Przyrządzenie młodej kapusty z koperkiem rozpocznij od umycia i pokrojenia główki kapusty w paski. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz, a potem zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Zupę z młodej kapusty przygotuj w dużym garnku. Na jego dnie rozgrzej dwie-trzy łyżki oleju i podduś na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę - ilość zależy od twoich preferencji. Możesz ominąć kiełbasę zupełnie i wtedy uzyskasz młodą kapustę z koperkiem w wersji wegetariańskiej.
A może surówka z młodej kapusty na trzy sposoby? Sprawdź proste przepisy
Następnie dodaj do garnka marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i kapustę. Zalej wszystko bulionem (możesz wykorzystać warzywny lub drobiowy). Dopraw zupę z młodej kapusty przyprawami, solą i pieprzem. Przykryj i gotuj pod przykryciem 30 minut. Następnie zapraw zupę z młodej kapusty mąką. Najlepiej podsmażyć na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Gdy się zarumieni, dodaj ją stopniowo do zupy. Najlepiej wymieszać ją wcześniej z odlanym bulionem. Wsyp pokrojony drobno koperek.
Pamiętaj, jeśli dodasz więcej bulionu, uzyskasz pyszną zupę z młodej kapusty. A gdy wlejesz go mniej, danie będzie gęste i możesz serwować je jako młodą kapustę z koperkiem.