Placki ziemniaczane zajęły jedno z czołowych miejsc w tradycji polskiej kuchni. Przygotowujemy je na najróżniejsze sposoby i serwujemy z różnymi dodatkami. Jedni jedzą je na słodko, inni na słono. A w czym tkwi tajemnica receptury Magdy Gessler? Gwiazda zdradziła swój przepis. Jeden szczegół może was zaskoczyć! Jak je wykonać?
Placki ziemniaczane Gessler. Składniki:
Placki ziemniaczane Gessler. Sposób przygotowania:
Zacznij od obrania ziemniaków i cebuli. Następnie zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach i wylej masę na sitko. Umieść pod nim naczynie i delikatnie osączaj masę. Po tym zabiegu przełóż ją do osobnej miski. Dodaj do niej także jajka, mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Z naczynia, w którym została woda po odciśnięciu masy, odlej płyn tak, by na dnie pozostała sama skrobia. Połącz ją z masą, a następnie dodaj łyżkę śmietany. Całość dopraw solą i pieprzem i smaż na oleju z obu stron na złocisty kolor.
Każda pani i pan domu ma swój własny przepis na doskonałe placki ziemniaczane. I podobnie jak wiele jest receptur, tak wiele jest sposobów serwowania tego dania. Społeczeństwo dzieli się na dwa typy. Typowe łasuchy będą wolały placki podane z musem jabłkowym lub smażonymi owocami. Drudzy postawią na idealnie kremowy sos pieczarkowy, lub tradycyjnie, z twarogiem i śmietaną. Jeśli jednak szukacie nowych smaków, proponujemy wam iście wykwintne rozwiązanie. Ubijcie śmietanę kremówkę i nałóżcie grubą warstwę na placek. Na sam wierzch połóżcie plasterek wędzonego łososia, a całość posypcie świeżą pietruszką. Delizioso!