Z podanego przepisu na naleśniki wychodzi około 10 sztuk okrągłych placków. Ciasto na naleśniki nie jest skomplikowane. To raczej jeden z tych przepisów, z którymi poradzi sobie każdy. Grunt to dobrze rozgrzać patelnię i nabrać wprawy przy przewracaniu naleśników na drugą stronę.
Ciasto na naleśniki rozpoczynamy od przygotowania składników. Dobrze byłoby wyjąć jajka i mleko z lodówki nieco wcześniej. Powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy wszystkie składniki. Możemy użyć trzepaczki lub miksera na wysokich obrotach. Stopniowo dolewamy jedynie wodę gazowaną. Jej ilość zależy od konsystencji. Ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie, ale nie za bardzo. Najlepiej, jeśli spływając po grzbiecie łyżki pozostawi na nim cienką warstwę. Nie może być w nim też ani jednej grudki.
Wylewamy cienką warstwę ciasta na naleśniki na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy krótko, przewracamy na drugą stronę. Przed każdym kolejnym naleśnikiem, warto podlać patelnię odrobiną tłuszczu, sprawdzi się olej roślinny lub olej kokosowy.
Gdy zrealizowaliśmy przepis na naleśniki krok po kroku, czas przygotować śniadanie z truskawkami! Sezon na truskawki w pełni, więc i naleśniki powinniśmy jeść właśnie z tymi owocami. Najlepsze śniadanie z truskawkami to to, w którym truskawki pełnią rolę główną. Wystarczy naleśniki obsypać umytymi truskawkami i dodać jogurt naturalny lub bitą śmietanę! Takie śniadanie z truskawkami zachwyci każdego.
A jeśli chcesz się cieszyć śniadaniem z truskawkami także w późniejszych miesiącach, koniecznie wypróbuj przepis na dżem truskawkowy na słodko lub bez cukru.