Nieważne, czy zdecydujesz się na proste ciasto z truskawkami, czy może jednak ciasto z czereśniami. Przepis jest ten sam. Na końcu dodajesz po prostu inne owoce. Od czego zacząć przygotowanie ciasta drożdżowego z truskawkami?
Ciasto drożdżowe z truskawkami, a może jednak z rabarbarem i kruszonką?
Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki oraz połową ciepłego mleka. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, na przykład na balkon. Roztapiamy masło, odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem i solą. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy zaczyn, żółtka i pozostałe składniki. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto drożdżowe rozkładamy na blaszce. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na cieście. Ciasto drożdżowe z truskawkami pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Najlepiej z funkcją góra-dół. Jeśli przygotowujemy ciasto z czereśniami, pamiętajmy o wyjęciu pestek. To jedyna różnica w przygotowaniu owoców.
Kruszymy ciastka, dodajemy łyżkę cukru, roztopione masło. Łączymy, aż masa będzie w miarę jednolita. Można użyć blendera, ale lepiej drobno pokruszyć ciasteczka. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno formy na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut.
W garnku podgrzewamy śmietanę, cukier, cukier waniliowy. Dodajemy 3/4 porcji obu czekolad. Studzimy. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka z solą na puszystą pianę. Dodajemy stopniowo do masy czekoladowej. Wylewamy masę na spód tarty. Ponownie wstawiamy ciasto czekoladowe do piekarnika. Tym razem na 20 minut.
Pozostałe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tartę polewamy czekoladową masą i układamy na niej połówki truskawek. Im więcej owoców, tym ciasto czekoladowe z truskawkami smaczniejsze! Pamiętaj, że w łatwy sposób tartę z truskawkami możesz zmienić w ciasto z czereśniami. Wystarczy wierzch ciasta ozdobić czereśniami.