Andrut, czyli smak dzieciństwa. Jak go przygotować? Z czym jeść? Podpowiadamy

Andrut, czyli wafel przekładany masą to smak, który większość z nas kojarzy z dzieciństwa. Bez problemu możesz powrócić do tych smaków, przygotowując go w domu.

Andruty kaliskie, czyli przekąska z historią

Andruty zna każdy z nas. Są chrupiące, smaczne i mogą przez dłuższy czas poleżeć bez utraty smaku. Mało kto wie, że ich początków można doszukiwać się już w XIX wieku. Wtedy to w Kaliszu zaczęto wypiekać cienkie, chrupiące wafle, które w 2005 roku wpisane zostały na Listę produktów tradycyjnych. Domowe andruty przekłada się masami, dzięki czemu po kilku godzinach leżenia, stają się mięciutkie i niezwykle smaczne. W zależności od tego czym przełożymy andruty, może okazać się, że są one nie tylko smaczną, ale też niskokaloryczną przekąską, idealną do zabrania ze sobą do szkoły lub pracy.

Babka jogurtowa. Zdjęcie ilustracyjneBabka jogurtowa - francuski przysmak dla najmłodszych

Andruty z kajmakiem, czyli jedna z najpopularniejszych wersji wafli

Andruty z kajmakiem to jedna z najpopularniejszych odmian tego smacznego deseru. Nie można ukrywać, że są one dość kaloryczne, a przygotowanie domowego kajmaku zajmuje sporo czasu. W wersji uproszczonej, wręcz ekspresowej, wystarczy kupić opakowanie andrutów i puszkę gotowego kajmaku, a następnie posmarować każdy listek i złożyć w całość. Po kilku godzinach można delektować się smakowitym deserem. 

Jeśli chcemy zrobić bardziej domową wersję andrutów z kajmakiem, wtedy musimy uzbroić się w cierpliwość i przygotować samodzielnie kajmak. Aby zrobić porcję potrzebną do posmarowania jednego opakowania wafli potrzebne będą:

  • litr mleka
  • 2 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • kostka masła

Mleko wlać do rondla o szerokim, płaskim dnie. Zagotować. Dodać cukier i wanilię. Gotować na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje. Co jakiś czas należy całość przemieszać, aby całość się nie przypaliła. Kiedy będzie gotowe, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu. Gotowy kajmak odstawiamy do wystudzenia, a następnie smarujemy na waflach. 

Zobacz wideo Zobacz też przepis na zdrowe gofry

Zobacz też: Rolada z wafli z masą kakaowo-cytrynową

Andruty z galaretką: ulubiony przysmak dzieci

Nieco lżejszą wersję wafli stanowią andruty z galaretką i bitą śmietaną. Znacznie lepiej sprawdzą się one w roli letniego deseru lub słodkiego smakołyku dla dzieci. Aby je przygotować, musimy naszykować następujące składniki:

  • wafle tortowe 
  • galaretka wiśniowa i cytrynowa
  • 500 ml kremówki 30 proc.

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy zaczyna tężeć, ubijamy śmietankę na sztywno. Dzielimy na pół. Do pierwszej części wlewamy galaretkę wiśniową, do drugiej cytrynową. Przekładamy masami wafle i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Zupa 'nic' - propozycja podaniaNiby nic, niby zupa, a tak naprawdę deser. Zapomniana zupa "nic". Znacie?

Przepis na andruty, czyli jak zrobić domowe wafle

Większość z nas do przygotowywania wypieków korzysta z gotowych wafli, które można zakupić prawie w każdym sklepie spożywczym. Jednak często gotowe wafle pozostawiają wiele do życzenia, bywają gumowe, bez smaku itp. Dlatego wiele osób zaczyna zastanawiać się, czy istnieje przepis na andruty wypiekane w domu. I tak można w sieci znaleźć wiele receptur na domowe wafle, wśród których najprostsze będą te wykonane z pomocą gofrownicy. Do ich przygotowania potrzebne będą:  

  • 4 jaja rozmiar M
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 250 ml mleka
  • szklanka mąki pszennej

Ubijamy jajka na puszystą masę, następnie dodajemy cukier. Po tym jak się rozpuści, wyłączamy mikser, dodajemy masło, mleko, mąkę pszenną i delikatnie mieszamy, aby ciasto pozostało puszyste. Ciasto powinno być średniogęste. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy mąki. Jeśli za gęste, wtedy dolewamy mleka. Gotowe wylewamy chochelką do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy, aż wafle osiągną złoty kolor. 

Zobacz też: Legumina - deser prababci. Słodkie wspomnienie dzieciństwa

Więcej o: