Kopytka tradycyjne. Składniki:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Możesz też wykorzystać resztki, które zostały z obiadu. Rozgnieć je praską na idealne puree. Wystudź. Dodaj mąkę, jajko oraz sól. Zagnieć ciasto. Gdy będzie jednolite, podziel je na wałeczki. Wysyp nieco mąki na stolnicę i krój kopytka na szerokość 2 cm.
Kopytka gotuj w osolonej wodzie. Wrzucaj je partiami do wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 3 minuty. Wyjmij je delikatnie łyżką cedzakową. Możesz je dodatkowo obsmażyć. Podawaj z podsmażoną cebulką, boczkiem lub jako dodatek do pieczeni. Świetnie smakują też z pesto!
Kopytka - z czym je przygotować? Sprawdźcie osobny artykuł:
Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Możesz wykorzystać też ziemniaki, które zostały ci z poprzedniego obiadu. Dokładnie rozbij je tłuczkiem i wystudź. Następnie warto przecisnąć ziemniaki przez praskę, zmielić w maszynce lub zblendować mocnym blenderem. Dodaj ser (także rozgnieciony tłuczkiem), mąkę i jajka. Następnie zagnieć lekko i dodaj mąkę ziemniaczaną. Dopraw solą. Ilość mąki i jajek dostosuj do konsystencji ciasta. Nie może być zbyt zbite ani zbyt twarde. Przygotuj z ciasta wałeczki i krój z nich kluski. Wrzuć kluski z serem na wrzącą wodę. Gotuj kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj posypane cukrem lub polane masłem.