Chłodnik Magdy Gessler. Najlepszy przepis, który nie wymaga dużo pracy. Jak się za niego zabrać?

Jak lato, to upały. Jak upały, to chłodnik. Każdy ma swój ulubiony chłodnik litewski- według przepisu mamy czy babci. Dużym zainteresowaniem cieszy się także chłodnik Magdy Gessler. Sprawdzamy, jak przygotować chłodnik litewski według przepisu znanej i cenionej restauratorki.

Chłodnik litewski przepis

Chłodnik litewski przepis. Składniki:

  • pęczek botwiny,
  • 2 buraki,
  • 1 ogórek, 
  • 250 ml kefiru naturalnego,
  • 250 ml zsiadłego mleka,
  • 250 ml śmietany 18 proc.,
  • ząbek czosnku,
  • pół pęczka rzodkiewki, 
  • pół pęczka szczypiorku,
  • pół pęczka koperku,
  • 2 łyżeczki octu,
  • cukier,
  • sól i pieprz.

A może gazpacho - hiszpański chłodnik na upały?

Chłodnik litewski przepis. Przygotowanie:

Chłodnik Magdy Gessler cieszy się olbrzymim zainteresowaniem w upalne dni. W sieci jest jednym z najchętniej wyszukiwanych przepisów. Jak przygotować chłodnik litewski? Przepis nie należy do skomplikowanych.

Przygotowanie chłodnika Magdy Gessler rozpoczynamy od dokładnego umycia botwinki i buraków. Obieramy warzywa. Kroimy botwinkę w kostkę i przekładamy do garnka. Następnie ścieramy na grubych oczkach buraki. Dodajemy do botwinki w garnku. Warzywa zalewamy niewielką ilością wody. Powinny zostać ledwo przykryte wodą. Dodajemy 3 łyżki octu, doprawiamy solą i cukrem. Stawiamy chłodnik Magdy Gessler na palniku i zagotowujemy zupę.

Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Przepis na chłodnik litewski mówi jasno - zupa musi całkowicie wystygnąć. Dopiero wtedy dodajemy kefir naturalny, zsiadłe mleko oraz śmietanę. Mieszamy wszystko porządnie. Do chłodnika Magdy Gessler dodajemy pokrojoną w kostkę umytą rzodkiewkę i także solidnie umytego i obranego ogórka. Płuczemy pod lekkim strumieniem wody także zioła. Siekamy je dość drobno i dodajemy do zupy. Mieszamy. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Lepiej dać mniej soli, za to więcej pieprzu. Ostudzony chłodnik Magdy Gessler wstawiamy do lodówki. Chłodzimy kilka godzin, a najlepiej całą noc. Chłodnik Magdy Gessler, zgodnie z przepisem na chłodnik litewski, podajemy na zimno.

Więcej o:
Copyright © Agora SA