Ciasto czekoladowe z truskawkami - idealne na upalne dni. Podpowiadamy, jak się za nie zabrać

Ciasto czekoladowe z truskawkami to idealne ciasto na upalne dni. Świeże owoce, a do tego słodycz czekolady to perfekcyjne połączenie, gdy mamy ochotę na pyszny letni deser. Jak zrobić ciasto czekoladowe z truskawkami? Wszystko wyjaśniamy.

Ciasto czekoladowe z truskawkami - w sam raz na lato

Ciasto na upalne dni chodzi wam po głowie? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na wersję czekoladową z truskawkami. Przygotowuje się je w okamgnieniu, a jedyna niedogodność podczas upałów, to konieczność jego upieczenia. Ale wystarczy wstawić je do piekarnika i po prostu wyjść z kuchni. W tym czasie można robić masę miłych, orzeźwiających rzeczy - opalać się, pić mrożoną kawusię w cieniu, jeść lody albo taplać w dmuchanym basenie.

Jeśli nie przekonuje was ciasto na upalne dni, które trzeba upiec, przygotujcie to bez pieczenia. Sprawdźcie nasz przepis na śmietanowiec:

Ciasto czekoladowe z truskawkami - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki roztopionego masła lub oleju
  • kilkanaście truskawek

Ciasto czekoladowe z truskawkami - przepis krok po kroku:

Przygotowanie ciasta czekoladowego z truskawkami rozpoczynamy od naszykowania składników sypkich. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i kakao. W drugiej misce ucieramy na puszystą masę jajka z cukrem. Następnie partiami wsypujemy mąkę i miksujemy. Wlewamy mleko oraz - stopniowo - olej, cały czas mieszając.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie odszypułkowujemy truskawki i kroimy je na mniejsze kawałki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu układamy owoce (możemy je też wcześniej wmieszać do masy). Ciasto czekoladowe z truskawkami pieczemy przez 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Zobacz wideo A może serniczek? Mamy dwa przepisy!

Takie ciasto na upalne dni sprawdzi się doskonale. Gotowe i ostudzone można oprószyć cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną - dlaczego nie!

Więcej o: