Ciasto na upalne dni chodzi wam po głowie? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na wersję czekoladową z truskawkami. Przygotowuje się je w okamgnieniu, a jedyna niedogodność podczas upałów, to konieczność jego upieczenia. Ale wystarczy wstawić je do piekarnika i po prostu wyjść z kuchni. W tym czasie można robić masę miłych, orzeźwiających rzeczy - opalać się, pić mrożoną kawusię w cieniu, jeść lody albo taplać w dmuchanym basenie.
Jeśli nie przekonuje was ciasto na upalne dni, które trzeba upiec, przygotujcie to bez pieczenia. Sprawdźcie nasz przepis na śmietanowiec:
Przygotowanie ciasta czekoladowego z truskawkami rozpoczynamy od naszykowania składników sypkich. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i kakao. W drugiej misce ucieramy na puszystą masę jajka z cukrem. Następnie partiami wsypujemy mąkę i miksujemy. Wlewamy mleko oraz - stopniowo - olej, cały czas mieszając.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie odszypułkowujemy truskawki i kroimy je na mniejsze kawałki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu układamy owoce (możemy je też wcześniej wmieszać do masy). Ciasto czekoladowe z truskawkami pieczemy przez 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Takie ciasto na upalne dni sprawdzi się doskonale. Gotowe i ostudzone można oprószyć cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną - dlaczego nie!