Zupa zacierkowa, a może zupa szczawiowa? Przepis babci na pierwsze danie

Zupa - obiadowy pewniak i obowiązkowy punkt podczas obiadu u babci. To wiadomo nie od dziś, przepisy babci na pierwsze danie są zawsze najlepsze. Polecamy sprawdzone przepisy na zupę zacierkową, zupę szczawiową oraz zupę owocową z truskawkami.

Zupa szczawiowa przepis babci

Zupa szczawiowa przepis babci. Składniki:

  • bulion warzywny lub drobiowy,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 400 g szczawiu,
  • opakowanie śmietany 18 lub 12 proc.

Zupa szczawiowa przepis babci. Przygotowanie:

Pokrój drobno cebulę i podsmaż na oliwie w dużym garnku. Dodaj bulion. Następnie całość zagotuj. Dodaj w międzyczasie pokrojoną w kostkę lub startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Dołóż listki laurowe, ziele angielskie oraz szczaw pokrojony drobno. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Gdy warzywa będą miękkie, wyłącz gaz. Zapraw zupę szczawiową śmietaną.

Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Zupa zacierkowa

Zupa zacierkowa. Składniki:

  • 1 jajko,
  • 5-6 łyżek mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • ciepła woda,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 4 ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • szczypta lubczyku,
  • sól i pieprz do smaku.

Zupa zacierkowa ze skwarkami - jak ją zrobić?

Zupa zacierkowa. Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyj i obierz. Ziemniaki pokrój. Pora wypłucz, a cebulę obierz z łupin i opal nad palnikiem. Warzywa włóż do wody i gotuj wywar przez 40 minut razem z dodatkiem masła, listkami laurowymi, zielem angielskim i lubczykiem. Na koniec gotowania dodaj pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjmij wszystkie warzywa. Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem, a seler, por i cebulę przeznacz na przykład pasztet warzywny.

Jajko roztrzep, dodaj mąkę i wodę. Zagnieć twarde ciasto. Skub pojedyncze "kluseczki" i wrzucaj je na gotującą się wodę. Ugotowane dodaj do zupy, całość dopraw do smaku.

Zupa owocowa z truskawek

Zupa owocowa z truskawek. Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • szklanka cukru,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • ulubiony makaron.

Zupa owocowa z truskawek. Przygotowanie:

Umyj truskawki, oczyść z szypułek. Przetrzyj na drobny przecier. Rozcieńcz go wodą. Możesz dodać tyle wody, ile chcesz. Od tego zależy ilość zupy. Śmietanę rozcieńcz wodą z truskawkami, dodaj ją do zupy owocowej z truskawek. Dodaj cukier, zagotuj. W międzyczasie ugotuj ulubiony makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.