Sorbet z truskawek, zwłaszcza tych zebranych w sezonie to świetna alternatywa dla sklepowych lodów. Truskawki stanowiące główny składnik sorbetu są niezwykle odżywcze i co najważniejsze, posiadają wiele prozdrowotnych właściwości:
Niskokaloryczne truskawki (zaledwie 32 kcal w 100 gramach) zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych takich jak:
Robiąc sorbet z truskawek, pamiętajmy, aby wybierać zdrowe, dojrzałe owoce, najlepiej te pochodzące z ekologicznych upraw. Natomiast poza sezonem możemy użyć zamrożonych wcześniej truskawek. Do wykonania tego deseru, oprócz wiadomych owoców będziemy potrzebowali cukru (lub jego zamiennika), wody i soku z cytryny. Sorbet z truskawek możemy serwować w pucharkach do lodów lub jako lody na patyku.
Zrobienie domowego sorbetu z truskawek jest niezwykle proste i szybkie. Musimy jedynie uzbroić się w cierpliwość, oczekując na jego odpowiednie zamarznięcie. Podpowiadamy jak zrobić sorbet z truskawek:
Składniki - na około 10 porcji (gałek)
Wykonanie:
Masa truskawkowa przelana do mniejszych kubeczków lub foremek jest gotowa do spożycia nieco wcześniej, bo po upływie 3-4 godzin. Świetnie sprawdzi się więc dla wszystkich małych i dużych amatorów lodowych deserów. Masa umieszczona w takich foremkach nie wymaga już dodatkowego mieszania.
Mrożenie jest doskonałym sposobem na konserwację sezonowych owoców i sprawia, że nawet w środku zimy będziemy cieszyć się smakiem pachnących latem truskawek. Z mrożonych truskawek w błyskawiczny sposób wykonamy zdrowy sorbet. Jak go zrobić?
Składniki:
Wykonanie:
Zamrożone truskawki wraz z cukrem umieszczamy w kielichu miksującym (lub innym urządzeniu) i miksujemy na gładką masę. Gotowe!
Uwaga! Sorbetu z mrożonych truskawek nie zamrażamy ponownie.
Do naszych sorbetów możemy - według upodobań dodać pokruszoną czekoladę, wanilię lub miętę itp.
Zobacz też: Szybkie ciasto z owocami dla niespodziewanych gości. Mamy dla was superprosty przepis