Sałatka do grilla - co wybrać?
Wybór odpowiedniej sałatki warto uzależnić od pogody, w upalne dni idealna będzie lekka sałatka do grilla. Mały deszcz lub niższa temperatura nie oznacza, że od razu musimy rezygnować z posiłku na dworze - sałatka ziemniaczana do grilla będzie równie idealna, wystarczy spróbować. Posiłek w altance lub na tarasie ma swój wyjątkowy urok.
Lekka sałatka do grilla - szybki przepis
Nie wszyscy lubią i mają czas na długie przygotowania w kuchni. Każdy, kto planuje spotkanie na ostatnią chwilę lub woli więcej uwagi poświęcić gościom powinien sprawdzić przepis poniżej. Ta lekka sałatka do grilla bije rekordy popularności.
Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy
Sałatka do grilla light - lista składników
- sałata lodowa - 1 sztuka
- ser mozzarella - 1 opakowanie mini kulek
- ogórek - 1 sztuka
- pomidory - 3 sztuki
- szczypiorek
- czarne i zielone oliwki
- cebula - 1 sztuka
Sos przygotowujemy z musztardy francuskiej (1 łyżka), 1 łyżki octu, i 3 łyżek wody przegotowanej.
Wiemy już co kupić, czas na kilka ważnych punktów w przepisie na sałatkę do grilla.
Sałatka na grilla - przepis krok po kroku
- Sałatę lodową należy umyć i porwać w kawałki.
- Pozostałe składniki kroimy na kawałki dowolnej wielkości.
- Całość przekładamy na duży talerz i polewamy wcześniej przygotowanym sosem (wystarczy zmieszać razem wszystkie składniki).
Sałatka ziemniaczana do grilla - szybko i smacznie
Sałatka na grilla na bazie ziemniaków jest banalnie prosta w przygotowaniu. Poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły. Wystarczy minimum wolnego czasu i podstawowe umiejętności.
Lista składników:
- Ziemniaki - 1 kg
- Rzodkiewka - 2 pęczki
- Ogórki konserwowe - 5 sztuk
- koper - 1 pęczek
- szczypiorek - 1 pęczek
- jogurt naturalny - 180 ml
- majonez - 2 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- przyprawy: sól i pieprz
Sałatka ziemniaczana do grilla - przygotowanie:
- Ziemniaki należy ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić i obrać ze skórki.
- W kolejnym kroku ziemniaki kroimy na małą kostkę.
- Koper i szczypiorek siekamy, rzodkiewkę i ogórek kroimy na małe kawałki.
- Pokrojone warzywa przekładamy do miski, w oddzielnym pojemniku mieszamy majonez z jogurtem oraz czosnek starty na tarce.
- Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem, następnie wstawiamy do lodówki. Idealny czas chłodzenia to jedna godzina.
Zobacz też: Bakłażan na grillu czy bakłażan faszerowany mięsem mielonym? Genialne przepisy na dania z bakłażanem