Szybki obiad z niczego? Zupa z 5 składników: masz je w kuchni i nie spodziewasz się, że tak dobrze smakuje

Szybki obiad z niczego? Proponujemy zupę! Na pewno masz w domu składniki, z których przygotujesz coś smacznego i pożywnego. A na dodatek zdrowego. Sprawdź, nasze przepisy na zupę szpinakową, krem ze szparagów, zupę neapolitańską, zupę koperkową.

Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa. Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego (lub litr wody i dwie kostki rosołowe/warzywne),
  • opakowanie szpinaku rozdrobnionego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz.

Zupa szpinakowa. Przygotowanie:

Szpinak przesmaż na łyżce oliwy. Zagotuj bulion i dodaj szpinak. Dopraw do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Zblenduj na gładką masę. Na końcu dodaj śmietanę kremówkę. Wymieszaj, ale już nie zagotowuj zupy ponownie. Podawaj z grzankami.

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów. Składniki:

  • 10 szparagów,
  • 150 g sera cheddar,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej,
  • 200 ml śmietany 12 proc.

Krem ze szparagów. Przygotowanie:

Oczyść szparagi, pokrój je w 2 cm kawałki. Zagotuj pokrojone szparagi w dwóch litrach wody. Rozpuść masło na patelni, dodaj łyżkę mąki, śmietanę i pół szklanki bulionu szparagowego. Połącz wszystko i mieszaj uważnie, tak żeby nie było grudek. Odcedź szparagi. Bulion zostaw. Do bulionu wlej masę śmietanową, pokruszony lub starty na tarce ser cheddar. Dopraw do smaku gałką i solą. Gdy zupa się zagotuj, dodaj szparagi.

Co na obiad w piątek? Szybki obiad z niczego, czyli naleśniki na słono:

Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska. Składniki:

  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 żółtka,
  • 0,5 szklanki śmietany 18 proc.,
  • ulubiony makaron,
  • sól i pieprz.

Zupa neapolitańska. Przygotowanie:

Zagotowujemy bulion, dodajemy ulubiony makaron i gotujemy. Gdy będzie miękki, do miseczki wbijamy żółtka, dodajemy śmietaną i starty ser. Ucieramy na jednolitą masę i powoli wlewamy do bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa. Składniki:

  • 50 g masła,
  • cebula,
  • marchewka,
  • kilka ziemniaków,
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • pęczek posiekanego koperki,
  • śmietana 18 proc.
  • sól, pieprz, kurkuma

Zupa koperkowa. Przygotowanie:

Bulion zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa. Dodaj pokrojony koperek i gotuj aż do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, zapraw zupę koperkową śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą kurkumy.

Więcej o: