Jak zrobić tatara? Różne sposoby
Tatar nie jest trudny w przygotowaniu, jeśli tylko użyjemy dobrej jakości składników, to nie ma znaczenia, czy będzie to tatar wołowy, tatar z tuńczyka czy tatar ze śledzia - na pewno się uda. Zastanawiasz się, jak zrobić tatara? Trzy smaczne oblicza tatara prezentujemy poniżej.
Mięso na tatar wołowy - jak przygotować?
Wołowina jest smaczna pod warunkiem, że się ją odpowiednio przyrządzi. Mięso na tatar musi być przede wszystkim świeże, resztę składników znajdziesz poniżej:
- polędwica wołowa - 250 g
- cebula - 1 sztuka
- ogórki kiszone - 4 sztuki
- jajko - 1 sztuka
- woda
- oliwa
- przyprawy: pieprz i sól
Tatar wołowy krok po kroku
- Polędwicę wołową należy umyć pod zimną wodą, usunąć błonki i zmielić.
- Do zmielonego mięsa dodajemy małą ilość wody, oliwy, pieprz i sól.
- W kolejnym kroku mięso zagniatamy.
- Formujemy kulę, którą następnie należy spłaszczyć i zrobić dołek w środku.
- Do środka wlewamy żółtko z jajka, które wcześniej trzeba sparzyć.
- Dookoła tatra układamy pokrojony ogórek i posiekaną cebulę.
Zobacz wideo
Pojedynek dań: tatar z majonezem vs krewetki z aioli
Tatar z tuńczyka - przepis
Każdy, kto do tej pory omijał tatara ze względu na obecność surowego mięsa, teraz może wypróbować przepis na bazie ryby. Tatar z tuńczyka, ma nie tylko wyrazisty smak, ale też może pomóc przełamać niechęć do surowych składników. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów:
Marynata:
- sos rybny - 2 łyżki stołowe
- oliwa z pestek winogron - 2 łyżki stołowe
- cukier - 1 mała łyżeczka
- sok z cytryny - dwie łyżki stołowe
Salsa:
- czosnek - 3 ząbki
- papryczka chili - 1 sztuka
- starta skórka z jednej cytryny
Tatar:
- tuńczyk marynowany w słoiku - 120 g
- świeży imbir
- świeży ogórek - kilka plasterków
- kolendra - kilka gałązek
- cebula dymka- 1 sztuka
- papryczka chili - 1 sztuka
Mus na bazie awokado:
- awokado - 1 sztuka
- sok z 1 cytryny
- sól
Tatra z tuńczyka - przygotowanie
- W misce mieszamy tuńczyka z cytryną, sosem rybnym, oliwą i cukrem. Tak powstałą bazę odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
- Składniki na salsę siekamy, mieszamy i odstawiamy.
- Tuńczyka mieszamy z chili kolendrą, dymką, imbirem i odstawiamy.
- Składniki na mus z awokado łączymy i miksujemy na masę.
Pośrodku talerza kładziemy mus z awokado na nim tuńczyka i na koniec salsę.
Tatar ze śledzia - przepis
Składniki:
- opakowanie śledzi
- czerwona cebula - 1 sztuka
- biała cebula - 1 sztuka
- ogórki konserwowe - 2 sztuki
- przyprawy: sól i pieprz
- grzyby marynowane
- oliwa
- musztarda miodowa
Tatar ze śledzia krok po kroku
- Bardzo słone śledzie moczymy w wodzie do utraty zbyt dużej ilości soli.
- W kolejnym kroku odsączamy śledzie na ręczniku papierowym.
- Następnie siekamy na drobno i mieszamy z żółtkiem jajek ugotowanych lub sparzonych.
- Śledzie mieszamy z musztardą, pieprzem oraz oliwą i tworzymy z nich małe porcje.
- Każdą porcję obtaczamy posiekaną cebulą, grzybkami oraz ogórkiem.
Zobacz też: Śledź po włosku dla odważnych - PowerKuchnia Adriany