A może ciasto jogurtowe z owocami? To hit na lato! Jakie przygotować? Mamy kilka pomysłów:
Przepis na malinową chmurkę rozpocznij od ciasta. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do miski. Dodaj masło, żółtka i cukier waniliowy. Ucieraj i ugniataj na jednolite ciasto. Zrób z ciasta kulę i wstaw je do lodówki. Po 30 minutach rozwałkuj ciasto na papierze w blaszce. Ponownie włóż ciasto wraz z całą blaszką do lodówki. Gdy minie kolejne 30 minut, nakłuj ciasto widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni. Piecz tylko 15 minut. Wyjmij ciasto i wystudź.
Kiedy ciasto będzie stygło, przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier pod koniec ubijania. Rób to stopniowo. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż pianę. Piecz godzinę w 140 stopniach. Jeśli beza zacznie się przesadnie rumienić, otwórz piekarnik i zostaw małą szparę na pozostały czas.
Następnie zrób owocową część. Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, zostaw do ostudzenia. Gdy będą w temperaturze letniej, wsyp świeże owoce. Dopiero kiedy galaretka zacznie tężeć, przełóż ją na ciasto. Wstaw do lodówki.
Ostatnia część malinowej chmurki to przygotowanie kremu. Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości ciepłej wody, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Ubij śmietankę na sztywną masę, dodaj cukier puder, a na koniec serek mascarpone. Dopiero wtedy dolej zimną już żelatynę. Wymieszaj i gotowy krem przełóż na galaretkę z owocami. Na wierzchu ułóż bezę. Malinową chmurkę koniecznie wstaw na kilka godzin do lodówki!