Pokrój drobno cebulę i podsmaż na oliwie w dużym garnku. Dodaj bulion. Następnie całość zagotuj. Dodaj w międzyczasie pokrojoną w kostkę lub startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Dołóż listki laurowe, ziele angielskie oraz szczaw pokrojony drobno. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Gdy warzywa będą miękkie, wyłącz gaz. Zapraw zupę szczawiową śmietaną.
Zupa zacierkowa ze skwarkami - jak ją zrobić?
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyj i obierz. Ziemniaki pokrój. Pora wypłucz, a cebulę obierz z łupin i opal nad palnikiem. Warzywa włóż do wody i gotuj wywar przez 40 minut razem z dodatkiem masła, listkami laurowymi, zielem angielskim i lubczykiem. Na koniec gotowania dodaj pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjmij wszystkie warzywa. Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem, a seler, por i cebulę przeznacz na przykład pasztet warzywny.
Jajko roztrzep, dodaj mąkę i wodę. Zagnieć twarde ciasto. Skub pojedyncze "kluseczki" i wrzucaj je na gotującą się wodę. Ugotowane dodaj do zupy, całość dopraw do smaku.
Umyj truskawki, oczyść z szypułek. Przetrzyj na drobny przecier. Rozcieńcz go wodą. Możesz dodać tyle wody, ile chcesz. Od tego zależy ilość zupy. Śmietanę rozcieńcz wodą z truskawkami, dodaj ją do zupy owocowej z truskawek. Dodaj cukier, zagotuj. W międzyczasie ugotuj ulubiony makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowe!