Zupa z czerwonej soczewicy to solidna i pożywna propozycja na obiad [PRZEPIS]

Pyszna, aromatyczna, pełna pożywnych składników. Taka powinna być zupa! Szczególnie jeśli chcemy z niej uczynić nasze główne danie i liczymy, że dostarczy nam dużo składników odżywczych. Koniecznie wypróbujcie nasz sprawdzony przepis na zupę z czerwonej soczewicy.

Zupa z soczewicy. Składniki:

  • 1 marchewka
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • pół torebki czerwonej soczewicy lub puszka soczewicy w zalewie,
  • 1 l bulionu drobiowego albo warzywnego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • posiekany koperek,
  • kilka łyżek oliwy,
  • opcjonalnie 100 ml śmietany 18 proc.

A może letni klasyk? Zupa z młodej kapusty. Danie, bez którego lato się nie liczy

Zupa z czerwonej soczewicy. Przygotowanie:

Zupa z soczewicy to naprawdę prosta do przyrządzenia potrawa. W zasadzie robi się sama! Wystarczy tylko pokroić odpowiednie warzywa. Zupę z czerwonej soczewicy rozpoczynamy od przelania na dno dużego garnka kilku łyżek oliwy z oliwek. Obieramy cebulę i siekamy ją na drobną kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy, aż składniki zaczną się rumienić. W międzyczasie myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach marchewkę. Także dodajemy do garnka i podsmażamy z innymi warzywami przez kolejnych kilka minut.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je na drobną kostkę. Dodajemy do warzyw i również podsmażamy delikatnie. Dodajemy suchą soczewicę lub soczewicę z puszki. Wlewamy bulion warzywny lub drobiowy, który przygotowaliśmy wcześniej. Możemy wykorzystać też na przykład resztkę rosołu z niedzielnego obiadu. Następnie zagotowujemy wszystko. Doprawiamy kurkumą, papryką, pieprzem, solą. Przykrywamy i gotujemy kolejne 20 minut.

Po tym czasie do zupy z soczewicy dodajemy puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą. Gotujemy kolejne 20 minut. Podgotowujemy zupę na naprawdę wolnym ogniu. Zestawiamy z ognia. Możemy opcjonalnie zaprawić zupę śmietanką. Nie jest to jednak konieczne. Zupa z czerwonej soczewicy gotowa!

Więcej o:
Copyright © Agora SA