Ciasto biszkoptowe, czyli obłędne ciasto z czereśniami. Idealne na lato [PRZEPIS]

Lato to czas sezonowych owoców. Oprócz truskawek na straganach kupimy między innymi czereśnie. To lekko kwaśne owoce, które pasują do idealnego letniego ciasta. Poznajcie nasz przepis na obłędne ciasto biszkoptowe z czereśniami.

Ciasto biszkoptowe - ciasto z czereśniami

Idealne letnie ciasto. Ciasto z czereśniami. Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza będzie tortowa),
  • 5 jajek,
  • pół szklanki cukru.
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 300 g czereśni wydrylowanych,
  • cukier puder do posypania.

Idealne letnie ciasto. Ciasto z czereśniami. Przygotowanie:

Ciasto z czereśniami to idealne letnie ciasto. Najszybszym sposobem jest przygotowanie ciasta biszkoptowego i dodanie do niego świeżych, wydrylowanych owoców.

Aby przygotować ciasto biszkoptowe, przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka bijemy do oddzielnej miski. Miksujemy je z cukrem na puszystą masę. Zwiększamy obroty miksera i dolewamy stopniowo olej. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.

Ciasto z rabarbarem i bezą obowiązkowe w sezonie. Jak się za nie zabrać?

Tak przygotowanie ciasto biszkoptowe przelewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem blaszki. Na wierzchu masy układamy oczyszczone, wydrylowane, czyli pozbawione pestek, czereśnie. Pieczemy ciasto z czereśniami 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Najlepiej z funkcją termoobiegu. Studzimy ciasto z czereśniami i posypujemy je obficie cukrem pudrem.

Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Ciasto z czereśniami. Kilka wskazówek

Aby ciasto biszkoptowe było idealnie puszyste, koniecznie musisz dobrze ubić jajka z cukrem. Masa jajeczna musi być jasna, wręcz biała i puchata. Aby uzyskać taki efekt, miksuj jajka mikserem na wysokich obrotach nawet przez 10-15 minut.

Wybór oleju zależy od ciebie. Sprawdzi się każdy roślinny olej. Możesz zdecydować się na olej rzepakowy, orzechowy, kokosowy. Cokolwiek znajdziesz w kuchni.

Warto wiedzieć, że do ciasta możesz użyć dowolnych owoców. Jeśli nie masz czereśni lub sezon na nie się skończył, użyj jagód, malin, porzeczek czy truskawek. Na pewno ciasto biszkoptowe będzie pyszne i tymi owocami!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.