Kopytka - przepis na pyszny domowy klasyk. Możesz serwować je cukrem, podsmażoną cebulką lub z pesto

Kopytka to jedno z tych dań, które znają wszyscy. Zajadaliśmy się nimi w dzieciństwie, teraz uwielbiają je nasze dzieci. Najlepsze są oczywiście te od babci, ale sami też możemy przygotować pyszne kopytka. Poznaj przepis na kopytka, a także na kopytka z serem.

Kopytka - przepis tradycyjny

Kopytka tradycyjne. Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli.

Kopytka przepis. Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Możesz też wykorzystać resztki, które zostały z obiadu. Rozgnieć je praską na idealne puree. Wystudź. Dodaj mąkę, jajko oraz sól. Zagnieć ciasto. Gdy będzie jednolite, podziel je na wałeczki. Wysyp nieco mąki na stolnicę i krój kopytka na szerokość 2 cm.

Kopytka gotuj w osolonej wodzie. Wrzucaj je partiami do wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 3 minuty. Wyjmij je delikatnie łyżką cedzakową. Możesz je dodatkowo obsmażyć. Podawaj z podsmażoną cebulką, boczkiem lub jako dodatek do pieczeni. Świetnie smakują też z pesto!

Zobacz wideo Prosty sposób na kopytka z pesto z pietruszki

Kopytka z serem

Kopytka z serem. Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 200 g sera białego,
  • 1-2 jajka,
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ewentualnie do podania cukier lub rozpuszczone na patelni masło.

Kopytka - z czym je przygotować? Sprawdźcie osobny artykuł:

Kopytka z serem. Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Możesz wykorzystać też ziemniaki, które zostały ci z poprzedniego obiadu. Dokładnie rozbij je tłuczkiem i wystudź. Następnie warto przecisnąć ziemniaki przez praskę, zmielić w maszynce lub zblendować mocnym blenderem. Dodaj ser (także rozgnieciony tłuczkiem), mąkę i jajka. Następnie zagnieć lekko i dodaj mąkę ziemniaczaną. Dopraw solą. Ilość mąki i jajek dostosuj do konsystencji ciasta. Nie może być zbyt zbite ani zbyt twarde. Przygotuj z ciasta wałeczki i krój z nich kluski. Wrzuć kluski z serem na wrzącą wodę. Gotuj kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj posypane cukrem lub polane masłem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.