Pomysł na obiad w upalne dni? Podpowiadamy, co dziś przygotować

Kiedy żar leje się z nieba, nie mamy siły jeść wykwintnych obiadów. Zwykle jemy coś prostego i sezonowego - na przykład makaron z truskawkami. My proponujemy jeszcze dwa proste dania, które świetnie smakują i na ciepło, i na zimno. Wypróbujcie nasze pomysły na obiad w upalne dni: kalafior na obiad i schab na obiad.

Pomysł na obiad w upalne dni. Kalafior na obiad

Pomysł na obiad w upalne dni. Kalafior na obiad. Składniki:

  • główka kalafiora,
  • 250 ml śmietany 18 proc.,
  • dwie garści startego sera typu cheddar,
  • 100 ml mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.

Pomysł na obiad w upalne dni. Kalafior na obiad. Przygotowanie:

Kalafiora ugotuj w lekko osolonej wodzie. Powinien być zanurzony w 3/4. W międzyczasie podgrzej w małym garnku śmietanę z mlekiem. Gdy będą już gorące, dodaj starty ser. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polewaj kalafiora serową masą. Podawaj z pieczywem i ulubionymi dodatkami.

Co zrobić na obiad w upalne dni? Obiad ze schabu, czyli paluszki w panierce z sera

Co zrobić na obiad w upalne dni? Obiad ze schabu. Składniki:

  • 500 g schabu bez kości,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pierz.

Ten i inne przepisy z wykorzystaniem schaby znajdziecie tu:

Co zrobić na obiad w upalne dni? Obiad ze schabu. Przygotowanie:

Pomysł na obiad w upalne dni może wykorzystywać także mięso. Spokojnie, nie proponujemy wielogodzinnego pieczenia obiadu ze schabu w piekarniku. Warto w upalne dni wypróbować przepisy na dania, które dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Aby przygotować paluszki w panierce z sera, umyj na początek schab i pokrój go w plastry o grubości 1,5 cm. Potem pokrój mięso w paski. Posyp solą, pieprzem i obtocz w mące oraz roztrzepanych dwóch jajkach. Na koniec - obtocz mięso w serze startym na drobnej tarce.

Zobacz wideo Lunchbox, dzięki któremu już nigdy nie sięgniesz po schabowego [HAPS FIT]

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż paluszki ze schabu z każdej strony, aż będą rumiane. Przekładaj je na papierowy ręcznik i odsącz z nich nadmiar tłuszczu. Podawaj z ryżem, letnią sałatką lub jako samodzielną przekąskę.

Więcej o: