Tatar z tuńczyka, śledzia lub wołowy - sprawdzone przepisy na imprezę

Tradycyjna forma tego dania to tatar wołowy, ale równie dobrze można zrobić tatar z tuńczyka lub tatar ze śledzia. Sprawdź wszystkie pyszne oblicza.

Jak zrobić tatara? Różne sposoby 

Tatar nie jest trudny w przygotowaniu, jeśli tylko użyjemy dobrej jakości składników, to nie ma znaczenia, czy będzie to tatar wołowy, tatar z tuńczyka czy tatar ze śledzia - na pewno się uda. Zastanawiasz się, jak zrobić tatara? Trzy smaczne oblicza tatara prezentujemy poniżej. 

tatar z marchewkiTatar z marchewki Magdy Gessler - klasyk w zupełnie innym wydaniu

Mięso na tatar wołowy - jak przygotować? 

Wołowina jest smaczna pod warunkiem, że się ją odpowiednio przyrządzi. Mięso na tatar musi być przede wszystkim świeże, resztę składników znajdziesz poniżej: 

  • polędwica wołowa - 250 g 
  • cebula - 1 sztuka
  • ogórki kiszone - 4 sztuki 
  • jajko - 1 sztuka 
  • woda 
  • oliwa 
  • przyprawy: pieprz i sól 

Tatar wołowy krok po kroku 

  1. Polędwicę wołową należy umyć pod zimną wodą, usunąć błonki i zmielić. 
  2. Do zmielonego mięsa dodajemy małą ilość wody, oliwy, pieprz i sól.
  3. W kolejnym kroku mięso zagniatamy. 
  4. Formujemy kulę, którą następnie należy spłaszczyć i zrobić dołek w środku. 
  5. Do środka wlewamy żółtko z jajka, które wcześniej trzeba sparzyć. 
  6. Dookoła tatra układamy pokrojony ogórek i posiekaną cebulę. 
Zobacz wideo Pojedynek dań: tatar z majonezem vs krewetki z aioli

Tatar z tuńczyka - przepis 

Każdy, kto do tej pory omijał tatara ze względu na obecność surowego mięsa, teraz może wypróbować przepis na bazie ryby. Tatar z tuńczyka, ma nie tylko wyrazisty smak, ale też może pomóc przełamać niechęć do surowych składników. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów: 

Marynata: 

  • sos rybny - 2 łyżki stołowe 
  • oliwa z pestek winogron - 2 łyżki stołowe 
  • cukier - 1 mała łyżeczka 
  • sok z cytryny - dwie łyżki stołowe 

Salsa: 

  • czosnek - 3 ząbki 
  • papryczka chili - 1 sztuka 
  • starta skórka z jednej cytryny 

Tatar: 

  • tuńczyk marynowany w słoiku - 120 g
  • świeży imbir 
  • świeży ogórek - kilka plasterków
  • kolendra - kilka gałązek 
  • cebula dymka- 1 sztuka 
  • papryczka chili - 1 sztuka 

Mus na bazie awokado: 

  • awokado - 1 sztuka 
  • sok z 1 cytryny 
  • sól 

Tatra z tuńczyka - przygotowanie 

  1. W misce mieszamy tuńczyka z cytryną, sosem rybnym, oliwą i cukrem. Tak powstałą bazę odstawiamy do lodówki na dwie godziny. 
  2. Składniki na salsę siekamy, mieszamy i odstawiamy. 
  3. Tuńczyka mieszamy z chili kolendrą, dymką, imbirem i odstawiamy. 
  4. Składniki na mus z awokado łączymy i miksujemy na masę. 

Pośrodku talerza kładziemy mus z awokado na nim tuńczyka i na koniec salsę. 

Sałatka z pieczarkami. Zdjęcie ilustracyjneSałatka z pieczarkami. Sprawdzone przepisy na imprezową przekąskę

Tatar ze śledzia - przepis 

Składniki:

  • opakowanie śledzi
  • czerwona cebula - 1 sztuka 
  • biała cebula - 1 sztuka 
  • ogórki konserwowe - 2 sztuki 
  • przyprawy: sól i pieprz 
  • grzyby marynowane 
  • oliwa
  • musztarda miodowa 

Tatar ze śledzia krok po kroku 

  1. Bardzo słone śledzie moczymy w wodzie do utraty zbyt dużej ilości soli.
  2. W kolejnym kroku odsączamy śledzie na ręczniku papierowym. 
  3. Następnie siekamy na drobno i mieszamy z żółtkiem jajek ugotowanych lub sparzonych. 
  4. Śledzie mieszamy z musztardą, pieprzem oraz oliwą i tworzymy z nich małe porcje. 
  5. Każdą porcję obtaczamy posiekaną cebulą, grzybkami oraz ogórkiem. 

Zobacz też: Śledź po włosku dla odważnych - PowerKuchnia Adriany

Więcej o: