Przepis na naleśniki idealne? Mają być elastyczne i się nie rozpadać

Naleśniki to śniadaniowy klasyk. Chyba każdy ma swoje ulubione dodatki i swój ulubiony rodzaj ciasta na naleśniki. Podstawą jest właśnie ciasto na naleśniki. Powinno być elastyczne, nie rozpadać się, a przy tym nie być za grube czy gumowate. Oto nasz ulubiony przepis na naleśniki! Wyobrażacie sobie takie śniadanie z truskawkami w roli głównego dodatku? Pychota!

Przepis na naleśniki - idealny pomysł na śniadanie z truskawkami

Przepis na naleśniki. Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka (minimum 2 proc. tłuszczu)
  • pół lub cała szklanka wody (idealnie sprawdzi się gazowana)
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia.

Ciasto na naleśniki. Przygotowanie:

Z podanego przepisu na naleśniki wychodzi około 10 sztuk okrągłych placków. Ciasto na naleśniki nie jest skomplikowane. To raczej jeden z tych przepisów, z którymi poradzi sobie każdy. Grunt to dobrze rozgrzać patelnię i nabrać wprawy przy przewracaniu naleśników na drugą stronę.

Naleśniki to jedna z tych potraw, które wszyscy uwielbiają jeść, ale nie każdy lubi robić.Pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Powodem może być słabo rozgrzana patelnia

Ciasto na naleśniki rozpoczynamy od przygotowania składników. Dobrze byłoby wyjąć jajka i mleko z lodówki nieco wcześniej. Powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy wszystkie składniki. Możemy użyć trzepaczki lub miksera na wysokich obrotach. Stopniowo dolewamy jedynie wodę gazowaną. Jej ilość zależy od konsystencji. Ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie, ale nie za bardzo. Najlepiej, jeśli spływając po grzbiecie łyżki pozostawi na nim cienką warstwę. Nie może być w nim też ani jednej grudki.

Wylewamy cienką warstwę ciasta na naleśniki na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy krótko, przewracamy na drugą stronę. Przed każdym kolejnym naleśnikiem, warto podlać patelnię odrobiną tłuszczu, sprawdzi się olej roślinny lub olej kokosowy.

Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa

Śniadanie z truskawkami

Gdy zrealizowaliśmy przepis na naleśniki krok po kroku, czas przygotować śniadanie z truskawkami! Sezon na truskawki w pełni, więc i naleśniki powinniśmy jeść właśnie z tymi owocami. Najlepsze śniadanie z truskawkami to to, w którym truskawki pełnią rolę główną. Wystarczy naleśniki obsypać umytymi truskawkami i dodać jogurt naturalny lub bitą śmietanę! Takie śniadanie z truskawkami zachwyci każdego.

A jeśli chcesz się cieszyć śniadaniem z truskawkami także w późniejszych miesiącach, koniecznie wypróbuj przepis na dżem truskawkowy na słodko lub bez cukru.

Więcej o: