Obiad na upalne dni bez gotowania. Nie tylko chłodnik! [PRZEPISY]

Lato w pełni. A kiedy jest gorąco, nie mamy siły gotować ani jeść ciepłych posiłków. Warto więc mieć kilka pomysłów na obiad na upalne dni bez gotowania. Przygotujcie sałatkę ze szparagów, chłodnik ogórkowy na jogurcie i caprese. Pychoty!

Obiad na upalne dni bez gotowania - szparagi przepis na obiad

Szparagi: przepis na obiad na upalne dni bez gotowania

Składniki:

  • opakowanie szpinaku lub rukoli,
  • dwie garści truskawek,
  • jedno awokado,
  • 4 sztuki białych szparagów,
  • 100 g sera feta,
  • garść ulubionych orzechów - na przykład pistacji, nerkowców, ziemnych,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.

Szparagi: przepis na obiad na upalne dni bez gotowania

Przygotowanie:

Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój w ćwiartki. Szparagi umyj, obierz i pokrój w kawałki o długości 2 cm. Obierz też awokado i pokrój je na drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj wraz z rukolą lub szpinakiem. Posyp pokruszoną fetą, orzechami i dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej oliwą z oliwek. Obiad na upalne dni bez gotowania gotowy!

Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Szybki obiad na upały - chłodnik ogórkowy na jogurcie

Szybki obiad na upały - chłodnik ogórkowy na jogurcie. Składniki:

  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • dwa duże ogórki zielone,
  • jeden ząbek czosnku,
  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • jajka ugotowane na twardo,
  • pół pęczka koperku,
  • sól, pieprz.

Szybki obiad na upały - chłodnik ogórkowy na jogurcie. Przygotowanie:

Do ugotowanego wcześniej bulionu warzywnego dodajemy umyte, obrane i starte na tarce ogórki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek. Mieszamy i zalewamy wszystko zimnym jogurtem. Chłodnik ogórkowy na jogurcie podajemy z jajkami.

Ten i inne przepisy na chłodnik znajdziecie tu:

Obiad na upalne dni bez gotowania - sałatka caprese

Obiad na upalne dni bez gotowania - sałatka caprese. Składniki:

  • 250 g mozzarelli,
  • dwa pomidory malinowe,
  • garść startego parmezanu,
  • kilkanaście listków bazylii
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • świeża bagietka.

Obiad na upalne dni bez gotowania - sałatka caprese. Przygotowanie:

Pokrój pomidory i mozzarellę w plastry. Układaj naprzemiennie. Posyp startym parmezanem, udekoruj dużą ilością bazylii. Polej oliwą i octem balsamicznym. Gotowe. Podawaj ze świeżą bagietką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA