Koktajl z arbuza - pięć przepisów na napoje, które sprawdzą się w upalne dni

Koktajl z arbuza - jak się okazuje - to doskonały napój na upalne dni. Ten owoc, który wyjątkowo makuje właśnie latem, ma dużą zawartość wody i błonnika, dzięki którym utrzymamy prawidłową masę ciała. Jak zrobić pyszne i proste koktajle na bazie arbuza? Czytaj w naszym artykule.

Przepis na koktajl z arbuza jest wyjątkowo mało skomplikowany. Owoc wystarczy nam jako główny składnik napoju, który będzie ożywczy, sycący i gaszący pragnienie. Arbuzy to ulubiony przysmak modelek oraz jeden z owoców, który jest szczególnie pożądany w upalne dni.

Zobacz wideo Arbuz to tylko "cukier i woda"? Nieprawda!

Przepis na koktajl z arbuza - zdrowotne właściwości tego owocu

Arbuz w większości, bo aż w 92 proc., składa się z wody. Dlatego też, tak chętnie smakuje nam podczas upałów. Nie każdy jednak na świadomość, że 6 proc. stanowi cukier, a reszta to pozostałe składniki odżywcze, takie jak: białko, błonnik, witaminy i minerały. Jakie właściwości posiada arbuz? Oto kilka z nich:

  • pomaga utrzymać prawidłowe nawodnienie organizmu, wpływając jednocześnie na właściwe funkcjonowanie nerek;
  • regeneruje mięśnie - dzięki zawartości wody oraz fitoskładników, pomaga zregenerować mięśnie po wzmożonym wysiłku fizycznym;
  • pozytywnie wpływa na kondycję włosów i elastyczność skóry - wszystko to dzięki zawartości witaminy C;
  • ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające - zawarty w arbuzie likopen chroni komórki przed uszkodzeniem i neutralizuje wolne rodniki;
  • działa przeciwnowotworowo - usuwa wolne rodniki, a także (dzięki zawartości likopenu) chroni komórki przed uszkodzeniem;
  • działa pozytywnie na potencję - spożywany przez mężczyzn wzmacnia erekcję.

Koktajl z arbuza fit - szybki sposób na zdrowy napój

Koktajl z arbuza to napój, który nie tylko gasi pragnienie, lecz także może stać się pyszną i bardzo zdrową alternatywą dla wody. Jeśli zatem masz w domu arbuza i chcesz sporządzić na jego bazie ożywczy fit-koktajl, zobacz nasze przepisy:

  • ekspresowy koktajl arbuzowo-bananowy - do jego sporządzenia wystarczy 250 g arbuza pozbawionego pestek, 1 banan i poł szklanki wody oraz kostki lodu - wszystkie składniki wrzucamy do blendera, mieszamy i gotowe.
  • fit-koktajl czekoladowy z arbuzem - składniki, jakie będziemy potrzebowali to: 250 g arbuza pozbawionego pestek, łyżeczka kakao, łyżeczka syropu klonowego, 2-3 łyżki mleczka kokosowego, pół łyżeczki płatków migdałowych - wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych blendujemy, następnie przelewamy do szklanki i posypujemy migdałami.
  • letni koktajl arbuzowo-truskawkowy - przygotuj: 1/4 arbuza pozbawionego pestek, 0,5 kg truskawek, sok z limonki, 1/2 szklanki wody, cukier trzcinowy - wszystkie składniki blendujemy, przelewamy do szklanek i cieszymy się letnim smakiem koktajlu.
 

Koktajl z arbuza i ananasa, czyli przepis na słodkie, letnie smoothie

Koktajl z arbuza i ananasa to przepis na słodkie, letnie smoothie, które zarówno pozwoli ugasić pragnienie i ochłodzić się, lecz także nieco nasycić organizm podczas upalnych dni. Jak przygotować tego rodzaju napój? Zobaczcie:

Składniki:

  • 1/2 arbuza;
  • 1/2 ananasa;
  • sok z limonki;
  • liście mięty do dekoracji.

Arbuza pozbawiamy skórki oraz pestek i kroimy w niewielkie kawałeczki, które następnie wkładamy do blendera. Ananasa obieramy ze skóry - najłatwiej zrobić to odkrawając górna i dolną jego część, a następnie pozbawić go łupiny operując nożem z góry na dół. Połowę owocu kroimy w kosteczkę i dorzucamy do blendera, dodajemy sok wyciśnięty z limonki i wszystko blendujemy. Chłodzimy w lodówce, a przed podaniem dekorujemy listkami świeżej mięty.

 

Koktajl z arbuza i mleka, czyli sposób na smaczny i pożywny duet

Koktajl z arbuza i mleka to doskonały sposób na wykonanie smacznego i pożywnego duetu, który doskonale ugasi pragnienie, lecz także dostarczy białka po aktywnym treningu. Do tego zregeneruje mięśnie i wspomoże nasz metabolizm. Do wykonania tego napoju potrzebujemy zaledwie kilku składników i minimum wysiłku. Wystarczą dwa kawałki ("trójkąty") świeżego arbuza, pół banana, filiżankę mrożonych truskawek, pół szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego - (krowie również możemy wykorzystać) i dwa daktyle. Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA