Surówka z młodej kapusty na kilka sposobów. Sprawdź trzy superproste przepisy

Surówka z młodej kapusty to idealny dodatek do tradycyjnego obiadu i na grilla. Szukasz pomysłu na sezonowe smaki? Sprawdź proste i pyszne patenty na surówkę z młodej kapusty.

Lato to czas spotkań pod znakiem grilla, do mięsa zawsze warto podać warzywa. Surówka z młodej kapusty to idealny pomysł na zgrany duet. Poniżej prezentujemy trzy różne sposoby przygotowania. Sprawdź, który przepis warto wypróbować tego lata. 

Surówka z kapusty pekińskiej. Zdjęcie ilustracyjneSurówka z kapusty pekińskiej. Sprawdzone przepisy

Surówka z młodej kapusty z majonezem - krok po kroku 

Skład to kilka produktów, które z powodzeniem można znaleźć w każdej lodówce. Marzy Ci się surówka z młodej kapusty z majonezem? Sprawdź ten prosty przepis, który będzie idealny na przykład do porcji belgijskich frytek

Surówka z młodej kapusty z majonezem - lista składników: 

  • młoda kapusta
  • marchewka, 
  • por, 
  • majonez, 
  • śmietana, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • cukier 

Surówka z młodej kapusty z majonezem - przygotowanie: 

  • kapustę siekamy, 
  • marchewkę należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, 
  • pora kroimy w małą kostkę, 
  • tak przygotowane warzywa mieszamy i dodajemy śmietanę oraz majonez, 
  • na koniec czas na sól, pieprz i cukier 
Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Surówka z młodej kapusty z koperkiem - krok po kroku 

Ten lekko ostry smak to idealny patent na imprezę, surówka z młodej kapusty z koperkiem dobrze komponuje się z każdym daniem z grilla. Szczegóły poniżej: 

Surówka z młodej białej kapusty - lista składników: 

  • główka młodej kapusty - 1 mała sztuka 
  • marchewka - 2 sztuki 
  • koper - 1 pęczek 

Składniki do sosu

  • gęsty jogurt - 200 g 
  • majonez - 3 łyżki 
  • sok z cytryny - 1 łyżka 
  • miód 
  • sól
  • pieprz 

Surówka z młodej białej kapusty - przygotowanie: 

  • kapustę szatkujemy, 
  • marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, 
  • koperek siekamy. 

Przygotowanie sosu: 

  • Jogurt należy połączyć z majonezem i sokiem z cytryny i doprawić do smaku. 
  • Następnie wymieszane warzywa łączymy z sosem i ponownie mieszamy. 

Modro kapusta to typowo śląskie danie. Zdjęcie ilustracyjneModro kapusta - szykuj się na śląskie smaki [PROSTY PRZEPIS]

Surówka z białej kapusty po chińsku - krok po kroku 

Surówka z białej kapusty po chińsku będzie idealnym dodatkiem do domowego hot-doga lub kebaba. Szczegóły poniżej.

Surówka z białej kapusty po chińsku - lista składników: 

  • Biała kapusta, 
  • starta marchewka - 2 sztuki 
  • ocet ryżowy - 1 szklanka 
  • cukier - 1 szklanka 
  • olej roślinny - pół szklanki 
  • czosnek - 4 ząbki przeciśnięte przez prasę 
  • sól - 1 łyżeczka 

Surówka z białej kapusty po chińsku - przygotowanie:

  • Do garnka należy wlać ocet i olej, dodać cukier oraz sól. 
  • Następnie całość mieszamy aż do momentu, gdy rozpuści się cukier. 
  • W kolejnym garnku mieszamy warzywa. 
  • Tak powstałą surówkę należy zalać przegotowaną wcześniej marynatą. 

Surówka z młodej białej kapusty najlepiej smakuje na zimno, dlatego przed podaniem warto wstawić ją do lodówki. 

Zobacz też: Buraczki z kminkiem i skwarkami. Jak zrobić doskonały dodatek do obiadu? Podpowiadamy

Więcej o: