Szybkie ciasto z owocami dla niespodziewanych gości. Mamy dla was superprosty przepis

Szybkie ciasto to dobra alternatywa dla sztucznych słodyczy, często przez brak czasu decydujemy się na kolejne smakołyki z długą datą ważności, tymczasem w kilka chwil można wyczarować pyszne ciasto domowej roboty. Sprawdź poniższy przepis.

Szybkie ciasto z owocami - sezon na naturalne smaki 

Latem mamy łatwy dostęp do świeżych owoców: truskawki, maliny, jabłka, porzeczki - to wszystko nie może się zmarnować. Na bazie typowo polskich smaków można przygotować pyszne domowe ciasto, które zajmie Ci tylko chwilę. Wypróbuj poniższy przepis na szybkie ciasto z truskawkami

Szybkie ciasto z truskawkami - lista składników 

Poniżej prosta lista składników, którą można kupić po drodze do domu z pracy bez konieczności robienia długich zakupów w supermarkecie. 

  • truskawki - 400 g 
  • mleko - 500 ml 
  • cukier - 2 łyżki 
  • galaretka truskawkowa - 2 opakowania 
  • budyń bez cukru - 2 x po 40 g 
  • herbatniki - 200 g 
  • masło - 200 g 

Szybkie ciasto z owocami na bazie truskawek robi się naprawdę w kilka chwil, szczegóły poniżej. 

Zobacz też: Ciasto bez pieczenia i sernik na zimno. Trzy sprawdzone przepisy, które zawsze się udają

Szybkie ciasto na herbatnikach z owocami - krok po kroku 

Przepis na szybkie ciasto na herbatnikach z truskawkami jest naprawdę prosty, bez trudu poradzi sobie z nim każdy, kto ma choćby podstawowe umiejętności w zakresie kulinariów. Zastanawiasz się, jak zrobić szybkie ciasto na herbatnikach? Szczegółową instrukcję prezentujemy poniżej. 

  1. Budynie należy ugotować z dodatkiem cukru, dokładnie tak jak jest to opisane na opakowaniu i następnie odłożyć do wystudzenia. 
  2. W kolejnym kroku rozpuszczamy galaretkę, należy ją dodać do ok. 750 ml wody i odstawić do wystudzenia. 
  3. Blachę z piekarnika wyściełamy papierem do pieczenia i rozkładamy bazę w postaci herbatników. 
  4. W kolejnym kroku masło ucieramy z dodatkiem soli i dodajemy partiami chłodny budyń.  
  5. Wykładamy budyń na blachę.
  6. Na budyń należy wyłożyć kolejną partię herbatników i tak na przemian. 
  7. Na koniec układamy owoce i wylewamy galaretkę i gotowe. 

Proste szybkie ciasto: przepis doskonały

 

Ciasto truskawkowe z budyniem i galaretką najlepiej smakuje na zimno, przed podaniem warto je dokładnie schłodzić w lodówce. Co więcej, dobrym pomysłem będzie zawinięcie formy w folię aluminiową, która uchroni ciasto przed zapachami i sprawi, że dłużej będzie ono świeże. Przepis na proste i szybkie ciasto warto trzymać w widocznym miejscu, na przykład na lodówce. Nigdy nie wiadomo, kiedy otrzymamy telefon z informacją o kolejnej wizycie. Przezorny zawsze ubezpieczony! 

Szybkie ciasto - co do picia 

Ciasto truskawkowe na bazie herbatników idealnie czuje się w towarzystwie kawy oraz naturalnych soków. Zdecydowanie lepiej jest unikać sztucznych napojów, doskonale sprawdzi się też zwykła woda z dodatkiem mięty i cytryny. 

Zobacz też: Ciasto z brzoskwiniami idealne na lato. Zostań ambasadorem dobrego smaku [PRZEPIS]

Zobacz wideo Proste i szybkie ciasto z kaszą manną
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.