Lato to czas spotkań pod znakiem grilla, do mięsa zawsze warto podać warzywa. Surówka z młodej kapusty to idealny pomysł na zgrany duet. Poniżej prezentujemy trzy różne sposoby przygotowania. Sprawdź, który przepis warto wypróbować tego lata.
Surówka z kapusty pekińskiej. Sprawdzone przepisy
Surówka z młodej kapusty z majonezem - krok po kroku
Skład to kilka produktów, które z powodzeniem można znaleźć w każdej lodówce. Marzy Ci się surówka z młodej kapusty z majonezem? Sprawdź ten prosty przepis, który będzie idealny na przykład do porcji belgijskich frytek.
Surówka z młodej kapusty z majonezem - lista składników:
- młoda kapusta,
- marchewka,
- por,
- majonez,
- śmietana,
- sól,
- pieprz,
- cukier
Surówka z młodej kapusty z majonezem - przygotowanie:
- kapustę siekamy,
- marchewkę należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
- pora kroimy w małą kostkę,
- tak przygotowane warzywa mieszamy i dodajemy śmietanę oraz majonez,
- na koniec czas na sól, pieprz i cukier
Zobacz wideo
Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?
Surówka z młodej kapusty z koperkiem - krok po kroku
Ten lekko ostry smak to idealny patent na imprezę, surówka z młodej kapusty z koperkiem dobrze komponuje się z każdym daniem z grilla. Szczegóły poniżej:
Surówka z młodej białej kapusty - lista składników:
- główka młodej kapusty - 1 mała sztuka
- marchewka - 2 sztuki
- koper - 1 pęczek
Składniki do sosu:
- gęsty jogurt - 200 g
- majonez - 3 łyżki
- sok z cytryny - 1 łyżka
- miód
- sól
- pieprz
Surówka z młodej białej kapusty - przygotowanie:
- kapustę szatkujemy,
- marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach,
- koperek siekamy.
Przygotowanie sosu:
- Jogurt należy połączyć z majonezem i sokiem z cytryny i doprawić do smaku.
- Następnie wymieszane warzywa łączymy z sosem i ponownie mieszamy.
Modro kapusta - szykuj się na śląskie smaki [PROSTY PRZEPIS]
Surówka z białej kapusty po chińsku - krok po kroku
Surówka z białej kapusty po chińsku będzie idealnym dodatkiem do domowego hot-doga lub kebaba. Szczegóły poniżej.
Surówka z białej kapusty po chińsku - lista składników:
- Biała kapusta,
- starta marchewka - 2 sztuki
- ocet ryżowy - 1 szklanka
- cukier - 1 szklanka
- olej roślinny - pół szklanki
- czosnek - 4 ząbki przeciśnięte przez prasę
- sól - 1 łyżeczka
Surówka z białej kapusty po chińsku - przygotowanie:
- Do garnka należy wlać ocet i olej, dodać cukier oraz sól.
- Następnie całość mieszamy aż do momentu, gdy rozpuści się cukier.
- W kolejnym garnku mieszamy warzywa.
- Tak powstałą surówkę należy zalać przegotowaną wcześniej marynatą.
Surówka z młodej białej kapusty najlepiej smakuje na zimno, dlatego przed podaniem warto wstawić ją do lodówki.
Zobacz też: Buraczki z kminkiem i skwarkami. Jak zrobić doskonały dodatek do obiadu? Podpowiadamy