Omlet biszkoptowy, czyli genialna wersja śniadaniowego klasyku. Jak go zrobić? [PRZEPIS]

Też już masz dość jajecznicy albo parówek? Tosty na śniadanie też już cię nie cieszą? Koniecznie wypróbuj omlet na słodko. Omlet biszkoptowy rozpływa się w ustach i jest miłym urozmaiceniem tradycyjnych, wytrawnych śniadań, które jadamy zazwyczaj. Jak zrobić omlet na słodko? Podajemy przepis na omlet biszkoptowy.

Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy. Składniki:

  • 1 jajko,
  • czubata łyżka mąki pszennej lub ulubionego rodzaju,
  • 40 ml mleka minimum 2 proc.,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • masło,
  • ulubione dodatki.

A może jednak omlet wytrawny?

Omlet biszkoptowy. Przygotowanie:

Oddziel żółtko od białka. Żółtko ubij na gładką masę wraz z cukrem waniliowym. Białko ubij na sztywną pianę. Połącz żółtko, mleko oraz mąkę. Gdy masa będzie bardzo gęsta, dodaj więcej mleka. Wmieszaj delikatnie ubitą wcześniej sztywną pianę z białka. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Masę na omlet biszkoptowy przelej do okrągłej formy wysmarowanej wcześniej masłem. Piecz 20 minut lub do suchego patyczka.

Omlet na słodko możesz też przygotować na patelni. Gotową masę wylej na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym maśle. Smaż pod przykryciem przez 5 minut, po tym czasie przewróć omlet biszkoptowy na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Omlet na słodko – z czym podawać?

Skoro mamy już przepis na omlet biszkoptowy, pora zastanowić się, z czym podawać takie pyszności. Jest kilka sprawdzonych opcji. Jako podstawowy dodatek można wykorzystać roztopione masło i cukier. Polewamy omlet masłem, posypujemy cukrem i gotowe.

Świetnie sprawdzi się także ze świeżymi, sezonowymi owocami. Truskawki, borówki, maliny, gruszki czy jabłka, a nawet banany będą smakowały wyśmienicie. Wystarczy posypać omlet na słodko owocami i dodać na przykład łyżkę jogurtu naturalnego lub ulubionego serka homogenizowanego.

Ciekawym pomysłem są też wszelkiego rodzaju dżemy, konfitury i musy owocowe. Wiele osób chwali sobie także śniadania na słodko z dodatkiem masła orzechowego lub bitej śmietany. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia!

Więcej o:
Copyright © Agora SA