Kuchnia śląska to prawdziwa mieszanka różnych kultur. W śląskich smakach można wyczuć wpływy zarówno kuchni niemieckiej, jak i austriackiej oraz czeskiej. Śląskie dania to także smaki wiejskie, mieszczańskie i myśliwskie. Generalnie znana jest z tego, że jest konkretna i sycąca. Rzadko idzie na kompromisy, ale jej bukiet smaków jest naprawdę wyjątkowy i cieszy się dużym powodzeniem także w innych regionach Polski. Marzy Ci się śląska uczta? Sprawdź przepis na kolorową kapustę.
Kapusta modra to gwarowe określenie, które odnosi się do czerwonej kapusty głowiastej, z której powstają dwa rodzaje potraw regionalnych ze Śląska i Wielkopolski. Kapusta modra po śląsku to barwny dodatek do dania głównego, ale z powodzeniem można ją też zakapować na lunch, czy potraktować w formie delikatnej przekąski, o ile oczywiście ktoś lubi odrobinę tłuszczu oraz boczek. Jak zrobić danie modro kapusta w klimacie śląskiej kuchni? Szczegóły poniżej.
Zobacz też: Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
Zanim przystąpisz do przygotowań, sprawdź listę składników poniżej. Tych kilka podstawowych produktów sprawi, że czerwona kapusta na ciepło po śląsku stanie się prawdziwym rarytasem i być może regularnie zagości na rodzinnym stole w Twoim domu.
Czerwona kapusta na ciepło po śląsku - lista składników
Oto przepis na pyszny dodatek do dań, czyli modro kapusta krok po kroku:
Znamy już przepis na czerwoną kapustę po śląsku, czas sprawdzić, co pasuje do tego regionalnego przysmaku. Idealne będą na przykład kluski śląskie lub rolada. Modro kapusta może zastąpić też tradycyjną surówkę w duecie z kotletem schabowym i ziemniakami.
Zdecydowanie tak, dzięki sycącym dodatkom dzieci z chęcią zjedzą warzywo właśnie w takiej postaci. A z dodatkiem parujących klusek śląskich posmarowanych masłem modro kapusta ma szansę trafić na ulubioną listę dań niejednego malucha, jeśli nie to przynajmniej warto spróbować w ramach poznawania nowych smaków.
Zobacz też: Jak zagotować słoiki z bigosem, by zachowały świeżość i smak jak najdłużej?