Kalafiora ugotuj w lekko osolonej wodzie. Powinien być zanurzony w 3/4. W międzyczasie podgrzej w małym garnku śmietanę z mlekiem. Gdy będą już gorące, dodaj starty ser. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polewaj kalafiora serową masą. Podawaj z pieczywem i ulubionymi dodatkami.
Ten i inne przepisy z wykorzystaniem schaby znajdziecie tu:
Pomysł na obiad w upalne dni może wykorzystywać także mięso. Spokojnie, nie proponujemy wielogodzinnego pieczenia obiadu ze schabu w piekarniku. Warto w upalne dni wypróbować przepisy na dania, które dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Aby przygotować paluszki w panierce z sera, umyj na początek schab i pokrój go w plastry o grubości 1,5 cm. Potem pokrój mięso w paski. Posyp solą, pieprzem i obtocz w mące oraz roztrzepanych dwóch jajkach. Na koniec - obtocz mięso w serze startym na drobnej tarce.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż paluszki ze schabu z każdej strony, aż będą rumiane. Przekładaj je na papierowy ręcznik i odsącz z nich nadmiar tłuszczu. Podawaj z ryżem, letnią sałatką lub jako samodzielną przekąskę.