Tarta z truskawkami, czyli sezon na owocowe ciasta w pełni! [PRZEPIS]

Tarta z truskawkami to pyszny pomysł na coś słodkiego i to domowej roboty. Szukasz pomysły na prosty placek, który skradnie serca domowników? Sprawdź przepis na tartę.

Tarta z owocami niejedno ma imię 

W letnim placku obowiązkowo powinny znaleźć się sezonowe owoce, ale nie tylko. Oprócz truskawek, wiśni czy jabłek tartę można z powodzeniem przygotować także z bananem, kiwi czy z ananasem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia, tarta z owocami plus pyszne dodatki skutecznie poprawią nam humor nawet w największy upał. Poniżej prezentujemy prawdziwą klasykę gatunku. Tarta truskawkowa nie ma sobie równych. 

Tarta z truskawkami i mascarpone - przepis 

Serek mascarpone to fantastyczna baza do wypieków, idealnie współgra z każdym dodatkiem i jest bardzo aksamitny, co znaczenie ułatwia aplikację. Tartę z truskawkami i mascarpone przygotujesz szybko i na pewno się uda. Szczegóły poniżej. 

Zobacz wideo Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową

Tarta truskawkowa - lista składników 

Zanim przejdziemy do konkretów, wcześniej warto wybrać się na zakupy. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów potrzebnych do zrobienia tarty truskawkowej: 

  • mąka - 2 szklanki 
  • cukier - pół szklanki
  • jajko - 1 sztuka 
  • mascarpone - 250 g 
  • truskawki - 500 g 
  • margaryna - 125 g 
  • cukier puder - 2 łyżki 
  • wanilia - 1 laska 

Tarta z truskawkami - przygotowanie 

ETAP I ciasto: 

  • łączymy cukier z margaryną, następnie dodajemy jajka oraz mąkę, 
  • w kolejnym kroku zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na pół godziny, 
  • następnie rozkładamy równo w formie o średnicy mniej więcej 30 centymetrów. 
  • Pieczenie powinno trwać około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

ETAP II masa: 

  • serek mascarpone mieszamy z cukrem i wanilią. 

ETAP III dekorowanie: 

  • masę rozkładamy na tarcie i dekorujemy truskawkami. 

Zobacz też: Wegańska tarta limonkowa z musem z awokado [HAPS VEGE]

Tarta z mrożonymi truskawkami - czy można ich użyć? 

Zdecydowanie tak, tarta z mrożonymi truskawkami będzie niewiele różnić się od placka z dodatkiem świeżych owoców, a może umilić niejedno jesienne lub zimowe popołudnie. Truskawki należy wcześniej rozmrozić, przelać ciepłą wodą, następnie owoce kroimy i gotowe. Nie każdy lubi smak rozmrożonych truskawek, w tym wypadku idealna będzie gorąca czekolada, którą polejemy po wierzchu. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej, dodając wcześniej odrobinę masła. 

Tarta truskawkowa - alternatywa dla tortu 

Tarta truskawkowa może też pełnić rolę urodzinowego tortu, wakacje to nie jest czas na ciężkie słodkości. Odpowiednie dekoracje oraz świeczki sprawią, że nawet ten z pozoru zwykły placek może okazać się najlepszą niespodzianką, zwłaszcza dla kogoś, kto kocha truskawki. 

Zobacz też: Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową, czyli sposób na jesienną chandrę

Więcej o: