Zupa owocowa - klasyk z dzieciństwa. Mamy dla was kilka przepisów

Zupa owocowa to wakacyjny must-have, właśnie ten smak kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Szukasz pomysłu na pierwsze danie? Postaw na zupę z owoców.

Zupa owocowa z makaronem jest nie tylko sycąca, ale też doskonale smakuje. Polskie lato obfituje w owoce, można wybierać do woli. Szukasz pomysłu na lekki obiad? Sprawdź poniższe przepisy na zupę owocową.

Zupa wiśniowa - instrukcja krok po kroku 

Królewski kolor pasuje idealnie do letniego przyjęcia, w upalne dni zupę wiśniową warto serwować, gdy jest lekko ciepła. Szczegóły poniżej. 

Zobacz też: Zupy na zimno - doskonałe na upały

Zupa owocowa: przepis - lista składników 

Oto lista składników potrzebnych do przygotowania zupy wiśniowej:

  • wiśnie - pół kg 
  • woda - 2 litry 
  • cukier 
  • słodka śmietana 18% 
  • woda plus mąka pszenna w proporcjach: ¾ i 3 łyżki 
  • makaron 

Zupa owocowa z makaronem na bazie wiśni - przygotowanie 

  1. Wiśnie należy umyć i wydrylować. 
  2. Następnie owoce bez pestek przekładamy do garnka. 
  3. W kolejnym kroku zalewamy owoce wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez około 20 minut. 
  4. Dodatkową wodę mieszamy z mąką pszenną i wlewamy ją do wiśni. 
  5. Następnie energicznie mieszamy. 
  6. Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z gazu. 
  7. Na koniec dodajemy śmietanę i ugotowany makaron. 
Zobacz wideo Zupa owocowa z "makaronem" z naleśników

Zupa jagodowa - przepis krok po kroku 

Ten wyjątkowy smak nie da się pomylić z niczym innym, zupa jagodowa to wyjątkowa propozycja, kto nie próbował, ten musi nadrobić zaległości. Szczegóły poniżej. 

Zupa owocowa z jagód - lista składników 

  • jagody - 30 dkg 
  • śmietana kremówka około 200 ml plus 100 ml do ziemniaków 
  • cukier - 3 łyżki 
  • woda - 1 litr 
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka 
  • młode ziemniaki - 1 kg 
  • sól - 2 łyżeczki 
  • mięta 

Zupa owocowa z ziemniakami na bazie jagód - przygotowanie 

  1. Ziemniaki należy obrać i ugotować w lekko osolonej wody, aż do momentu, gdy staną się miękkie. 
  2. Jagody myjemy, dodajemy wodę, cukier i gotujemy. 
  3. W kolejnym kroku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną w połowie szklanki wody, następnie dodajemy cukier i gotujemy. 
  4. Po zagotowaniu dolewamy odrobinę zupy na talerz i mieszamy ze śmietaną.  
  5. Ziemniaki należy udusić i dodać śmietanę. 
  6. Na talerzach wykładamy ziemniaki i zalewamy zupą. 
  7. Na koniec dekorujemy miętą. 

Zupa owocowa z makaronem, czy ziemniakami to miła odmiana od rosołu, czy tradycyjnej pomidorówki. Nowe smaki ucieszą zwłaszcza dzieci, które lubią zupy na słodko. Przed podaniem kolorowej zupy dzieciom warto założyć im mini fartuszki, które ochronią odzież od dodatkową porcją kolorów. 

Zobacz też: Zupa z kalarepą na liście ulubionych dań. Jak ją przygotować?

Więcej o:
Copyright © Agora SA