Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretka - na jaką okazję?
Ostatnia chwila nie oznacza, że mamy przygotować w biegu ciasto biszkoptowe z truskawkami, gdy ktoś zadzwoni do nas tego samego dnia z informacją o wizycie. Chodzi bardziej o wcześniej zapowiedziane spotkanie, które musimy zaplanować w kalendarzu razem z pracą i innymi obowiązkami. Szybki biszkopt z truskawkami to także idealna opcja na imieniny w wąskim gronie lub niedzielną ucztę po obiedzie. Chcesz przygotować ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką? Sprawdź przepis poniżej.
Ciasto biszkoptowe z truskawkami - lista składników
Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne produkty do przygotowania pysznego ciasta biszkoptowego z truskawkami.
Lista produktów na ciasto:
- mąka - 40 g
- waniliowy budyń - 1 opakowanie
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- jajka - 3 sztuki
- cukier puder - 100 g
Lista produktów na galaretkę:
- truskawki - 500 g
- galaretka o smaku truskawkowym - 2 opakowania
- woda - ok. 800 ml
Zobacz wideo Zobacz też przepis na tiramisu w miseczkach z czekolady
Szybki biszkopt z truskawkami - krok po kroku
Ciasto biszkoptowe z truskawkami to wyjątkowo wdzięczny placek, nawet osoby, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w kuchni, powinny sobie z nim poradzić. Oto przepis na szybki biszkopt z truskawkami:
Ciasto krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
- Tortownicę o średnicy ok. 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- W kolejnym kroku przesiewamy mąkę oraz budyń do średniej wielkości miski i mieszamy.
- Następnie należy oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną masę.
- Nie przerywając ubijania piany, dodajemy cukier.
- Następnie kolejno dodajemy po żółtku i nadal miksujemy.
- Na końcowym etapie dodajemy suche składniki i nadal mieszamy, aż do połączenia składników.
Zasady pieczenia:
- Tak powstałe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Czas pieczenia biszkoptu to ok. 25 minut. W celu sprawdzenia konsystencji ciasta warto przeprowadzić test zapałki.
- Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika należy go wystudzić.
Przygotowanie galaretki krok po kroku:
- Galaretkę rozpuszczamy w wodzie.
- W kolejnym kroku należy galaretkę odstawić do lodówki do stężenia.
- W tym czasie czyścimy, myjemy i kroimy truskawki w kostkę.
- Owoce układamy na biszkopcie, zalewamy galaretką, która powinna już lekko stężeć i całość wstawiamy ponownie do lodówki do pełnego zastygnięcia.
Osoby, które nie chcą piec, biszkopt mogą też po prostu kupić, to znacznie uprości cały proces i sprawi, że czas potrzebny na przygotowanie ciasta będzie znacznie krótszy. Ciasto biszkoptowe z truskawkami powinno być dobrą zabawą, a nie przykrym kuchennym obowiązkiem, dlatego osoby, które nie lubią piec, powinny postawić na gotowy produkt.
Zobacz też: Ciasto cappuccino. Sprawdzone receptury na wypieki o smaku cappuccino