Przepis na koktajl z arbuza jest wyjątkowo mało skomplikowany. Owoc wystarczy nam jako główny składnik napoju, który będzie ożywczy, sycący i gaszący pragnienie. Arbuzy to ulubiony przysmak modelek oraz jeden z owoców, który jest szczególnie pożądany w upalne dni.
Arbuz w większości, bo aż w 92 proc., składa się z wody. Dlatego też, tak chętnie smakuje nam podczas upałów. Nie każdy jednak na świadomość, że 6 proc. stanowi cukier, a reszta to pozostałe składniki odżywcze, takie jak: białko, błonnik, witaminy i minerały. Jakie właściwości posiada arbuz? Oto kilka z nich:
Koktajl z arbuza to napój, który nie tylko gasi pragnienie, lecz także może stać się pyszną i bardzo zdrową alternatywą dla wody. Jeśli zatem masz w domu arbuza i chcesz sporządzić na jego bazie ożywczy fit-koktajl, zobacz nasze przepisy:
Koktajl z arbuza i ananasa to przepis na słodkie, letnie smoothie, które zarówno pozwoli ugasić pragnienie i ochłodzić się, lecz także nieco nasycić organizm podczas upalnych dni. Jak przygotować tego rodzaju napój? Zobaczcie:
Składniki:
Arbuza pozbawiamy skórki oraz pestek i kroimy w niewielkie kawałeczki, które następnie wkładamy do blendera. Ananasa obieramy ze skóry - najłatwiej zrobić to odkrawając górna i dolną jego część, a następnie pozbawić go łupiny operując nożem z góry na dół. Połowę owocu kroimy w kosteczkę i dorzucamy do blendera, dodajemy sok wyciśnięty z limonki i wszystko blendujemy. Chłodzimy w lodówce, a przed podaniem dekorujemy listkami świeżej mięty.
Koktajl z arbuza i mleka to doskonały sposób na wykonanie smacznego i pożywnego duetu, który doskonale ugasi pragnienie, lecz także dostarczy białka po aktywnym treningu. Do tego zregeneruje mięśnie i wspomoże nasz metabolizm. Do wykonania tego napoju potrzebujemy zaledwie kilku składników i minimum wysiłku. Wystarczą dwa kawałki ("trójkąty") świeżego arbuza, pół banana, filiżankę mrożonych truskawek, pół szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego - (krowie również możemy wykorzystać) i dwa daktyle. Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Smacznego!