Sorbet truskawkowy - zdrowy i orzeźwiający deser na upały. Jak go zrobić? [PRZEPIS]

Sorbet truskawkowy to deser wprost idealny na upalne, letnie dni. Co prawda bez problemu możemy go znaleźć w sklepowych zamrażarkach, jednak najpyszniejszy i najzdrowszy będzie ten wykonany samodzielnie w domowej kuchni z owoców zebranych w sezonie. Podpowiadamy jak w prosty i szybki sposób zrobić sorbet truskawkowy ze świeżych oraz mrożonych truskawek.

Sorbet z truskawek - dlaczego warto go jeść?

Sorbet z truskawek, zwłaszcza tych zebranych w sezonie to świetna alternatywa dla sklepowych lodów. Truskawki stanowiące główny składnik sorbetu są niezwykle odżywcze i co najważniejsze, posiadają wiele prozdrowotnych właściwości:

  • Poprawiają trawienie
  • Wzmagają apetyt
  • Są pomocne w profilaktyce i leczeniu anemii czy chorób związanych z niedoborem witamin
  • Chronią błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami spowodowanymi spożywaniem alkoholu
  • Wykazują właściwości antynowotworowe
  • Obniżają poziom cholesterolu we krwi
  • Zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia

Niskokaloryczne truskawki (zaledwie 32 kcal w 100 gramach) zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych takich jak:

Robiąc sorbet z truskawek, pamiętajmy, aby wybierać zdrowe, dojrzałe owoce, najlepiej te pochodzące z ekologicznych upraw. Natomiast poza sezonem możemy użyć zamrożonych wcześniej truskawek. Do wykonania tego deseru, oprócz wiadomych owoców będziemy potrzebowali cukru (lub jego zamiennika), wody i soku z cytryny. Sorbet z truskawek możemy serwować w pucharkach do lodów lub jako lody na patyku.

Jak zrobić sorbet z truskawek?

Zrobienie domowego sorbetu z truskawek jest niezwykle proste i szybkie.  Musimy jedynie uzbroić się w cierpliwość, oczekując na jego odpowiednie zamarznięcie. Podpowiadamy jak zrobić sorbet z truskawek:

Składniki - na około 10 porcji (gałek)

  • 0,5 kg truskawek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 0,5 szklanki cukru lub jego zamiennika

Wykonanie:

  1. Do rondelka wrzucamy cukier, sok z cytryny, wodę i całość podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Studzimy.
  2. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy na gładką masę w blenderze lub kielichu miksującym.
  3. Do masy truskawkowej dodajemy ostudzony syrop i wszystko ze sobą mieszamy.
  4. Tak przygotowaną masę przelewamy do odpowiednio dużego pojemnika i wkładamy do zamrażalki.
  5. Po około 2 godzinach pojemnik wyjmujemy w celu wymieszania nasze sorbetu, i ponownie chowamy do zamrażarki. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy w co najmniej 1-1,5-godzinnych odstępach. Dzięki temu nasz sorbet uzyska właściwą konsystencję.
  6. Po upływie 5-6 godzin możemy cieszyć się smakiem naszego sorbetu truskawkowego.

Masa truskawkowa przelana do mniejszych kubeczków lub foremek jest gotowa do spożycia nieco wcześniej, bo po upływie  3-4 godzin. Świetnie sprawdzi się więc dla wszystkich małych i dużych amatorów lodowych deserów. Masa umieszczona w takich foremkach nie wymaga już dodatkowego mieszania.

Jak zrobić sorbet truskawkowy z mrożonych truskawek?

Mrożenie jest doskonałym sposobem na konserwację sezonowych owoców i sprawia, że nawet w środku zimy będziemy cieszyć się smakiem pachnących latem truskawek. Z mrożonych truskawek w błyskawiczny sposób wykonamy zdrowy sorbet. Jak go zrobić?

Składniki:

  • Truskawki - dowolna ilość
  • Cukier lub jego zamiennik - do smaku.

Wykonanie:

Zamrożone truskawki wraz z cukrem umieszczamy w kielichu miksującym (lub innym urządzeniu) i miksujemy na gładką masę. Gotowe!

Uwaga! Sorbetu z mrożonych truskawek nie zamrażamy ponownie.

Do naszych sorbetów możemy - według upodobań dodać pokruszoną czekoladę, wanilię lub miętę itp.

Zobacz też: Szybkie ciasto z owocami dla niespodziewanych gości. Mamy dla was superprosty przepis

Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.