Leczo idealnie sprawdzi się po długim spacerze, nic tak nie rozgrzewa jak miska ciepłych warzyw skąpanych w aromatycznym sosie. Tradycyjne leczo bazuje na kiełbasie, ale coraz bardziej popularne staje się też leczo wegetariańskie, do którego możemy dodać praktycznie wszystko to, co zostało nam w lodówce. Oczywiście głównym składnikiem są warzywa. Poniżej znajdziesz prosty i smaczny przepis na leczo warzywne, który sprawdzi się w mroźny wieczór jak i podczas letniej imprezy przy ognisku.
Jak przygotować pyszne leczo z cukinii? Oto lista potrzebnych składników:
W przypadku, gdy zabraknie nam któregoś ze składników, leczo z cukinii nam to wybaczy. Tak naprawdę w formie dodatku sprawdzi się niemal każde warzywo, bo i tak cały sekret tkwi w przyprawach.
Jak zrobić leczo?
Wiemy już jak zrobić leczo, a z czym je podawać? Tutaj ponownie sky is the limit, tak naprawdę do leczo pasuje niemal wszystko, to co już mamy w kuchni. Poniżej kilka praktycznych wskazówek.
Leczo wegetariańskie to bardzo wdzięczna potrwa, ponieważ można ją serwować praktycznie ze wszystkim. Idealnie sprawdzi z każdym z poniższych składników, które są łatwo dostępne:
Zobacz też: Zupa gulaszowa węgierska - przepis na smakowite danie obiadowe