Na początek pamiętajmy, że należy wybrać najbardziej dojrzałe i jędrne truskawki. Kupujmy te ze sprawdzonego źródła. Po zakupie należy je porządnie umyć w zimnej wodzie. Najlepiej myć je wraz z szypułkami. W ten sposób woda nie dostanie się do wnętrza owoców i nie stracą one jędrności po rozmrożeniu.
Truskawki następnie należy osuszyć. Gdy będą zupełnie suche, wyjmujemy szypułki. Pamiętajmy też, że proces mrożenia powinien być błyskawiczny. Warto więc mrozić owoce w jak najniższej temperaturze, wtedy mrożenie odbędzie się natychmiastowo.
Jak mrozić truskawki? Możemy je mrozić w całości, pokrojone w połówki lub ćwiartki. Można także zblendować truskawki na przecier i przełożyć je do torebek strunowych. W zasadzie mamy tu pełną dowolność.
Jeśli zależy nam na tym, aby truskawki się nie sklejały, trzeba pomyśleć o właściwym przechowywaniu truskawek.
A może macie ochotę na ciasto drożdżowe z truskawkami, a może z rabarbarem i kruszonką? Przepisy dla niezdecydowanych:
Przechowywanie truskawek też nie jest skomplikowaną sprawą. Najlepiej rozłożyć je na tacce, tak by owoce się nie sklejały. Mrozimy truskawki przez kilka godzin i dopiero po tym czasie przekładamy je do woreczków lub pojemników. Owoce zachowają w ten sposób jędrność po rozmrożeniu, a dodatkowo łatwiej nam będzie wyjmować odmierzone porcje z zamrażalnika.
Gdy będziemy chcieli rozmrozić truskawki, wystarczy wyjąć odpowiednią ilość owoców i umieścić je w lodówce. To najlepszy sposób na rozmrożenie truskawek. Pamiętajmy, że po rozmrożeniu truskawki nie nadają się do ponownego zamrażania.