Placek z arbuzem - wyśmienity deser na letnie popołudnie
Placek z arbuzem fantastycznie zaprezentuje się też na urodzinowym stole. Każdy, kto ma już dosyć ciężkich marcepanowych tortów i ciast, powinien postawić właśnie na placek z arbuzem. Ciasto zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Recepturę na ucztę dla kubków smakowych i oczu prezentujemy poniżej. Przepis nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie prosty, nawet ktoś, kto nie ma dużego doświadczenia w kuchni, powinien sobie poradzić.
Zobacz też: Ciasto biszkoptowe z truskawkami. Prosty przepis na biszkopt z truskawkami
Tiramisu bez jaj. Wersja w formie oraz w pucharkach [PRZEPIS]
Ciasto biszkoptowe z arbuzem - lista składników, których będziesz potrzebować
Ciasto biszkoptowe z arbuzem można szybko i łatwo przygotować w domu. Zanim jednak przejdziemy do pieczenia, najpierw trzeba będzie udać się na zakupy wraz z listą wszystkich potrzebnych składników, szczegóły znajdziesz poniżej.
Zobacz też: Sernik tradycyjny. Jak go przygotować, żeby nie opadł?
Zobacz wideo
Arbuz to tylko "cukier i woda"? Nieprawda!
Ciasto biszkoptowe z arbuzem - sprawdź co kupić
Produkty na ciasto:
- cukier - 3/4 szklanki
- szpinak mrożony - 150 g
- jajka - 2 sztuki
- olej - 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 mała łyżeczka
- mąka pszenna - ¾ szklanki
Krem:
- śmietana tłusta - 200 ml
- serek - 150 g
- cukier puder
Dodatki:
- galaretka truskawkowa
- jagody
- arbuz
Placek z arbuzem - krok po kroku
Oto prosty przepis na ciasto arbuz:
- Na początku należy rozmrozić szpinak, i pozbawić go namiaru ilości wody poprzez odsączenie na papierowym ręczniku.
- W kolejnym kroku szpinak blendujemy, a cukier z jajkami ubijamy na puszystą masę.
- Do jajek dolewamy olej, następnie szpinak i mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
- Tak powstałą masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto należy piec przez pół godziny w średniej temperaturze ok. 200 stopni.
- Po upieczeniu wystudzić.
- W następnym kroku rozpuszczamy galaretkę w 1,5 l wody.
- Na wychłodzone ciasto wykładamy krem.
- Kolejna warstwa to jagody i pokrojony w drobną kostkę arbuz.
- Następnie zalewamy ciasto galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka do momentu, aż galaretka stężeje.
Ciasto z białek. Do czego wykorzystać pozostałe białka jaj?
Ciasto z arbuzem na zimno - jak podawać?
Gorąca kawa plus ciasto z arbuzem na zimno to idealne połączenie. Śmieszny wygląd ciasta wywoła uśmiech na twarzach gości, a wyjątkowy smak sprawi, że z pewnością poproszą o dokładkę. Nadprogramowe porcje warto ponownie wstawić do lodówki, w przeciwnym razie galaretka się roztopi i ciasto popłynie pod wpływem temperatury.
Zobacz też: Ciasto cappuccino. Sprawdzone receptury na wypieki o smaku cappuccino