A może gazpacho - hiszpański chłodnik na upały?
Chłodnik Magdy Gessler cieszy się olbrzymim zainteresowaniem w upalne dni. W sieci jest jednym z najchętniej wyszukiwanych przepisów. Jak przygotować chłodnik litewski? Przepis nie należy do skomplikowanych.
Przygotowanie chłodnika Magdy Gessler rozpoczynamy od dokładnego umycia botwinki i buraków. Obieramy warzywa. Kroimy botwinkę w kostkę i przekładamy do garnka. Następnie ścieramy na grubych oczkach buraki. Dodajemy do botwinki w garnku. Warzywa zalewamy niewielką ilością wody. Powinny zostać ledwo przykryte wodą. Dodajemy 3 łyżki octu, doprawiamy solą i cukrem. Stawiamy chłodnik Magdy Gessler na palniku i zagotowujemy zupę.
Przepis na chłodnik litewski mówi jasno - zupa musi całkowicie wystygnąć. Dopiero wtedy dodajemy kefir naturalny, zsiadłe mleko oraz śmietanę. Mieszamy wszystko porządnie. Do chłodnika Magdy Gessler dodajemy pokrojoną w kostkę umytą rzodkiewkę i także solidnie umytego i obranego ogórka. Płuczemy pod lekkim strumieniem wody także zioła. Siekamy je dość drobno i dodajemy do zupy. Mieszamy. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Lepiej dać mniej soli, za to więcej pieprzu. Ostudzony chłodnik Magdy Gessler wstawiamy do lodówki. Chłodzimy kilka godzin, a najlepiej całą noc. Chłodnik Magdy Gessler, zgodnie z przepisem na chłodnik litewski, podajemy na zimno.