Proste ciasto z truskawkami? Zrób klasyczne drożdżowe albo czekoladową tartę. Mamy garść przepisów

Sezon na truskawki w pełni. Zainspiruj się naszymi przepisami i przygotuj klasyczne drożdżowe ciasto z truskawkami lub czekoladową tartę. Przepis możesz też wykorzystać do zrobienia ciasta z czereśniami. Wystarczy w ostatnim etapie przygotowań dodać czereśnie zamiast truskawek.

Ciasto drożdżowe z truskawkami (lub ciasto z czereśniami)

Ciasto drożdżowe z truskawkami. Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół opakowania świeżych drożdży,
  • pół szklanki cukru drobnego (ale nie cukru pudru),
  • pół kostki masła,
  • 5 żółtek,
  • opakowanie cukru waniliowego lub jeden zapach waniliowy,
  • 1,5 szklanki mleka minimum 2 proc. tłuszczu,
  • około 1 kg świeżych truskawek (możesz zastąpić je innymi owocami, na przykład czereśniami i przygotować obłędne ciasto drożdżowe z czereśniami).

Proste ciasto z truskawkami. Przygotowanie:

Nieważne, czy zdecydujesz się na proste ciasto z truskawkami, czy może jednak ciasto z czereśniami. Przepis jest ten sam. Na końcu dodajesz po prostu inne owoce. Od czego zacząć przygotowanie ciasta drożdżowego z truskawkami?

Ciasto drożdżowe z truskawkami, a może jednak z rabarbarem i kruszonką?

Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki oraz połową ciepłego mleka. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, na przykład na balkon. Roztapiamy masło, odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem i solą. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy zaczyn, żółtka i pozostałe składniki. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Ciasto drożdżowe rozkładamy na blaszce. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na cieście. Ciasto drożdżowe z truskawkami pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Najlepiej z funkcją góra-dół. Jeśli przygotowujemy ciasto z czereśniami, pamiętajmy o wyjęciu pestek. To jedyna różnica w przygotowaniu owoców.

Ciasto czekoladowe z truskawkami, czyli obłędna tarta z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami. Składniki:

  • 2 opakowania herbatników - około 200 g ciasteczek,
  • pół kostki masła,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 500 g truskawek.
Zobacz wideo Brownie z truskawkami i musem czekoladowym

Tarta z truskawkami. Przygotowanie:

Kruszymy ciastka, dodajemy łyżkę cukru, roztopione masło. Łączymy, aż masa będzie w miarę jednolita. Można użyć blendera, ale lepiej drobno pokruszyć ciasteczka. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno formy na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut.

W garnku podgrzewamy śmietanę, cukier, cukier waniliowy. Dodajemy 3/4 porcji obu czekolad. Studzimy. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka z solą na puszystą pianę. Dodajemy stopniowo do masy czekoladowej. Wylewamy masę na spód tarty. Ponownie wstawiamy ciasto czekoladowe do piekarnika. Tym razem na 20 minut.

Pozostałe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tartę polewamy czekoladową masą i układamy na niej połówki truskawek. Im więcej owoców, tym ciasto czekoladowe z truskawkami smaczniejsze! Pamiętaj, że w łatwy sposób tartę z truskawkami możesz zmienić w ciasto z czereśniami. Wystarczy wierzch ciasta ozdobić czereśniami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA