Skomplikowane ciasta są pyszne i robią wrażenie, ale umówmy się - często ochota przychodzi nagle. Jak w krótkim czasie przygotować coś słodkiego? Jednym z rozwiązań są owoce pod kruszonką. Wystarczy wyłożyć truskawki, maliny czy rabarbar do formy, posypać kruszonką i gotowe. Sprawdźcie, jak my przygotowaliśmy taki deser - tutaj akurat z jabłkami:
Jest też inny przepis, fakt - nieco bardziej czasochłonny, ale w dalszym ciągu do przygotowania w mniej niż godzinę. Swoją wersją ostatnio podzielił się bloger kulinarny - Rozkoszny. Jego przepis znajdziecie na blogu, zaś my przygotowaliśmy własną interpretację.
Ciasto:
Rabarbar:
Oraz:
Najpierw przygotowujemy rabarbar. Warzywo (tak, warzywo - więcej o tym w osobnym artykule) myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy cukrem, mąką i dodajemy wanilię. Mieszamy.
Teraz zabieramy się za ciasto. W tym celu łączymy wszystkie składniki poza maślanką lub śmietanką. Gdy powstanie kruszonka dodajemy płyn i zagniatamy ciasto. Odrywamy z niego po słusznej porcji i układamy na rabarbarze (jeśli jest zbyt luźne, można robić to za pomocą łyżki). Cobbler to po angielsku szewc, nietrudno się więc domyślić, że deser ma wyglądać, jak szyty. Całość smarujemy resztką maślanki i posypujemy mieszanką cukru oraz cynamonu.
Szybkie ciasto z rabarbarem wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy przez pół godziny lub do momentu, aż rabarbar zacznie bulgotać. Podajemy po przestudzeniu, najlepiej jeszcze ciepłe - koniecznie z gałką lodów!
Wskazówka: Ten deser można przygotować także w kokilkach. Dzięki temu będziemy mogli łatwo podzielić je na porcje.
Co sądzicie o takim przepisie na szybkie ciasto z rabarbarem? Spróbujecie? Koniecznie podzielcie się wrażeniami!