Jak zrobić pierogi z truskawkami? Poznaj przepis na kultowe, letnie danie

Pierogi z truskawkami, to klasyka wśród polskich dań. Prawie każdy zna, ale nie każdy wie, jak je zrobić. Ciasto na pierogi z truskawkami zagniata się bardzo szybko i wymaga minimalnej ilości składników. Z naszą pomocą odtworzysz ten przepis w mniej niż godzinę!

Pierogi z truskawkami, to idealne danie na lato. Kiedy mamy dostęp do sezonowych owoców, wszystkie potrawy na słodko smakują o niebo lepiej. Tak jest w przypadku tej klasycznej kulinarnej pozycji, którą uwielbiają dorośli i dzieci. Sekret pierogów z truskawkami tkwi w cienkim i smacznym cieście. Jak przygotować idealne ciasto na pierogi, aby nasze danie było kompletne? Oto przepis na ciasto i farsz, oraz propozycja podania, która z pewnością przypadnie ci do gustu. 

Zobacz wideo 4 sposoby na zawijanie pierogów

Jak zrobić pierogi z truskawkami? To bardzo proste!

Aby przygotować idealne pierogi z truskawkami, należy przede wszystkim mieć słodkie owoce i podstawowe składniki na ciasto, które niemal każdy ma w swojej kuchni. Potrzebne będą:

  • mąka tortowa (ok. 500 g)
  • jajko (1 sztuka)
  • masło (ok. 50 g)
  • woda (1 szklanka)
  • truskawki (500 g)
  • sól (szczypta)
  • cukier (opcjonalnie)
  • twarożek biały, lub serek mascarpone (opcjonalnie)

Czas przygotowania wynosi niecałą godzinę, a więc nie jest to aż tak pracochłonne zajęcie. Nie musimy czekać, aż ciasto na pierogi z truskawkami odpowiednio wyrośnie, a jedynie poczekać chwilę, aż się schłodzi i umiejętnie je wyrobić.

Przepis na pierogi z truskawkami. Od czego zacząć?

Aby wykonać pierogi z truskawkami, trzeba pamiętać o kilku zasadach. Jeśli ciasto będzie zbyt cienkie i lepkie, nasz owocowy farsz może wypłynąć, a pierogi się nie zlepią. Aby tego uniknąć, konieczne jest wykonanie poprawnego ciasta. Na początek należy wziąć miskę kuchenną i wsypać 500 g przesianej mąki tortowej. Do mąki należy wbić jajko, a potem kolejno rozpuszczone i lekko ostudzone masło. Lekko zamieszać łyżką i dodać przegotowaną wodę w temperaturze pokojowej oraz szczyptę soli do smaku. Wymieszać dużą, drewnianą łyżką, a kiedy ciasto nieco się ostudzi, rozpocząć wyrabianie dłońmi. 

Jakie ciasto na pierogi z truskawkami? Przede wszystkim nie może być zbyt cienkie

Sekret idealnego ciasta na pierogi tkwi w tym, aby nie było za twarde, ale też nie za miękkie. Musi wytrzymać odpowiednią temperaturę w garnku podczas gotowania, a także utrzymać w środku dosyć wodnisty farsz. Wspomniane wcześniej wyrobione i zagniecione ciasto należy zawinąć w foliowy woreczek. Aby było elastyczne i miękkie, zaleca się umieszczenie go w lodówce na maksymalnie 30 minut. Po tym czasie, ciasto na pierogi należy wyłożyć na stolnicę i mocno rozwałkować. Przygotowanym wcześniej ringiem lub kieliszkiem, wykrawać niewielkie kółeczka.

Aby przygotować farsz, pokrój umyte wcześniej i pozbawione szypułek truskawki w drobną kostkę. Możesz dodać do nich odrobinę cukru i twarożek lub serek mascarpone. Dokładnie wszystko wymieszaj i niewielką łyżeczką nakładaj na środek każdego okręgu. Koniecznie lekko oprósz ciasto mąką, na wypadek, gdyby się kleiło. Następnie zamknij pieroga szybkim ruchem i dociśnij brzegi. W tym czasie doprowadź lekko osoloną wodę do wrzenia. Wrzucaj niewielkimi partiami na ok. 4 minuty i czekaj, aż wypłyną na powierzchnię ugotowane. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA