Szpinak przesmaż na łyżce oliwy. Zagotuj bulion i dodaj szpinak. Dopraw do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Zblenduj na gładką masę. Na końcu dodaj śmietanę kremówkę. Wymieszaj, ale już nie zagotowuj zupy ponownie. Podawaj z grzankami.
Oczyść szparagi, pokrój je w 2 cm kawałki. Zagotuj pokrojone szparagi w dwóch litrach wody. Rozpuść masło na patelni, dodaj łyżkę mąki, śmietanę i pół szklanki bulionu szparagowego. Połącz wszystko i mieszaj uważnie, tak żeby nie było grudek. Odcedź szparagi. Bulion zostaw. Do bulionu wlej masę śmietanową, pokruszony lub starty na tarce ser cheddar. Dopraw do smaku gałką i solą. Gdy zupa się zagotuj, dodaj szparagi.
Co na obiad w piątek? Szybki obiad z niczego, czyli naleśniki na słono:
Zagotowujemy bulion, dodajemy ulubiony makaron i gotujemy. Gdy będzie miękki, do miseczki wbijamy żółtka, dodajemy śmietaną i starty ser. Ucieramy na jednolitą masę i powoli wlewamy do bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Bulion zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa. Dodaj pokrojony koperek i gotuj aż do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, zapraw zupę koperkową śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą kurkumy.