład konfiturą truskawkową, masłem orzechowym czy białym serem. Naleśniki z mąki orkiszowej świetnie smakują także z owocami sezonowymi.

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Naleśniki ze szpinakiem i serem

Naleśniki ze szpinakiem i serem. Składniki:

  • 3 jajka,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • szklanka mąki,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • olej do smażenia,
  • opakowanie zamrożonego szpinaku rozdrobnionego,
  • 100 g żółtego sera startego na tarce,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.

Naleśniki ze szpinakiem i serem. Przygotowanie:

Naleśniki przygotuj zgodnie z powyższymi przepisami. Na oddzielnej patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż szpinak. Dodaj do niego ząbek czosnku, sól i pieprz. Gdy odparuje cała woda, przełóż farsz do naleśników, na wierzchu wysyp starty ser. Zawijaj naleśniki i podsmaż je na patelni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA