W letnim placku obowiązkowo powinny znaleźć się sezonowe owoce, ale nie tylko. Oprócz truskawek, wiśni czy jabłek tartę można z powodzeniem przygotować także z bananem, kiwi czy z ananasem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia, tarta z owocami plus pyszne dodatki skutecznie poprawią nam humor nawet w największy upał. Poniżej prezentujemy prawdziwą klasykę gatunku. Tarta truskawkowa nie ma sobie równych.
Serek mascarpone to fantastyczna baza do wypieków, idealnie współgra z każdym dodatkiem i jest bardzo aksamitny, co znaczenie ułatwia aplikację. Tartę z truskawkami i mascarpone przygotujesz szybko i na pewno się uda. Szczegóły poniżej.
Zanim przejdziemy do konkretów, wcześniej warto wybrać się na zakupy. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów potrzebnych do zrobienia tarty truskawkowej:
ETAP I ciasto:
ETAP II masa:
ETAP III dekorowanie:
Zobacz też: Wegańska tarta limonkowa z musem z awokado [HAPS VEGE]
Zdecydowanie tak, tarta z mrożonymi truskawkami będzie niewiele różnić się od placka z dodatkiem świeżych owoców, a może umilić niejedno jesienne lub zimowe popołudnie. Truskawki należy wcześniej rozmrozić, przelać ciepłą wodą, następnie owoce kroimy i gotowe. Nie każdy lubi smak rozmrożonych truskawek, w tym wypadku idealna będzie gorąca czekolada, którą polejemy po wierzchu. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej, dodając wcześniej odrobinę masła.
Tarta truskawkowa może też pełnić rolę urodzinowego tortu, wakacje to nie jest czas na ciężkie słodkości. Odpowiednie dekoracje oraz świeczki sprawią, że nawet ten z pozoru zwykły placek może okazać się najlepszą niespodzianką, zwłaszcza dla kogoś, kto kocha truskawki.
Zobacz też: Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową, czyli sposób na jesienną chandrę