Sałatka kalafiorowa - lekko i treściwie
Sałatka kalafiorowa nie jest popularnym daniem, ale warto po nie sięgnąć zwłaszcza latem. Kalafior to warzywo o bardzo małej ilości kalorii, z drugiej strony jest bardzo sycący, stanowi też doskonałą bazę dla innych smaków. Sprawdź prosty przepis poniżej.
Sałatka z kalafiora i jajka - krok po kroku
Jajko i kalafior tworzą zgrany duet. Sałatka z kalafiora i jajka to fantastyczny pomysł na rodzinny lunch na łonie natury. Szczegółowa instrukcja poniżej.
Lista składników:
- majonez - 4 łyżki
- jajka - 4 sztuki
- koperek - 2 łyżki
- kalafior - 1 sztuka
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Kalafior należy umyć i oczyścić, następnie zanurzyć we wrzątku na około 5 minut.
- W kolejnym kroku warzywo należy odsączyć i posiekać na drobne kawałki.
- Teraz czas na jajka, wszystkie sztuki gotujemy na twardo i delikatnie kroimy w kostkę.
- Następnie jajka i kalafior należy połączyć przy pomocy majonezu, dodać posiekany koper i przyprawić solą oraz pieprzem.
- Niektórzy dodatkowo do smaku dodają posiekany ząbek czosnku.
Zobacz wideo Zobacz też przepis na kalafior po chińsku
Sałatka z kalafiora surowego - czy to możliwe?
Zdecydowanie tak, sałatka z kalafiora surowego to danie, które można spotkać w wielu dobrych restauracjach. Każdy, kto chciałby odtworzyć ten niesamowity przepis w domowym zaciszu, znajdzie szczegóły poniżej:
Lista składników:
- mały kalafior - połówka
- majonez - 2 łyżki
- jogurt naturalny - 1 łyżka
- pestki słonecznika- 1 łyżka
- pęczek koperku - połówka
- kukurydza - 1 puszka
- kawałeczki papryczki chili
Wykonanie:
- Kalafior miksujemy lub siekamy na drobne kawałki.
- Słonecznik prażymy przez chwilę na patelni.
- Zielone dodatki siekamy.
- W kolejnym kroku mieszamy wszystkie składniki.
Sałatka z kalafiorem - jak podawać?
Z powodzeniem może stanowić samodzielne danie, ale doskonale sprawdzi się też w formie dodatku. Sałatka z kalafiorem może być też dipem na przykład do frytek lub pastą na kanapki.
Zobacz też: Nie lubisz kalafiora? Jeśli zjesz tego w wersji barbecue, na stałe zagości w twoim menu [PRZEPIS]