Jak rozpalić grilla, gdy nie ma rozpałki? Kilka porad dla zapominalskich

Jak rozpalić grilla zwłaszcza wtedy, gdy nie ma się pod ręką rozpałki? Ta czynność bywa szczególnie uporczywa, a niekiedy wręcz skłania do zamiany grilla węglowego na ten elektryczny. Są jednak łatwe sposoby na to, by poradzić sobie bez rozpałki - jak?

Jak rozpalić grilla, by ta prowizoryczna czynność nie była przeszkodą dla beztroskiej biesiady z rodziną lub znajomymi? Podstawowe trudności w tym procesie związane są z materiałem do palenia, który wybierzemy.

Zobacz wideo Sprytna wyprawa na plażę, czyli zrób sobie torbę, grilla i wkłady do lodówki, a potem ukryj cenne rzeczy!

Jak rozpalić grilla? Wybór materiału do palenia

Grill będzie najszybciej gotowy wtedy, gdy użyjemy tradycyjnego węgla drzewnego. Wówczas będzie  trzeba poczekać ok. 15 minut. Dłużej zejdzie nam z rozpaleniem eko-węgla drzewnego. Najbardziej mozolnie prezentuje się sytuacja z brykietem. W przypadku tego materiału zejdzie nam nawet 45 min do momentu, gdy będziemy mogli rozpocząć grillowanie potraw. Czy zawsze do rozpalania grilla musimy używać podpałki? Na szczęście istnieje kilka innych sposobów, które przyspieszą tę czynność.

Jak rozpalić grilla bez rozpałki? Najpierw przygotowanie

Zanim rozstrzygniemy to, jak rozpalić grilla bez rozpałki, musimy odpowiednio przygotować palenisko. Przede wszystkim należy oczyścić ruszt z tego, co pozostało po poprzednim grillowaniu.

Bardzo ważny dla szybkiego rozpalenia grilla jest odpowiedni dobór miejsca. Powinno być takie, żeby czynności tej nie zakłócił zbyt silny wiatr. Stąd też lepiej jest wybrać zaciszny kąt. Miejsce musi być także równe - zwykle wybiera się ubitą ziemię lub beton. Należy pamiętać też o kwestii bezpieczeństwa - nigdy nie wolno rozpalać grilla w pobliżu materiałów łatwopalnych czy innych zabudowań. 

Jak rozpalić grilla bez rozpałki? Ułożenie stosu do rozpalenia

Jak rozpalić grilla bez rozpałki, ale też bez nerwów i straty czasu? Warto najpierw ułożyć niewielki stosik z palonego materiału, który ułatwi rozprzestrzenianie ognia. Sam proces rozpalania wygląda podobnie, ale liczą się parametry wybranych materiałów - przede wszystkim muszą być bardzo suche.

Stąd też w centralnym miejscu takiego stosu dobrze jest umieścić np. suchą trawę lub delikatną korę z brzozy. Całość musi być ułożona we taki sposób, by ogień miał dość dużo tlenu. Kiedy uzyskamy oczekiwany efekt? Grill będzie rozpalony wtedy, gdy na węglu drzewnym pojawi się charakterystyczny biały nalot

Alternatywnym sposobem jest rozpalanie węgla drzewnego suchym drewnem. Trzeba jednak pamiętać, że absolutnie nie może być to drewno iglaste. Zawarte w nim żywice sprawiają, że nie nadaje się ono do grillowania.  

Jak rozpalić grilla bez podpałki? Przydatne akcesoria

Jak rozpalić grilla bez podpałki? Będzie to o wiele prostsze wtedy, gdy użyjemy przydatnych akcesoriów do rozpalania grilla. Które z nich zdecydowanie warto mieć u siebie? Przede wszystkim chodzi o:

  • komin do rozpalania grilla - proste, ale bardzo pomocne urządzenie. Jego działanie sprowadza się do tego, że w środku metalowego komina z otworami umieszczamy węgielki, które łatwiej jest nam podpalić;
  • szczypce ze stali nierdzewnej do przesuwania węgli - warto zaopatrzyć się w inne, niż te używane do przekręcania grillowanych produktów;
  • opalarka elektryczna - skraca czas rozpalania. W tym przypadku oddziałujemy na sam węgiel bez użycia rozpałki;
  • dmuchawa do grilla - urządzenie, które poprawia cyrkulację powietrza i pozwala przyspieszyć proces rozpalania grilla węglowego.

Jak rozpalić brykiet bez rozpałki?

A jak rozpalić brykiet bez typowej rozpałki? Metody postępowania są tutaj podobne - jednak trzeba pamiętać o tym, że brykiet rozpala się nawet trzykrotnie dłużej od węgla drzewnego (do ok. 45 min). Dzięki temu wystarcza na dłużej, jednak na początku możemy mieć problem ze wznieceniem żaru. Stąd też trudniej będzie sobie z nim poradzić bez używania rozpałki. 

Jaka jeszcze może być alternatywa dla osób, które nie lubią rozpalać węgla lub brykietu? Coraz popularniejsze są grille elektryczne lub gazowe, które nie wymagają zbyt wiele zachodu przy rozpalaniu.  

Więcej o: