Andrut, czyli smak dzieciństwa. Jak go przygotować? Z czym jeść? Podpowiadamy

Andrut, czyli wafel przekładany masą to smak, który większość z nas kojarzy z dzieciństwa. Bez problemu możesz powrócić do tych smaków, przygotowując go w domu.

Andruty kaliskie, czyli przekąska z historią

Andruty zna każdy z nas. Są chrupiące, smaczne i mogą przez dłuższy czas poleżeć bez utraty smaku. Mało kto wie, że ich początków można doszukiwać się już w XIX wieku. Wtedy to w Kaliszu zaczęto wypiekać cienkie, chrupiące wafle, które w 2005 roku wpisane zostały na Listę produktów tradycyjnych. Domowe andruty przekłada się masami, dzięki czemu po kilku godzinach leżenia, stają się mięciutkie i niezwykle smaczne. W zależności od tego czym przełożymy andruty, może okazać się, że są one nie tylko smaczną, ale też niskokaloryczną przekąską, idealną do zabrania ze sobą do szkoły lub pracy.

Andruty z kajmakiem, czyli jedna z najpopularniejszych wersji wafli

Andruty z kajmakiem to jedna z najpopularniejszych odmian tego smacznego deseru. Nie można ukrywać, że są one dość kaloryczne, a przygotowanie domowego kajmaku zajmuje sporo czasu. W wersji uproszczonej, wręcz ekspresowej, wystarczy kupić opakowanie andrutów i puszkę gotowego kajmaku, a następnie posmarować każdy listek i złożyć w całość. Po kilku godzinach można delektować się smakowitym deserem. 

Jeśli chcemy zrobić bardziej domową wersję andrutów z kajmakiem, wtedy musimy uzbroić się w cierpliwość i przygotować samodzielnie kajmak. Aby zrobić porcję potrzebną do posmarowania jednego opakowania wafli potrzebne będą:

  • litr mleka
  • 2 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • kostka masła

Mleko wlać do rondla o szerokim, płaskim dnie. Zagotować. Dodać cukier i wanilię. Gotować na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje. Co jakiś czas należy całość przemieszać, aby całość się nie przypaliła. Kiedy będzie gotowe, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu. Gotowy kajmak odstawiamy do wystudzenia, a następnie smarujemy na waflach. 

Zobacz wideo Zobacz też przepis na zdrowe gofry

Zobacz też: Rolada z wafli z masą kakaowo-cytrynową

Andruty z galaretką: ulubiony przysmak dzieci

Nieco lżejszą wersję wafli stanowią andruty z galaretką i bitą śmietaną. Znacznie lepiej sprawdzą się one w roli letniego deseru lub słodkiego smakołyku dla dzieci. Aby je przygotować, musimy naszykować następujące składniki:

  • wafle tortowe 
  • galaretka wiśniowa i cytrynowa
  • 500 ml kremówki 30 proc.

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy zaczyna tężeć, ubijamy śmietankę na sztywno. Dzielimy na pół. Do pierwszej części wlewamy galaretkę wiśniową, do drugiej cytrynową. Przekładamy masami wafle i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Przepis na andruty, czyli jak zrobić domowe wafle

Większość z nas do przygotowywania wypieków korzysta z gotowych wafli, które można zakupić prawie w każdym sklepie spożywczym. Jednak często gotowe wafle pozostawiają wiele do życzenia, bywają gumowe, bez smaku itp. Dlatego wiele osób zaczyna zastanawiać się, czy istnieje przepis na andruty wypiekane w domu. I tak można w sieci znaleźć wiele receptur na domowe wafle, wśród których najprostsze będą te wykonane z pomocą gofrownicy. Do ich przygotowania potrzebne będą:  

  • 4 jaja rozmiar M
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 250 ml mleka
  • szklanka mąki pszennej

Ubijamy jajka na puszystą masę, następnie dodajemy cukier. Po tym jak się rozpuści, wyłączamy mikser, dodajemy masło, mleko, mąkę pszenną i delikatnie mieszamy, aby ciasto pozostało puszyste. Ciasto powinno być średniogęste. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy mąki. Jeśli za gęste, wtedy dolewamy mleka. Gotowe wylewamy chochelką do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy, aż wafle osiągną złoty kolor. 

Zobacz też: Legumina - deser prababci. Słodkie wspomnienie dzieciństwa

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.