Obiad na upalne dni bez gotowania - szparagi przepis na obiad
Szparagi: przepis na obiad na upalne dni bez gotowania
Składniki:
- opakowanie szpinaku lub rukoli,
- dwie garści truskawek,
- jedno awokado,
- 4 sztuki białych szparagów,
- 100 g sera feta,
- garść ulubionych orzechów - na przykład pistacji, nerkowców, ziemnych,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Szparagi: przepis na obiad na upalne dni bez gotowania
Przygotowanie:
Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój w ćwiartki. Szparagi umyj, obierz i pokrój w kawałki o długości 2 cm. Obierz też awokado i pokrój je na drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj wraz z rukolą lub szpinakiem. Posyp pokruszoną fetą, orzechami i dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej oliwą z oliwek. Obiad na upalne dni bez gotowania gotowy!
Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem
Szybki obiad na upały - chłodnik ogórkowy na jogurcie
Szybki obiad na upały - chłodnik ogórkowy na jogurcie. Składniki:
- 0,5 l bulionu warzywnego,
- dwa duże ogórki zielone,
- jeden ząbek czosnku,
- 500 ml jogurtu naturalnego,
- jajka ugotowane na twardo,
- pół pęczka koperku,
- sól, pieprz.
Szybki obiad na upały - chłodnik ogórkowy na jogurcie. Przygotowanie:
Do ugotowanego wcześniej bulionu warzywnego dodajemy umyte, obrane i starte na tarce ogórki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek. Mieszamy i zalewamy wszystko zimnym jogurtem. Chłodnik ogórkowy na jogurcie podajemy z jajkami.
Ten i inne przepisy na chłodnik znajdziecie tu:
Obiad na upalne dni bez gotowania - sałatka caprese
Obiad na upalne dni bez gotowania - sałatka caprese. Składniki:
- 250 g mozzarelli,
- dwa pomidory malinowe,
- garść startego parmezanu,
- kilkanaście listków bazylii
- oliwa z oliwek,
- ocet balsamiczny,
- świeża bagietka.
Obiad na upalne dni bez gotowania - sałatka caprese. Przygotowanie:
Pokrój pomidory i mozzarellę w plastry. Układaj naprzemiennie. Posyp startym parmezanem, udekoruj dużą ilością bazylii. Polej oliwą i octem balsamicznym. Gotowe. Podawaj ze świeżą bagietką.