Mimo, że lazania jest daniem z Włoch, to z pewnością na przełomie lat stała się ona przysmakiem także Polaków. Jest pożywna, smaczna i aromatyczna, a na dodatek pasuje też jako zwykły obiad, ale też ten bardziej uroczysty.
Zobacz wideo
Lazania bez makaronu z cukinią i wołowiną
Lazania - przepisy dla każdego
Przepisy na to włoskie danie mogą być wykreowane na bazie różnych składników. Podstawowy przepis na typowo włoską lasagne składa się z mięsa mielonego, makaronu, sosu pomidorowego, przypraw i żółtego sera. Jednak to nie jedyna opcja. Ostatnimi czasy coraz bardziej popularne stają się lazanie warzywne. Lazania jest świetnym pomysłem na obiad, barbecue z przyjaciółmi lub ciepłą kolację. Danie wykonuje się prosto, a do tego szybko.
Przepis na lasagne w wersji klasycznej
Przepis na lasagne według tradycyjnego sposobu jest łatwy w wykonaniu. Dlatego też, nawet jeżeli nie masz doświadczenia w świecie kulinarnych eksperymentów, nie obawiaj się. Z lazanią poradzisz sobie znakomicie. Do przygotowania lazanii będziemy potrzebować:
- specjalnego makaronu lasagne - jedno całe opakowanie,
- 300 g sera żółtego,
- 800 g zmielonego mięsa - rodzaj taki, jaki chcesz,
- cebula,
- około 2 standardowych puszek pomidorów pokrojonych w kawałki,
- 4-5 ząbków czosnku,
- około 3 łyżek oleju roślinnego,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, bazylia, gałka muszkatołowa,
- litr mleka,
- kostka masła,
- około 3 łyżek mąki.
Wykonanie:
- Na samym początku kroimy cebulę w kostkę. Dalej musimy ją udusić na patelni na oleju z czosnkiem.
- Następnie dokładamy mięso. Wszystko smażymy na małym ogniu.
- Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy pomidory oraz przyprawy.
- Następnie wykonujemy sos beszamelowy. W tym celu musimy zagotować mleko połączone z masłem.
- Potem zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Ważne jest to, aby całość się nie zważyła. Dlatego też musimy wszystko dokładnie rozbić trzepaczką.
- Dalej doprawiamy do smaku.
- Przyszedł czas na zabieg końcowy. Układamy warstwowo: sos beszamelowy, płat lazanii, ponownie sos, starty ser, sos z mięsem, sos beszamelowy, makaron do lazanii.
- Kiedy blaszka będzie pełna, posypujemy ja serem.
- Lazanię pieczemy przez około 40 minut w temperaturze około 180 stopni.
- Możemy podawać z natką pietruszki lub świeżą bazylią.
Lazania z kurczakiem i szpinakiem
Lasagne ze szpinakiem - wersja bez mięsa
Lasagne ze szpinakiem to propozycja dla tych, którzy nie lubią mięsa. Jest ona równie treściwa, a oprócz tego wyróżnia ją doskonały smak i właściwości poprawiające stan naszego zdrowia. Należy zaznaczyć, że jest ona bardzo szybka w wykonaniu. Dlatego też możemy wykonać ją pół godziny przed przybyciem naszych gości. Oto przepis:
Składniki na szpinakową lazanię:
- około 2 dużych łyżek oleju,
- cebula,
- kilogram szpinaku - może być świeży lub mrożony,
- około 4 ząbków czosnku - można dodać więcej jeżeli lubisz,
- około 70 g sera typu feta + 40 g gorgonzoli,
- świeża bazylia,
- przyprawy: łyżeczka ziół prowansalskich, odrobina soli, pieprz, bazylia,
- 1 kilogram makaronu do lazanii,
- 200 g mozzarelli.
Wykonanie:
- Siekamy drobno cebulę. Następnie dusimy ją na patelni na oleju.
- Kiedy będzie już gotowa, dodajemy szpinak. Wszystko przykrywamy przykrywką i dusimy przez kilka minut. Pamiętajmy o mieszaniu co jakiś czas. Szpinak zdecydowanie zmniejszy wówczas swoją objętość.
- Dalej dodajemy czosnek, ser feta oraz ser gorgonzola.
- Doprawiamy przyprawami.
- Makaron na lazanię lekko gotujemy - przez około dwie minuty.
- Następnie przygotowujemy naczynie żaroodporne.
- Układamy w nim kolejno: makaron-farsz-ser. Kiedy naczynie będzie pełne i na wierzchu należy ułożyć makaron a na nim mozzarellę.
- Pieczemy w piekarniku przez 25 minut. Temperatura powinna wynosić 180 stopni.
Lasagne wegetariańska - lazania dla "roślinożernych"
Lasagne wegetariańska to opcja dla ludzi, którzy na stałe zrezygnowali z mięsa lub chcą je ograniczyć. Jest ona niezwykle apatyczna, bogata w różnorodne witaminy i mikroelementy. Będzie doskonałą propozycją obiadu lub tak zwanej obiadokolacji z przyjaciółmi. Receptura znajduje się tutaj:
Składniki:
- duża papryka,
- cebula,
- cukinia,
- jajo kurze,
- szklanka świeżego szpinaku,
- paczka ricotty,
- pomidory w puszcze,
- łyżka oliwy,
- 4 plastry makaronu typu lazania,
- około 30 g parmezanu.
Wykonanie krok po kroku:
- Dusimy na patelni cebulę. Pamiętajmy o tym, aby drobno ją posiekać. To samo robimy z papryką i cukinią.
- Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy szpinak.
- Całość odpowiednio doprawiamy.
- Następnie dodajemy pomidory w puszce.
- Dalej ricottę umieszczamy w misce, dokładamy jajko. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne.
- Wkładamy do niego kolejno: makaron - sos - ricottę - warzywa - makaron - ser.
- Dalej pieczemy przez 30 minut. Temperatura powinna mieć mniej więcej 175 stopni.
Spaghetti z cukinią - przepisy na smaczny obiad w wersji vege