Starcie z Hiszpanią może być trudne, ale szanse kulinarne wyrównane! Pierogi czy empanadas?

Dzisiejszy wieczór to kolejne starcie Polaków podczas tegorocznych mistrzostw. Tym razem zmierzą się na boisku z Hiszpanią. Z tej okazji proponujemy także kulinarne starcie: polskie pierogi i hiszpańskie empanadas. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Szykujecie się już na wieczorne kibicowanie? Dzisiejszy mecz Polski z Hiszpanią już teraz wzbudza wiele emocji. Być może słyszeliście, że gotowanie łagodzi obyczaje, dlatego zanim zasiądziecie przed telewizorami, przygotujcie coś pysznego do jedzenia. W kuchni Hapsa ścierają się dziś dwa dania: hiszpańskie pierożki empanadas i... oczywiście, tradycyjne polskie pierogi.

Empanadas - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 60 ml oliwy,
  • 50 ml wody,
  • 3 łyżki białego wina (opcjonalnie),
  • 1 żółtko,
  • sól i pieprz do smaku

Na farsz:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 1 pomidor,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta chilli,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pierożki empanadas?

Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, sól, mieszamy. Robimy dołek, wlewamy oliwę, wino i stopniowo dodajemy wodę, jednocześnie mieszając składniki palcami. Wlewamy tyle wody, by ciasto dało się łatwo wyrabiać, ale nie kleiło się do palców. Zagniatamy je - powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na około godzinę. 

Przygotowujemy farsz: Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni, na rozgrzanej oliwie. Na skórce pomidora robimy płytkie nacięcie przez środek, a następnie sparzamy go wrzątkiem i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Do miseczki wykładamy tuńczyka odsączonego z zalewy, wrzucamy podsmażoną cebulkę (razem z oliwą), pomidora, bułkę tartą i mleko. Wszystko łączymy. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy empanadas: Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 3 mm. Z ciasta wykrawamy okręgi, na środek wykładamy łyżką porcje farszu, brzegi sklejamy i zawijamy w falbankę. Gotowe pierożki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy je jeszcze roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C. 

Wskazówka: pierożki empanadas można również usmażyć na głębokim tłuszczu.

Zobacz wideo 4 sposoby na zawijanie pierogów

Tradycyjne polskie pierogi z mięsem i kapustą - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 350 g kapusty kiszonej,
  • 500 g ugotowanego mięsa wieprzowego (np. łopatki),
  • 2 średnie cebule,
  • szczypta majeranku,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pierogi z mięsem i kapustą?

Przygotowujemy ciasto: Mąkę wsypujemy do dużej miski, mieszamy z solą. Robimy dołek i wbijamy jajko, powoli zagniatając palcami, wlewamy wodę. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy na pół godziny, by odpoczęło.

Przygotowujemy farsz: Kapustę kiszoną gotujemy z niewielką ilością wody. Gdy kapusta zmięknie, kroimy ją drobno lub przepuszczamy przez maszynkę. Mięso mielimy, mieszamy w misce z kapustą. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystko łączymy.

Przygotowujemy pierogi: Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Szklanką wykrawamy kółka, nakładamy na nie porcje farszu i zalepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy pierogi i gotujemy przez 3 minuty, od momentu, gdy wypłyną na wierzch. Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową lub przekładamy na durszlak.

Pierogi podajemy z odrobiną masła lub z podsmażoną cebulką i skwarkami. Doskonale smakują odsmażone na drugi dzień. 

Więcej o: