Tort truskawkowy na przyjęcie urodzinowe. Sprawdź prosty przepis

Tort truskawkowy łączy w sobie typowo letnie smaki. Masz w planach przyjęcie urodzinowe? Sprawdź, jak przygotować tort truskawkowy, który będzie nie tylko smaczny, ale też pięknie się zaprezentuje na zdjęciach.

Tort śmietankowo-truskawkowy - jak zrobić? 

Zdecydowanie warto podążać za wskazówkami, tort śmietankowo-truskawkowy składa się z kilku etapów i tylko przy zachowaniu odpowiedniej kolejności możemy liczyć na kulinarny sukces. Szczegóły poniżej. 

Biszkopt - lista składników

W przypadku, gdy mamy naprawdę mało czasu biszkopt można kupić po prostu w sklepie. Gotowy produkt znajdziemy niemal w każdym spożywczaku. Dla zaawansowanych lista zakupów poniżej: 

  • jajka - 7 sztuk 
  • odrobina soli
  • cukier - ok. 130 g 
  • mąka pszenna - ok. 180 g 
  • mąka ziemniaczana - ok. 80 g 

Mieszanka do nasączenia biszkoptu - lista składników 

Dzięki tym kilku składnikom ciasto stanie się miękkie i zyska dodatkowy bukiet smaków. Idealne rozwiązanie zarówno do domowego biszkoptu jak i gotowego produktu. 

  • pół cytryny
  • woda 
  • cukier - 2 małe łyżeczki 
  • listek mięty 
Zobacz wideo Zobacz też przepis na idealny tort bezowy

Krem truskawkowy do tortów - lista składników 

Czas na samo sedno, krem truskawkowy do tortów to podstawa sukcesu tego kulinarnego projektu. Poniżej lista składników: 

  • schłodzony ser mascarpone - 500 g 
  • schłodzona śmietanka kremówka (30%) - 250 g
  • cukier puder - pół szklanki 
  • twaróg sernikowy - 250 g 

Zobacz też: Krem czekoladowy do tortu. Jak go przygotować? Przepisy na krem z budyniem, mascarpone lub ganache

Masa truskawkowa do tortów - must have 

Masa truskawkowa do tortów nie może się obyć bez truskawek oraz dżemu. 

  • dżem truskawkowy - 250 g 
  • turkawki - ok. 500 g

Składniki do dekoracji

Kropką nad i tortu truskawkowego są dekoracje.

  • kawałki bezy 
  • świeże truskawki 
  • galaretka pokrojona w kostkę 

Tort truskawkowy z mascarpone i galaretką - przepis krok po kroku 

Poniżej prezentujemy kolejne etapy, dzięki którym Twój tort truskawkowy z mascarpone i galaretką będzie mógł konkurować ze smakołykami z profesjonalnej cukierni. 

Etap I - przygotowanie biszkoptu 

  1. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni. 
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. 
  3. Następnie dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. 
  4. W kolejnym kroku należy powoli dodać żółtka, dalej mieszając. 
  5. Zarówno mąkę pszenną jak i ziemniaczaną należy przesiać, wymieszać i po kolei dodać masę jajeczną w podziale na dwie części. 
  6. Przy okazji delikatnie mieszamy. 
  7. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 30 cm i pieczemy przez około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na 3 podstawy. 
  8. Na kolejnym etapie łączymy składniki mieszanki do nasączenia ciasta

Etap II - przygotowanie kremu 

  1. Do zimnego sera mascarpone dodajemy zimną śmietanę oraz cukier zwykły i cukier puder. Całość ubijamy na sztywno, w tym celu należy używać miksera przez około 2 minuty. 
  2. W kolejnym kroku dodajemy twaróg i nadal mieszamy. 
  3. Z powstałej masy odkładamy 1/3 do posmarowania wierzchu oraz boków tortu. 
  4. Do pozostałej masy dodajemy dżem truskawkowy i miksujemy na jednolitą masę. 
  5. Pozostały dżem mieszamy z posiekanymi truskawkami. 

Etap III - złożenie tortu 

  • Jedną z części biszkoptu kładziemy na spód, nasączamy mieszanką i smarujemy dżemem wraz z truskawkami, a następnie kremem. 
  • Kolejną bazę także nasączamy mieszanką i ponownie smarujemy dżemem i kremem. 
  • To samo powtarzamy z ostatnią partią. 
  • Na koniec smarujemy kremem dokładnie boki oraz górę. 
  • Wierzch tortu należy udekorować bezą, truskawkami oraz wcześniej przygotowaną galaretką, którą po zastygnięciu kroimy w równą kostkę. 

Zobacz też: Ciasto idealne na upały. Lubicie śmietanowiec? Podpowiadamy, jak się za niego zabrać

Więcej o:
Copyright © Agora SA