Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej - zrób gofry [PRZEPIS]

Masz końcówkę chleba, który zaczął już czerstwieć? Zamiast odkładać kolejny kawałek pieczywa na bułkę tartą, przygotuj z niego pyszne gofry. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Co zrobić z czerstwym pieczywem? Kanapki z nim nie są tak smaczne, jak z tym świeżym. Niektórzy wolą przygotować chleb w jajku, dobrym pomysłem jest też prosta pizza zero waste. Dziś mamy dla was inną propozycję. Zainspirowaliśmy się przepisem z bloga "Alaantkowe BLW", ale pyszne gofry bynajmniej nie są tylko dla najmłodszych!

Gofry na bazie chleba - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki pokruszonego chleba,
  • 2 jajka,
  • 2 banany,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + olej do posmarowania gofrownicy,
  • cynamon lub aromat waniliowy

Do podania: bita śmietana, ulubiony dżem, świeże owoce, słodkie sosy

Zobacz wideo Nie ma chały, jest ciasto z chałki!

Jak zrobić gofry na bazie chleba?

Banany blendujemy na gładką masę lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich rozkłócone jajka, jogurt i olej. Wsypujemy pokruszony chleb, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Potem dodajemy mąkę oraz cynamon lub aromat waniliowy. Wszystko dokładnie łączymy. Kratki smarujemy odrobiną oleju i wylewamy porcję ciasta, pieczemy przez około 5 minut, aż gofry będą rumiane.

Upieczone gofry podajemy z bitą śmietaną i owocami lub z ulubionym dżemem. 

Więcej o: