Jak zrobić ogórki małosolne na sucho? Prosty trik na przekąskę w woreczku. Bez użycia wody!

Ogórki małosolne, to idealny dodatek do wielu letnich dań. Smakują wyśmienicie do potraw z grilla i jako samodzielna przekąska. Mają wyjątkowy smak, są chrupiące i przede wszystkim są łatwe i szybkie w wykonaniu. Ogórki małosolne da się przygotować bez wody! Oto przepis na ogórki małosolne na sucho, które wykonasz z pomocą niewielkiego woreczka. Jak to zrobić?

Ogórki małosolne bez wody, przygotujesz bardzo szybko. To inna metoda wykonania tej prostej przekąski. Zajmuje niewiele czasu, a efekt jest bardzo podobny, choć niektórzy uważają, że jeszcze lepszy. Małosolne ogórki na sucho są nieco bardziej delikatne, od tych przygotowanych w wodzie. Wszystko zależy również od dodatków, które możemy umieścić w naszym woreczku, według uznania. Od czego zacząć?

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Ogórki małosolne na sucho. Czego potrzebujemy?

Ogórki małosolne bez wody, wykonuje się bardzo prosto. Są gotowe w zaledwie 4 godziny, a w smaku są nieco delikatniejsze od tych w zalewie. Nie zajmują wiele miejsca w lodówce i, dzięki temu, są łatwe nie tylko w przygotowaniu, lecz także w przechowywaniu. Do wykonania ogórków małosolnych na sucho potrzebujemy:

  • torebkę strunową na mrożonki
  • świeże ogórki gruntowe (przepis na 1 kg)
  • korzeń chrzanu
  • opcjonalnie: liść wiśni, lub porzeczki do smaku
  • łyżka ziaren gorczycy
  • ząbek czosnku (4 lub 5)
  • sól (dwie płaskie łyżeczki soli rozdrobnionej)
  • liść laurowy (1 lub 2)
  • zmiażdżone ziele angielskie (kilka sztuk)

Jak zrobić ogórki małosolne bez wody? To proste!

Ogórki małosolne bez wody są równie pyszne i chrupiące. Wspomniane wcześniej składniki należy wsypać do foliowego woreczka. Ogórki gruntowe dokładnie umyć i odciąć końcówki. Dzięki temu sól, odpowiednio przeniknie do naszych sezonowych warzyw. Ogórki należy umieścić w woreczku i szczelnie zamknąć, aby były pozbawione powietrza. Po zamknięciu ogórków bez wody w woreczku możemy delikatnie "wmasować" w nie wszystkie przyprawy. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze ogórki małosolne na sucho przejdą aromatem i smakiem. Tak wykonaną przekąskę należy pozostawić na 4 godziny w lodówce. Po tym czasie są one gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Ogórki małosolne bez wody. Do czego najlepiej smakują?

Ogórki małosolne, to oprócz młodej kapusty, jedno z najbardziej charakterystycznych, letnich przekąsek kuchni polskiej. To dodatek do dań, który w upalne dni zastępuje surówkę i nie wymaga wielogodzinnych przygotowań. Ogórki małosolne świetnie smakują z potrawami z grilla, lub młodymi ziemniakami z koperkiem. Mogą być dodatkiem do chłodnika, lub być dodatkiem na kanapce. Będą idealnie chrupać w letniej sałatce, a dla prawdziwych smakoszy staną się idealnym daniem zupełnie solo. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA