Leczo warzywne - przepis z tego co już jest
Leczo idealnie sprawdzi się po długim spacerze, nic tak nie rozgrzewa jak miska ciepłych warzyw skąpanych w aromatycznym sosie. Tradycyjne leczo bazuje na kiełbasie, ale coraz bardziej popularne staje się też leczo wegetariańskie, do którego możemy dodać praktycznie wszystko to, co zostało nam w lodówce. Oczywiście głównym składnikiem są warzywa. Poniżej znajdziesz prosty i smaczny przepis na leczo warzywne, który sprawdzi się w mroźny wieczór jak i podczas letniej imprezy przy ognisku.
Pierogi z soczewicą. Smaczne i pożywne danie nie tylko dla wegetarian
Leczo z cukinii - lista pozostałych składników
Jak przygotować pyszne leczo z cukinii? Oto lista potrzebnych składników:
- cukinia - 1 sztuka
- bakłażan - 1 sztuka
- świeża dynia - 250 g
- pomidory - 2 sztuki
- papryka - 2 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- czosnek - 2 ząbki
- przecier pomidorowy - 200 g
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- ostra papryka
- cukier - pół łyżeczki
- sól, pieprz
- oliwa - 2 łyżki
W przypadku, gdy zabraknie nam któregoś ze składników, leczo z cukinii nam to wybaczy. Tak naprawdę w formie dodatku sprawdzi się niemal każde warzywo, bo i tak cały sekret tkwi w przyprawach.
Zobacz wideo
Leczo w bułce - wersja przenośna
Jak zrobić leczo? Instrukcja krok po korku
Jak zrobić leczo?
- W pierwszym kroku myjemy i kroimy warzywa na kostkę. Pomidory można dodatkowo sparzyć i pozbyć się środków, co przełoży się na bardziej gęstą konsystencję.
- Następnie należy podsmażyć cebulę oraz czosnek.
- Do cebuli i czosnku dodajemy pozostałe warzywa i dusimy przez kwadrans.
- W kolejnym kroku leczo doprawimy.
- Następnie wlewamy przecier pomidorowy.
- Dusimy jeszcze przez 5 minut i gotowe.
Wiemy już jak zrobić leczo, a z czym je podawać? Tutaj ponownie sky is the limit, tak naprawdę do leczo pasuje niemal wszystko, to co już mamy w kuchni. Poniżej kilka praktycznych wskazówek.
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym - przepis na obiad i przekąskę
Leczo wegetariańskie - lista najlepszych dodatków
Leczo wegetariańskie to bardzo wdzięczna potrwa, ponieważ można ją serwować praktycznie ze wszystkim. Idealnie sprawdzi z każdym z poniższych składników, które są łatwo dostępne:
- chleb może być nawet lekko suchy,
- kasza gryczana lub jęczmienna,
- ziemniaki najlepiej z patelni grillowej,
- frytki na przykład belgijskie,
- grzanki lub bagietka z masłem czosnkowym na ciepło,
- cebularz z dodatkiem masła,
- ryż biały lub brązowy,
- sos czosnkowy ewentualnie tatarski.
Zobacz też: Zupa gulaszowa węgierska - przepis na smakowite danie obiadowe