Ogórki małosolne bez wody, przygotujesz bardzo szybko. To inna metoda wykonania tej prostej przekąski. Zajmuje niewiele czasu, a efekt jest bardzo podobny, choć niektórzy uważają, że jeszcze lepszy. Małosolne ogórki na sucho są nieco bardziej delikatne, od tych przygotowanych w wodzie. Wszystko zależy również od dodatków, które możemy umieścić w naszym woreczku, według uznania. Od czego zacząć?
Ogórki małosolne bez wody, wykonuje się bardzo prosto. Są gotowe w zaledwie 4 godziny, a w smaku są nieco delikatniejsze od tych w zalewie. Nie zajmują wiele miejsca w lodówce i, dzięki temu, są łatwe nie tylko w przygotowaniu, lecz także w przechowywaniu. Do wykonania ogórków małosolnych na sucho potrzebujemy:
Ogórki małosolne bez wody są równie pyszne i chrupiące. Wspomniane wcześniej składniki należy wsypać do foliowego woreczka. Ogórki gruntowe dokładnie umyć i odciąć końcówki. Dzięki temu sól, odpowiednio przeniknie do naszych sezonowych warzyw. Ogórki należy umieścić w woreczku i szczelnie zamknąć, aby były pozbawione powietrza. Po zamknięciu ogórków bez wody w woreczku możemy delikatnie "wmasować" w nie wszystkie przyprawy. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze ogórki małosolne na sucho przejdą aromatem i smakiem. Tak wykonaną przekąskę należy pozostawić na 4 godziny w lodówce. Po tym czasie są one gotowe do zjedzenia. Smacznego!
Ogórki małosolne, to oprócz młodej kapusty, jedno z najbardziej charakterystycznych, letnich przekąsek kuchni polskiej. To dodatek do dań, który w upalne dni zastępuje surówkę i nie wymaga wielogodzinnych przygotowań. Ogórki małosolne świetnie smakują z potrawami z grilla, lub młodymi ziemniakami z koperkiem. Mogą być dodatkiem do chłodnika, lub być dodatkiem na kanapce. Będą idealnie chrupać w letniej sałatce, a dla prawdziwych smakoszy staną się idealnym daniem zupełnie solo.