Leczo, czyli danie w klimacie zero waste [PRZEPIS]

Leczo to jednogarnkowe danie, które można przygotować z tego co już mamy w lodówce, a cały proces jest bardzo przyjemny i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych oraz większych nakładów finansowych. Szukasz pomysłu na obiad? Sprawdź przepis na leczo warzywne.

Leczo warzywne - przepis z tego co już jest 

Leczo idealnie sprawdzi się po długim spacerze, nic tak nie rozgrzewa jak miska ciepłych warzyw skąpanych w aromatycznym sosie. Tradycyjne leczo bazuje na kiełbasie, ale coraz bardziej popularne staje się też leczo wegetariańskie, do którego możemy dodać praktycznie wszystko to, co zostało nam w lodówce. Oczywiście głównym składnikiem są warzywa. Poniżej znajdziesz prosty i smaczny przepis na leczo warzywne, który sprawdzi się w mroźny wieczór jak i podczas letniej imprezy przy ognisku. 

Leczo z cukinii - lista pozostałych składników 

Jak przygotować pyszne leczo z cukinii? Oto lista potrzebnych składników:

  • cukinia - 1 sztuka
  • bakłażan - 1 sztuka 
  • świeża dynia - 250 g
  • pomidory - 2 sztuki 
  • papryka - 2 sztuki 
  • cebula - 1 sztuka 
  • czosnek - 2 ząbki 
  • przecier pomidorowy - 200 g 
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka 
  • ostra papryka
  • cukier - pół łyżeczki 
  • sól, pieprz 
  • oliwa - 2 łyżki 

W przypadku, gdy zabraknie nam któregoś ze składników, leczo z cukinii nam to wybaczy. Tak naprawdę w formie dodatku sprawdzi się niemal każde warzywo, bo i tak cały sekret tkwi w przyprawach

Zobacz wideo Leczo w bułce - wersja przenośna

Jak zrobić leczo? Instrukcja krok po korku 

Jak zrobić leczo?

  1. W pierwszym kroku myjemy i kroimy warzywa na kostkę. Pomidory można dodatkowo sparzyć i pozbyć się środków, co przełoży się na bardziej gęstą konsystencję. 
  2. Następnie należy podsmażyć cebulę oraz czosnek. 
  3. Do cebuli i czosnku dodajemy pozostałe warzywa i dusimy przez kwadrans.
  4. W kolejnym kroku leczo doprawimy. 
  5. Następnie wlewamy przecier pomidorowy. 
  6. Dusimy jeszcze przez 5 minut i gotowe. 

Wiemy już jak zrobić leczo, a z czym je podawać? Tutaj ponownie sky is the limit, tak naprawdę do leczo pasuje niemal wszystko, to co już mamy w kuchni. Poniżej kilka praktycznych wskazówek. 

Leczo wegetariańskie - lista najlepszych dodatków 

Leczo wegetariańskie to bardzo wdzięczna potrwa, ponieważ można ją serwować praktycznie ze wszystkim. Idealnie sprawdzi z każdym z poniższych składników, które są łatwo dostępne:

  • chleb może być nawet lekko suchy,
  • kasza gryczana lub jęczmienna,
  • ziemniaki najlepiej z patelni grillowej,
  • frytki na przykład belgijskie,  
  • grzanki lub bagietka z masłem czosnkowym na ciepło, 
  • cebularz z dodatkiem masła, 
  • ryż biały lub brązowy,
  • sos czosnkowy ewentualnie tatarski

Zobacz też: Zupa gulaszowa węgierska - przepis na smakowite danie obiadowe

Więcej o: