Ciasto z czereśniami to idealne letnie ciasto. Najszybszym sposobem jest przygotowanie ciasta biszkoptowego i dodanie do niego świeżych, wydrylowanych owoców.
Aby przygotować ciasto biszkoptowe, przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka bijemy do oddzielnej miski. Miksujemy je z cukrem na puszystą masę. Zwiększamy obroty miksera i dolewamy stopniowo olej. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
Ciasto z rabarbarem i bezą obowiązkowe w sezonie. Jak się za nie zabrać?
Tak przygotowanie ciasto biszkoptowe przelewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem blaszki. Na wierzchu masy układamy oczyszczone, wydrylowane, czyli pozbawione pestek, czereśnie. Pieczemy ciasto z czereśniami 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Najlepiej z funkcją termoobiegu. Studzimy ciasto z czereśniami i posypujemy je obficie cukrem pudrem.
Aby ciasto biszkoptowe było idealnie puszyste, koniecznie musisz dobrze ubić jajka z cukrem. Masa jajeczna musi być jasna, wręcz biała i puchata. Aby uzyskać taki efekt, miksuj jajka mikserem na wysokich obrotach nawet przez 10-15 minut.
Wybór oleju zależy od ciebie. Sprawdzi się każdy roślinny olej. Możesz zdecydować się na olej rzepakowy, orzechowy, kokosowy. Cokolwiek znajdziesz w kuchni.
Warto wiedzieć, że do ciasta możesz użyć dowolnych owoców. Jeśli nie masz czereśni lub sezon na nie się skończył, użyj jagód, malin, porzeczek czy truskawek. Na pewno ciasto biszkoptowe będzie pyszne i tymi owocami!