Ciasto biszkoptowe z truskawkami. Prosty przepis na biszkopt z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami to ciekawa propozycja na ostatnią chwilę, gdy nie mamy zbyt wiele czasu i jednocześnie nie chcemy serwować gościom ciastek kupionych w sklepie. Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką nie wymaga też dużych umiejętności kulinarnych. Przepis poniżej.

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretka - na jaką okazję? 

Ostatnia chwila nie oznacza, że mamy przygotować w biegu ciasto biszkoptowe z truskawkami, gdy ktoś zadzwoni do nas tego samego dnia z informacją o wizycie. Chodzi bardziej o wcześniej zapowiedziane spotkanie, które musimy zaplanować w kalendarzu razem z pracą i innymi obowiązkami. Szybki biszkopt z truskawkami to także idealna opcja na imieniny w wąskim gronie lub niedzielną ucztę po obiedzie. Chcesz przygotować ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką? Sprawdź przepis poniżej.

Krem czekoladowy do tortu (zdjęcie ilustracyjne)Krem czekoladowy do tortu. Jak go przygotować?

Ciasto biszkoptowe z truskawkami - lista składników

Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne produkty do przygotowania pysznego ciasta biszkoptowego z truskawkami.

Lista produktów na ciasto: 

  • mąka - 40 g 
  • waniliowy budyń - 1 opakowanie 
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 
  • jajka - 3 sztuki 
  • cukier puder - 100 g 

Lista produktów na galaretkę: 

  • truskawki - 500 g 
  • galaretka o smaku truskawkowym - 2 opakowania 
  • woda - ok. 800 ml 
Zobacz wideo Zobacz też przepis na tiramisu w miseczkach z czekolady

Tiramisu bez jaj. Zdjęcie ilustracyjneTiramisu bez jaj. Wersja w formie oraz w pucharkach [PRZEPIS]

Szybki biszkopt z truskawkami - krok po kroku 

Ciasto biszkoptowe z truskawkami to wyjątkowo wdzięczny placek, nawet osoby, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w kuchni, powinny sobie z nim poradzić. Oto przepis na szybki biszkopt z truskawkami:

Ciasto krok po kroku: 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. 
  2. Tortownicę o średnicy ok. 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
  3. W kolejnym kroku przesiewamy mąkę oraz budyń do średniej wielkości miski i mieszamy. 
  4. Następnie należy oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną masę. 
  5. Nie przerywając ubijania piany, dodajemy cukier. 
  6. Następnie kolejno dodajemy po żółtku i nadal miksujemy. 
  7. Na końcowym etapie dodajemy suche składniki i nadal mieszamy, aż do połączenia składników. 

Zasady pieczenia:  

  1. Tak powstałe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. 
  2. Czas pieczenia biszkoptu to ok. 25 minut. W celu sprawdzenia konsystencji ciasta warto przeprowadzić test zapałki. 
  3. Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika należy go wystudzić. 

Przygotowanie galaretki krok po kroku: 

  1. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie.
  2. W kolejnym kroku należy galaretkę odstawić do lodówki do stężenia. 
  3. W tym czasie czyścimy, myjemy i kroimy truskawki w kostkę. 
  4. Owoce układamy na biszkopcie, zalewamy galaretką, która powinna już lekko stężeć i całość wstawiamy ponownie do lodówki do pełnego zastygnięcia. 

Osoby, które nie chcą piec, biszkopt mogą też po prostu kupić, to znacznie uprości cały proces i sprawi, że czas potrzebny na przygotowanie ciasta będzie znacznie krótszy. Ciasto biszkoptowe z truskawkami powinno być dobrą zabawą, a nie przykrym kuchennym obowiązkiem, dlatego osoby, które nie lubią piec, powinny postawić na gotowy produkt. 

Zobacz też: Ciasto cappuccino. Sprawdzone receptury na wypieki o smaku cappuccino

Więcej o: