Zupa z młodej kapusty. Danie, bez którego lato się nie liczy. Jak ją zrobić? [PRZEPIS]

Młoda kapusta z koperkiem, zupa z młodej kapusty, kapuśniak. Nazw jest wiele, jedno jest pewne - bez młodej kapusty nie ma lata! Przedstawiamy nasz ukochany przepis na młodą kapustę z koperkiem. Dodasz więcej wody, wyjdzie zupa z młodej kapusty. Użyjesz mniej bulionu, wyjdzie gęsta młoda kapusta z koperkiem. Twój wybór!

Młoda kapusta z koperkiem. Przepis

Zupa z młodej kapusty. Składniki:

  • 3/4 główki młodej kapusty,
  • 0,5 kg młodych ziemniaków.
  • pętko kiełbasy,
  • 1,5 l bulionu,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 pietruszka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • pęczek koperku,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • łyżeczka kminku,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo Kapusta ma tyle samo witaminy C co cytrusy! Samo zdrowie

Młoda kapusta z koperkiem. Przygotowanie:

Przyrządzenie młodej kapusty z koperkiem rozpocznij od umycia i pokrojenia główki kapusty w paski. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz, a potem zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

Zupę z młodej kapusty przygotuj w dużym garnku. Na jego dnie rozgrzej dwie-trzy łyżki oleju i podduś na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę - ilość zależy od twoich preferencji. Możesz ominąć kiełbasę zupełnie i wtedy uzyskasz młodą kapustę z koperkiem w wersji wegetariańskiej.

A może surówka z młodej kapusty na trzy sposoby? Sprawdź proste przepisy

Następnie dodaj do garnka marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i kapustę. Zalej wszystko bulionem (możesz wykorzystać warzywny lub drobiowy). Dopraw zupę z młodej kapusty przyprawami, solą i pieprzem. Przykryj i gotuj pod przykryciem 30 minut. Następnie zapraw zupę z młodej kapusty mąką. Najlepiej podsmażyć na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Gdy się zarumieni, dodaj ją stopniowo do zupy. Najlepiej wymieszać ją wcześniej z odlanym bulionem. Wsyp pokrojony drobno koperek.

Pamiętaj, jeśli dodasz więcej bulionu, uzyskasz pyszną zupę z młodej kapusty. A gdy wlejesz go mniej, danie będzie gęste i możesz serwować je jako młodą kapustę z koperkiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA