Rodzajów chłodnika jest wiele. Najpopularniejszy to oczywiście chłodnik litewski. O tym, jak go zrobić, przeczytacie w osobnym artykule:
Chłodnik jogurtowy czy na kefirze, z dodatkiem szczypiorku lub koperku to klasyki. Popularny jest też chłodnik ogórkowy, ale niektórzy uznają go za nieco nudny. Taki zdecydowanie nie będzie, jeśli zadbamy o dobre składniki, świeże ogórki i... trochę magii. Taki przepis pojawił się ostatnio na Instagramie polskiego blogera kulinarnego. Rozkoszny wrzucił na swojego bloga własną recepturę na chłodnik ogórkowy i rozpętał burzę uwielbienia w komentarzach.
To najlepszy chłodnik świata!
Bardzo go lubimy, wygrywa z botwinkowym.
Muszę koniecznie spróbować! Brzmi obłędnie pysznie.
Składniki:
Ogórki ścieramy na grubych oczkach, odsączamy nadmiar płynu i zasypujemy je połową łyżeczki soli. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, pokrojone ziemniaki, przepołowione oliwki i przyprawy. Na końcu doprawiamy solą i pierzem.
Chłodnik ogórkowy Rozkoszny poleca podawać z jajkiem ugotowanym na miękko o - jak sam pisze - "rozkosznie płynnym żółtku". Porcję zupy można doprawić chlustem dobrej oliwy i garścią świeżych listków oregano.
Sprawdźcie też inne pomysły na obiad na upały. Tutaj przygotowaliśmy kilka przepisów:
Chłodnik ogórkowy i w waszych domach pojawia się często na obiad w upalne dni? Pochwalcie się swoimi przepisami w komentarzach!