Szykujecie się już na wieczorne kibicowanie? Dzisiejszy mecz Polski z Hiszpanią już teraz wzbudza wiele emocji. Być może słyszeliście, że gotowanie łagodzi obyczaje, dlatego zanim zasiądziecie przed telewizorami, przygotujcie coś pysznego do jedzenia. W kuchni Hapsa ścierają się dziś dwa dania: hiszpańskie pierożki empanadas i... oczywiście, tradycyjne polskie pierogi.
Składniki:
Na ciasto:
Na farsz:
Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, sól, mieszamy. Robimy dołek, wlewamy oliwę, wino i stopniowo dodajemy wodę, jednocześnie mieszając składniki palcami. Wlewamy tyle wody, by ciasto dało się łatwo wyrabiać, ale nie kleiło się do palców. Zagniatamy je - powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Przygotowujemy farsz: Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni, na rozgrzanej oliwie. Na skórce pomidora robimy płytkie nacięcie przez środek, a następnie sparzamy go wrzątkiem i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Do miseczki wykładamy tuńczyka odsączonego z zalewy, wrzucamy podsmażoną cebulkę (razem z oliwą), pomidora, bułkę tartą i mleko. Wszystko łączymy. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy empanadas: Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 3 mm. Z ciasta wykrawamy okręgi, na środek wykładamy łyżką porcje farszu, brzegi sklejamy i zawijamy w falbankę. Gotowe pierożki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy je jeszcze roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Wskazówka: pierożki empanadas można również usmażyć na głębokim tłuszczu.
Składniki:
Na ciasto:
Na farsz:
Przygotowujemy ciasto: Mąkę wsypujemy do dużej miski, mieszamy z solą. Robimy dołek i wbijamy jajko, powoli zagniatając palcami, wlewamy wodę. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy na pół godziny, by odpoczęło.
Przygotowujemy farsz: Kapustę kiszoną gotujemy z niewielką ilością wody. Gdy kapusta zmięknie, kroimy ją drobno lub przepuszczamy przez maszynkę. Mięso mielimy, mieszamy w misce z kapustą. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystko łączymy.
Przygotowujemy pierogi: Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Szklanką wykrawamy kółka, nakładamy na nie porcje farszu i zalepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy pierogi i gotujemy przez 3 minuty, od momentu, gdy wypłyną na wierzch. Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową lub przekładamy na durszlak.
Pierogi podajemy z odrobiną masła lub z podsmażoną cebulką i skwarkami. Doskonale smakują odsmażone na drugi dzień.