Tort śmietankowo-truskawkowy - jak zrobić?
Zdecydowanie warto podążać za wskazówkami, tort śmietankowo-truskawkowy składa się z kilku etapów i tylko przy zachowaniu odpowiedniej kolejności możemy liczyć na kulinarny sukces. Szczegóły poniżej.
Biszkopt - lista składników
W przypadku, gdy mamy naprawdę mało czasu biszkopt można kupić po prostu w sklepie. Gotowy produkt znajdziemy niemal w każdym spożywczaku. Dla zaawansowanych lista zakupów poniżej:
- jajka - 7 sztuk
- odrobina soli
- cukier - ok. 130 g
- mąka pszenna - ok. 180 g
- mąka ziemniaczana - ok. 80 g
Mieszanka do nasączenia biszkoptu - lista składników
Dzięki tym kilku składnikom ciasto stanie się miękkie i zyska dodatkowy bukiet smaków. Idealne rozwiązanie zarówno do domowego biszkoptu jak i gotowego produktu.
- pół cytryny
- woda
- cukier - 2 małe łyżeczki
- listek mięty
Zobacz wideo Zobacz też przepis na idealny tort bezowy
Krem truskawkowy do tortów - lista składników
Czas na samo sedno, krem truskawkowy do tortów to podstawa sukcesu tego kulinarnego projektu. Poniżej lista składników:
- schłodzony ser mascarpone - 500 g
- schłodzona śmietanka kremówka (30%) - 250 g
- cukier puder - pół szklanki
- twaróg sernikowy - 250 g
Zobacz też: Krem czekoladowy do tortu. Jak go przygotować? Przepisy na krem z budyniem, mascarpone lub ganache
Masa truskawkowa do tortów - must have
Masa truskawkowa do tortów nie może się obyć bez truskawek oraz dżemu.
- dżem truskawkowy - 250 g
- turkawki - ok. 500 g
Składniki do dekoracji
Kropką nad i tortu truskawkowego są dekoracje.
- kawałki bezy
- świeże truskawki
- galaretka pokrojona w kostkę
Tort truskawkowy z mascarpone i galaretką - przepis krok po kroku
Poniżej prezentujemy kolejne etapy, dzięki którym Twój tort truskawkowy z mascarpone i galaretką będzie mógł konkurować ze smakołykami z profesjonalnej cukierni.
Etap I - przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Następnie dodajemy cukier, nie przerywając ubijania.
- W kolejnym kroku należy powoli dodać żółtka, dalej mieszając.
- Zarówno mąkę pszenną jak i ziemniaczaną należy przesiać, wymieszać i po kolei dodać masę jajeczną w podziale na dwie części.
- Przy okazji delikatnie mieszamy.
- Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 30 cm i pieczemy przez około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na 3 podstawy.
- Na kolejnym etapie łączymy składniki mieszanki do nasączenia ciasta.
Etap II - przygotowanie kremu
- Do zimnego sera mascarpone dodajemy zimną śmietanę oraz cukier zwykły i cukier puder. Całość ubijamy na sztywno, w tym celu należy używać miksera przez około 2 minuty.
- W kolejnym kroku dodajemy twaróg i nadal mieszamy.
- Z powstałej masy odkładamy 1/3 do posmarowania wierzchu oraz boków tortu.
- Do pozostałej masy dodajemy dżem truskawkowy i miksujemy na jednolitą masę.
- Pozostały dżem mieszamy z posiekanymi truskawkami.
Etap III - złożenie tortu
- Jedną z części biszkoptu kładziemy na spód, nasączamy mieszanką i smarujemy dżemem wraz z truskawkami, a następnie kremem.
- Kolejną bazę także nasączamy mieszanką i ponownie smarujemy dżemem i kremem.
- To samo powtarzamy z ostatnią partią.
- Na koniec smarujemy kremem dokładnie boki oraz górę.
- Wierzch tortu należy udekorować bezą, truskawkami oraz wcześniej przygotowaną galaretką, którą po zastygnięciu kroimy w równą kostkę.
Zobacz też: Ciasto idealne na upały. Lubicie śmietanowiec? Podpowiadamy, jak się za niego zabrać