Placki ziemniaczane Magdy Gessler są idealnie puszyste i chrupiące! Jej przepis może cię zaskoczyć

Placki ziemniaczane to jedno z najsmaczniejszych polskich dań. Każda babcia ma swoją własną recepturę, która przechodziła z pokolenia na pokolenie. Magda Gessler postanowiła zdradzić nam, jak ona radzi sobie z przygotowaniem tego chrupiącego dania. Placki ziemniaczane Magdy Gessler to niebo w gębie. Są proste i niesamowicie smaczne!

Placki ziemniaczane zajęły jedno z czołowych miejsc w tradycji polskiej kuchni. Przygotowujemy je na najróżniejsze sposoby i serwujemy z różnymi dodatkami. Jedni jedzą je na słodko, inni na słono. A w czym tkwi tajemnica receptury Magdy Gessler? Gwiazda zdradziła swój przepis. Jeden szczegół może was zaskoczyć! Jak je wykonać?

Zobacz wideo Magda Gessler o "zielonych posiłkach" i tańcu: "Ja kwitnę!"

Placki ziemniaczane Magdy Gessler. W czym tkwi sekret jej przepisu?

Placki ziemniaczane Gessler. Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule białe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 12 proc.
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Placki ziemniaczane Gessler. Sposób przygotowania:

Zacznij od obrania ziemniaków i cebuli. Następnie zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach i wylej masę na sitko. Umieść pod nim naczynie i delikatnie osączaj masę. Po tym zabiegu przełóż ją do osobnej miski. Dodaj do niej także jajka, mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Z naczynia, w którym została woda po odciśnięciu masy, odlej płyn tak, by na dnie pozostała sama skrobia. Połącz ją z masą, a następnie dodaj łyżkę śmietany. Całość dopraw solą i pieprzem i smaż na oleju z obu stron na złocisty kolor.

Z czym serwować placki ziemniaczane? Najsmaczniejsze propozycje

Każda pani i pan domu ma swój własny przepis na doskonałe placki ziemniaczane. I podobnie jak wiele jest receptur, tak wiele jest sposobów serwowania tego dania. Społeczeństwo dzieli się na dwa typy. Typowe łasuchy będą wolały placki podane z musem jabłkowym lub smażonymi owocami. Drudzy postawią na idealnie kremowy sos pieczarkowy, lub tradycyjnie, z twarogiem i śmietaną. Jeśli jednak szukacie nowych smaków, proponujemy wam iście wykwintne rozwiązanie. Ubijcie śmietanę kremówkę i nałóżcie grubą warstwę na placek. Na sam wierzch połóżcie plasterek wędzonego łososia, a całość posypcie świeżą pietruszką. Delizioso!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.