Modro kapusta - szykuj się na śląskie smaki [PROSTY PRZEPIS]

Modro kapusta to przysłowiowa kropka nad i na śląskim stole. Chcesz wprowadzić trochę koloru do letnich potraw? Sprawdź ten prosty i pyszny przepis.

Kuchnia śląska to prawdziwa mieszanka różnych kultur. W śląskich smakach można wyczuć wpływy zarówno kuchni niemieckiej, jak i austriackiej oraz czeskiej. Śląskie dania to także smaki wiejskie, mieszczańskie i myśliwskie. Generalnie znana jest z tego, że jest konkretna i sycąca. Rzadko idzie na kompromisy, ale jej bukiet smaków jest naprawdę wyjątkowy i cieszy się dużym powodzeniem także w innych regionach Polski. Marzy Ci się śląska uczta? Sprawdź przepis na kolorową kapustę

Kapusta modra po śląsku - co kryje nazwa? 

Kapusta modra to gwarowe określenie, które odnosi się do czerwonej kapusty głowiastej, z której powstają dwa rodzaje potraw regionalnych ze Śląska i Wielkopolski. Kapusta modra po śląsku to barwny dodatek do dania głównego, ale z powodzeniem można ją też zakapować na lunch, czy potraktować w formie delikatnej przekąski, o ile oczywiście ktoś lubi odrobinę tłuszczu oraz boczek. Jak zrobić danie modro kapusta w klimacie śląskiej kuchni? Szczegóły poniżej.

Zobacz też: Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?

Zobacz wideo Sprawdź też przepis na szybkie kluski

Modro kapusta - jak zrobić? Instrukcja krok po kroku 

Zanim przystąpisz do przygotowań, sprawdź listę składników poniżej. Tych kilka podstawowych produktów sprawi, że czerwona kapusta na ciepło po śląsku stanie się prawdziwym rarytasem i być może regularnie zagości na rodzinnym stole w Twoim domu. 

Czerwona kapusta na ciepło po śląsku - lista składników

  • czerwona kapusta - połówka
  • boczek - 100 g
  • cebula - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 2 sztuki 
  • liść laurowy - 1 sztuka 
  • ocet
  • pieprz 
  • cukier 
  • sól
  • smalec 3 łyżki 

Modro kapusta: przepis - jak zrobić? 

Oto przepis na pyszny dodatek do dań, czyli modro kapusta krok po kroku:

  1. Kapustę należy posiekać, dodać soli i ugotować al dente z dodatkiem liścia laurowego ziela angielskiego. 
  2. W kolejnym kroku podsmażamy boczek z cebulą. W przypadku, gdy z boczku nie powstanie odpowiednia ilość tłuszczu, należy dodać smalec. 
  3. Do wcześniej przygotowanej kapusty dodajemy boczek oraz cebulę, oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. 

Znamy już przepis na czerwoną kapustę po śląsku, czas sprawdzić, co pasuje do tego regionalnego przysmaku. Idealne będą na przykład kluski śląskie lub rolada. Modro kapusta może zastąpić też tradycyjną surówkę w duecie z kotletem schabowym i ziemniakami

Modro kapusta dla dzieci - czy to dobry pomysł? 

Zdecydowanie tak, dzięki sycącym dodatkom dzieci z chęcią zjedzą warzywo właśnie w takiej postaci. A z dodatkiem parujących klusek śląskich posmarowanych masłem modro kapusta ma szansę trafić na ulubioną listę dań niejednego malucha, jeśli nie to przynajmniej warto spróbować w ramach poznawania nowych smaków. 

Zobacz też: Jak zagotować słoiki z bigosem, by zachowały świeżość i smak jak najdłużej?

Więcej o: