A może letni klasyk? Zupa z młodej kapusty. Danie, bez którego lato się nie liczy
Zupa z soczewicy to naprawdę prosta do przyrządzenia potrawa. W zasadzie robi się sama! Wystarczy tylko pokroić odpowiednie warzywa. Zupę z czerwonej soczewicy rozpoczynamy od przelania na dno dużego garnka kilku łyżek oliwy z oliwek. Obieramy cebulę i siekamy ją na drobną kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy, aż składniki zaczną się rumienić. W międzyczasie myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach marchewkę. Także dodajemy do garnka i podsmażamy z innymi warzywami przez kolejnych kilka minut.
Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je na drobną kostkę. Dodajemy do warzyw i również podsmażamy delikatnie. Dodajemy suchą soczewicę lub soczewicę z puszki. Wlewamy bulion warzywny lub drobiowy, który przygotowaliśmy wcześniej. Możemy wykorzystać też na przykład resztkę rosołu z niedzielnego obiadu. Następnie zagotowujemy wszystko. Doprawiamy kurkumą, papryką, pieprzem, solą. Przykrywamy i gotujemy kolejne 20 minut.
Po tym czasie do zupy z soczewicy dodajemy puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą. Gotujemy kolejne 20 minut. Podgotowujemy zupę na naprawdę wolnym ogniu. Zestawiamy z ognia. Możemy opcjonalnie zaprawić zupę śmietanką. Nie jest to jednak konieczne. Zupa z czerwonej soczewicy gotowa!