A może jednak omlet wytrawny?
Oddziel żółtko od białka. Żółtko ubij na gładką masę wraz z cukrem waniliowym. Białko ubij na sztywną pianę. Połącz żółtko, mleko oraz mąkę. Gdy masa będzie bardzo gęsta, dodaj więcej mleka. Wmieszaj delikatnie ubitą wcześniej sztywną pianę z białka. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Masę na omlet biszkoptowy przelej do okrągłej formy wysmarowanej wcześniej masłem. Piecz 20 minut lub do suchego patyczka.
Omlet na słodko możesz też przygotować na patelni. Gotową masę wylej na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym maśle. Smaż pod przykryciem przez 5 minut, po tym czasie przewróć omlet biszkoptowy na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Skoro mamy już przepis na omlet biszkoptowy, pora zastanowić się, z czym podawać takie pyszności. Jest kilka sprawdzonych opcji. Jako podstawowy dodatek można wykorzystać roztopione masło i cukier. Polewamy omlet masłem, posypujemy cukrem i gotowe.
Świetnie sprawdzi się także ze świeżymi, sezonowymi owocami. Truskawki, borówki, maliny, gruszki czy jabłka, a nawet banany będą smakowały wyśmienicie. Wystarczy posypać omlet na słodko owocami i dodać na przykład łyżkę jogurtu naturalnego lub ulubionego serka homogenizowanego.
Ciekawym pomysłem są też wszelkiego rodzaju dżemy, konfitury i musy owocowe. Wiele osób chwali sobie także śniadania na słodko z dodatkiem masła orzechowego lub bitej śmietany. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia!