Co zrobić z białek? Trzy sposoby na wykorzystanie nadmiaru białek. Przepisy krok po kroku

Co zrobić z białek, które zostają nam z innych przepisów? Jest na to co najmniej kilka pomysłów. Dowiedz się, jak możesz wykorzystać nadmiar białek i żyć według zasad zero waste. Sprawdź kilka naszych przepisów.

Nawet z "pozostałości naszej lodówki" możemy wyczarować kulinarne cuda. Wystarczy odrobina chęci, pomysłowości i wiedzy. Mamy nadzieję, że przydadzą Ci się nasze wskazówki i będziesz miał okazje je wykorzystać podczas tworzenia nowych smakowitych przysmaków.

Zobacz wideo Ciastka omnomnomlety z bitą śmietaną

Co można zrobić z białek - przepis na tort bezowy o smaku pistacjowym

Co można zrobić z białek, aby wykorzystać składniki, które zostały w naszej lodówce? To proste. Kolejne ciasto. To nie tylko sposób na niemarnowanie jedzenia, ale jednocześnie przepis na dodatkowy deser. Oto i przepis na tort bezowy:

Składniki na bezę:

  • około 6 białek,
  • odrobina soli,
  • około 1,5 szklanki cukru,
  • 1 mała łyżeczka soku cytrynowego,
  • około 2-3 łyżeczek skrobi ziemniaczanej,
  • około 125 gram posiekanych pistacji - możemy je, także zmielić na proszek.

Składniki na krem:

  • około połowy szklanki masy pistacjowej - możemy kupić gotową w słoiku,
  • połowa szklanki serka typu mascarpone,
  • około 70 ml śmietany kremówki.

Dodatkowo około 150-200 gram świeżych malin.

Tort bezowy o smaku pistacjowym - przepis:

  1. Na samym wstępnie zajmujemy się odrysowaniem okręgów. Potrzebujemy 2 płaskie blaszki. Wykładamy je papierem do pieczenia. Następnie odrysowujemy 2 okręgi, których średnica to 21 centymetrów.
  2. Następnie przechodzimy do ubicia białek na sztywno. Chcąc stworzyć nieruchomą pianę, należy dodać odrobinę soli. Wówczas będzie ona gęsta i nie będzie kapać. Kiedy już wykonamy tę czynność, dodajemy sok, który wcześniej wyciskamy z cytryny.
  3. Następnie przesiewamy przez sitko skrobię ziemniaczaną i dodajemy do białek. Całość mieszamy.
  4. Tak przygotowaną masę wykładamy do odrysowanych okręgów. Każdy okrąg posypujemy zmielonymi pistacjami.
  5. Następnie rozgrzewamy piekarnik. Temperatura powinna mieć około 180 stopni Celsjusza. Wkładamy obie blaszki. Po włożeniu bez - zmniejszamy temperaturę do około 100 stopni Celsjusza. Tak przygotowaną bezę pieczemy przez dwie godziny.
  6. Po tym czasie sprawdzamy czy beza jest chrupiąca. Jeżeli tak to wyłączamy piekarnik. Ważna wskazówka: pozostawiamy ciasto bezowe w środku na kilka godzin.
  7. Przystępujemy do wykonania kremu do tortu.
  8. Miksujemy ze sobą masę pistacjową oraz serek. Następnie dokładamy śmietankę. Całość dokładnie ubijamy. Musimy pamiętać o tym, aby przed tym schłodzić nasze produkty w lodówce.
  9. Dalej zajmujemy się już konstrukcją ciasta. Na paterę bądź ozdobny talerz wykładamy pierwszy placek bezowy, pokrywamy go kremem. Dalej układamy maliny. Całość przykrywamy drugą warstwą bezy. Tak przygotowany tort schładzamy przez około pół godziny.

Co można zrobić z białek na szybko - mini bezy

Co można zrobić z białek na szybko? Oczywiście małe bezy! Zapewne każdy z nas miał chociaż raz w życiu taką sytuację, kiedy po oddzielaniu jajek, zostawały nam białka. Nie musimy ich wyrzucać - stwórzmy z nich słodki deser. W tym celu będziemy potrzebować tylko i wyłącznie trzech białek i około połowy szklanki cukru. Przepis znajduje się tutaj:

Składniki, których będziemy potrzebować do wykonania małych ciastek bezowych to:

  • 3 białka - z dużych jajek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • opcjonalnie: odrobina soli.

Przyrządzenie:

  1. Ubijamy białka (możemy dodać trochę soli).
  2. Dalej dosypujemy cukier i dokładnie mieszamy.
  3. Formujemy bezy. Możemy zrobić to łyżką lub foremką. Wykładamy je na przygotowaną blaszkę. Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie papieru do pieczenia.
  4. Pieczemy w temperaturze około 160 stopni przez kilka minut, później pieczemy przez pół godziny w temperaturze około 110-120 stopni Celsjusza.
  5. Bezy są gotowe. Możemy posypać je ulubionymi przyprawami, na przykład kardamonem lub dodać krem czy owoce.

Omlet z białek - sposób na szybkie śniadanie

Omlet z białek to kolejna propozycja wykorzystania niezużytych białek. Omlet jest lekki, ale niezwykle pożywny. W połączeniu ze szczypiorkiem będzie on doskonałym śniadaniem. Oto i receptura:

Produkty na omlet:

  • około 2-3 białek,
  • około 2 duże łyżki mąki typu pszennego,
  • około 5 łyżek mleka,
  • 1 pomidor,
  • 1 mała cebula,
  • około 1 łyżki masła,
  • przyprawy wedle upodobań smakowych.

Wykonanie:

  1. Mąkę należy przesiać. Omlet będzie wówczas dużo bardziej puszysty.
  2. W kolejnym kroku mieszamy go z mlekiem.
  3. Dodajemy warzywa. Pamiętajmy o tym, aby pokroić je w kostkę. Cebulę wcześniej szklimy na patelni. Doprawiamy do smaku.
  4. Oddzielnie ubijamy białka na "sztywno" i łączymy je ze sobą za pomocą łopatki.
  5. Przechodzimy do smażenia na maśle z obu stron.
  6. Omlet można podawać z pietruszką, szczypiorkiem lub samodzielnie.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.