Ciasto jogurtowe z owocami to hit na lato! Jakie przygotować? Mamy kilka pomysłów

Ciasto jogurtowe z owocami to chyba pierwszy deser, o którym myślimy, widząc apetyczne owocki kuszące na straganach. Wolicie ciasto z malinami czy ciasto z galaretką i truskawkami? Rozwiązujemy ten dylemat - zróbcie oba!

Ciasto jogurtowe z owocami raz!

Wybór owoców do ciasta jest ogromny, ale latem szczególnie chętnie sięgamy po truskawki, na które sezon trwa przecież krótko. Nierzadko sięgamy też po maliny. Co z nich wyczarować? Wspaniałe, lekkie ciasto jogurtowe z owocami. Zanim przejdziemy do naszych propozycji, sprawdźcie też genialne - wiemy, co mówimy - ciasto czekoladowe z truskawkami:

Tarta czekoladowa z truskawkamiProste ciasto z truskawkami? Zrób klasyczne drożdżowe albo czekoladową tartę

Ciasto jogurtowe z owocami - malinowe

Ciasto z malinami - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • duży kubek jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 3 jajka,
  • 300 g malin

Ciasto z malinami - przepis krok po kroku:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo, cały czas miksując, dosypujemy cukier. Następnie dodajemy do nich po jednym żółtku, potem jogurt, olej i sok z cytryny. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i w trzech turach wsypujemy do ciasta, miksując za każdym razem.

Masę przelewamy do wyłożonej pergaminem blaszki. Na wierzchu układamy maliny. Ciasto z malinami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut lub więcej - do suchego patyczka.

Upieczone i ostudzone ciasto z malinami możemy posypać cukrem pudrem i podawać. Będzie idealne do kawki!

A może szybkie ciasto z truskawkami w wersji superprostej? Jeśli nie macie miarki, wykorzystajcie kubeczek po jogurcie:

Jogurtowe ciastoNie lubisz odmierzać składników? Pokochasz ciasto z siedmiu kubeczków

Ciasto jogurtowe z owocami - truskawkowe

Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką to idealna propozycja na lato. Deser robi się naprawdę ekspresowo, a jedyne, co wymaga nieco czasu, to tężenie galaretki. Zróbcie po śniadaniu - będzie w sam raz do popołudniowej kawki!

Zobacz wideo A może sernik idealny na lato? Sprawdźcie nasze dwie wersje!

Ciasto z galaretką i truskawkami - składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (10 g)
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 150 g truskawek
  • 200 g masła
  • 100-150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 galaretki truskawkowe

Ciasto z galaretką i truskawkami - przepis krok po kroku:

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie - w ilości mniejszej, niż zaleca producent. Odstawiamy do ostudzenia.

Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jogurt i krótko miksujemy na niskich obrotach. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Najlepiej zrobić to na kilka tur, wtedy łatwiej będzie rozbić ewentualne grudki. Ciasto przelewamy na sporą blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Ważne, by za bardzo się nie przyrumieniło, ale wbity w nie patyczek był suchy. Odstawiamy do ostudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wykładamy go na ostudzone ciasto. Na nim układamy pokrojone truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki, by całkowicie stężała.

Więcej o: