Lazania - przepisy na lasagne dla koneserów mięsa i wegetarian. Jak się za to zabrać? Wyjaśniamy

Lazania to danie, które przybyło do nas z Włoch. Klasyczną lazanię podaje się z mięsem mielonym, serem, sosem pomidorowym i przyprawami. Istnieją jednak inne alternatywy jej przygotowywania - popularna jest chociażby ta ze szpinakiem. Poznaj nasze przepisy, których wykonanie opisaliśmy krok po kroku.

Mimo, że lazania jest daniem z Włoch, to z pewnością na przełomie lat stała się ona przysmakiem także Polaków. Jest pożywna, smaczna i aromatyczna, a na dodatek pasuje też jako zwykły obiad, ale też ten bardziej uroczysty.

Zobacz wideo Lazania bez makaronu z cukinią i wołowiną

Lazania - przepisy dla każdego

Przepisy na to włoskie danie mogą być wykreowane na bazie różnych składników. Podstawowy przepis na typowo włoską lasagne składa się z mięsa mielonego, makaronu, sosu pomidorowego, przypraw i żółtego sera. Jednak to nie jedyna opcja. Ostatnimi czasy coraz bardziej popularne stają się lazanie warzywne. Lazania jest świetnym pomysłem na obiad, barbecue z przyjaciółmi lub ciepłą kolację. Danie wykonuje się prosto, a do tego szybko. 

Przepis na lasagne w wersji klasycznej

Przepis na lasagne według tradycyjnego sposobu jest łatwy w wykonaniu. Dlatego też, nawet jeżeli nie masz doświadczenia w świecie kulinarnych eksperymentów, nie obawiaj się. Z lazanią poradzisz sobie znakomicie. Do przygotowania lazanii będziemy potrzebować:

  • specjalnego makaronu lasagne - jedno całe opakowanie,
  • 300 g sera żółtego,
  • 800 g zmielonego mięsa - rodzaj taki, jaki chcesz,
  • cebula,
  • około 2 standardowych puszek pomidorów pokrojonych w kawałki,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • około 3 łyżek oleju roślinnego,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, bazylia, gałka muszkatołowa,
  • litr mleka,
  • kostka masła,
  • około 3 łyżek mąki.

Wykonanie:

  1. Na samym początku kroimy cebulę w kostkę. Dalej musimy ją udusić na patelni na oleju z czosnkiem.
  2. Następnie dokładamy mięso. Wszystko smażymy na małym ogniu.
  3. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy pomidory oraz przyprawy.
  4. Następnie wykonujemy sos beszamelowy. W tym celu musimy zagotować mleko połączone z masłem.
  5. Potem zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Ważne jest to, aby całość się nie zważyła. Dlatego też musimy wszystko dokładnie rozbić trzepaczką.
  6. Dalej doprawiamy do smaku.
  7. Przyszedł czas na zabieg końcowy. Układamy warstwowo: sos beszamelowy, płat lazanii, ponownie sos, starty ser, sos z mięsem, sos beszamelowy, makaron do lazanii.
  8. Kiedy blaszka będzie pełna, posypujemy ja serem.
  9. Lazanię pieczemy przez około 40 minut w temperaturze około 180 stopni.
  10. Możemy podawać z natką pietruszki lub świeżą bazylią.

Haps lazania z kurczakiemLazania z kurczakiem i szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem - wersja bez mięsa

Lasagne ze szpinakiem to propozycja dla tych, którzy nie lubią mięsa. Jest ona równie treściwa, a oprócz tego wyróżnia ją doskonały smak i właściwości poprawiające stan naszego zdrowia. Należy zaznaczyć, że jest ona bardzo szybka w wykonaniu. Dlatego też możemy wykonać ją pół godziny przed przybyciem naszych gości. Oto przepis:

Składniki na szpinakową lazanię:

  • około 2 dużych łyżek oleju,
  • cebula,
  • kilogram szpinaku - może być świeży lub mrożony,
  • około 4 ząbków czosnku - można dodać więcej jeżeli lubisz,
  • około 70 g sera typu feta + 40 g gorgonzoli,
  • świeża bazylia,
  • przyprawy: łyżeczka ziół prowansalskich, odrobina soli, pieprz, bazylia,
  • 1 kilogram makaronu do lazanii,
  • 200 g mozzarelli.

Wykonanie:

  1. Siekamy drobno cebulę. Następnie dusimy ją na patelni na oleju.
  2. Kiedy będzie już gotowa, dodajemy szpinak. Wszystko przykrywamy przykrywką i dusimy przez kilka minut. Pamiętajmy o mieszaniu co jakiś czas. Szpinak zdecydowanie zmniejszy wówczas swoją objętość. 
  3. Dalej dodajemy czosnek, ser feta oraz ser gorgonzola.
  4. Doprawiamy przyprawami.
  5. Makaron na lazanię lekko gotujemy - przez około dwie minuty.
  6. Następnie przygotowujemy naczynie żaroodporne.
  7. Układamy w nim kolejno: makaron-farsz-ser. Kiedy naczynie będzie pełne i na wierzchu należy ułożyć makaron a na nim mozzarellę.
  8. Pieczemy w piekarniku przez 25 minut. Temperatura powinna wynosić 180 stopni.

Lasagne wegetariańska - lazania dla "roślinożernych"

Lasagne wegetariańska to opcja dla ludzi, którzy na stałe zrezygnowali z mięsa lub chcą je ograniczyć. Jest ona niezwykle apatyczna, bogata w różnorodne witaminy i mikroelementy. Będzie doskonałą propozycją obiadu lub tak zwanej obiadokolacji z przyjaciółmi. Receptura znajduje się tutaj:

Składniki:

  • duża papryka,
  • cebula,
  • cukinia,
  • jajo kurze,
  • szklanka świeżego szpinaku,
  • paczka ricotty,
  • pomidory w puszcze,
  • łyżka oliwy,
  • 4 plastry makaronu typu lazania,
  • około 30 g parmezanu.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Dusimy na patelni cebulę. Pamiętajmy o tym, aby drobno ją posiekać. To samo robimy z papryką i cukinią.
  2. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy szpinak.
  3. Całość odpowiednio doprawiamy.
  4. Następnie dodajemy pomidory w puszce.
  5. Dalej ricottę umieszczamy w misce, dokładamy jajko. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
  6. Przygotowujemy naczynie żaroodporne.
  7. Wkładamy do niego kolejno: makaron - sos - ricottę - warzywa - makaron - ser.
  8. Dalej pieczemy przez 30 minut. Temperatura powinna mieć mniej więcej 175 stopni.

Spaghetti z cukinią - przepisy na smaczny obiad w wersji vegeSpaghetti z cukinią - przepisy na smaczny obiad w wersji vege

Więcej o: