Malinowa chmurka - sprawdzony przepis na hitowe ciasto. Nie tak trudne, jak się wydaje

Malinowa chmurka to ciasto, które nierozłącznie kojarzy nam się z latem. Polecamy sprawdzony przepis na malinową chmurkę, który - choć pracochłonny - jest naprawdę wart wypróbowania!

Malinowa chmurka sprawdzony przepis

Malinowa chmurka przepis. Składniki:

Malinowa chmurka sprawdzony przepis. Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • pół kostki masła,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Malinowa chmurka sprawdzony przepis. Owoce:

  • 3 galaretki o smaku malinowym,
  • 500 g świeżych malin,
  • 3 szklanki wody.

Malinowa chmurka sprawdzony przepis. Krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

A może ciasto jogurtowe z owocami? To hit na lato! Jakie przygotować? Mamy kilka pomysłów:

Malinowa chmurka sprawdzony przepis. Beza:

  • 5 białek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki cukru.

Malinowa chmurka przepis. Przygotowanie:

Przepis na malinową chmurkę rozpocznij od ciasta. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do miski. Dodaj masło, żółtka i cukier waniliowy. Ucieraj i ugniataj na jednolite ciasto. Zrób z ciasta kulę i wstaw je do lodówki. Po 30 minutach rozwałkuj ciasto na papierze w blaszce. Ponownie włóż ciasto wraz z całą blaszką do lodówki. Gdy minie kolejne 30 minut, nakłuj ciasto widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni. Piecz tylko 15 minut. Wyjmij ciasto i wystudź.

Kiedy ciasto będzie stygło, przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier pod koniec ubijania. Rób to stopniowo. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż pianę. Piecz godzinę w 140 stopniach. Jeśli beza zacznie się przesadnie rumienić, otwórz piekarnik i zostaw małą szparę na pozostały czas.

Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Następnie zrób owocową część. Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, zostaw do ostudzenia. Gdy będą w temperaturze letniej, wsyp świeże owoce. Dopiero kiedy galaretka zacznie tężeć, przełóż ją na ciasto. Wstaw do lodówki.

Ostatnia część malinowej chmurki to przygotowanie kremu. Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości ciepłej wody, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Ubij śmietankę na sztywną masę, dodaj cukier puder, a na koniec serek mascarpone. Dopiero wtedy dolej zimną już żelatynę. Wymieszaj i gotowy krem przełóż na galaretkę z owocami. Na wierzchu ułóż bezę. Malinową chmurkę koniecznie wstaw na kilka godzin do lodówki!

Więcej o:
Copyright © Agora SA