Ochota na gofry? Szybki przepis Ani Starmach robi furorę. A sekret to ubite białka

Gofry to niekwestionowany symbol lata, choć robić je można także zimą. Jednak szczególnie w ciepłe miesiące nachodzi nas na nie ochota. A co zrobić gdy stanie się to znienacka i musimy zjeść je TERAZ? Przygotować gofry Ani Starmach. Szybkie, puszyste, barrrdzo chrupiące.

Gofry - szybki przepis na ekspresowe zaspokojenie ochoty

Gofry Ani Starmach są proste w przygotowaniu. Potrzebujecie dosłownie chwili oraz kilku składników, które powinniście mieć w domu. Do tego przyda się także gofrownica. Jeśli jednak jej nie macie, sprawdzi się także patelnia lub specjalne gadżety. Więcej o tym:

Gofry - szybki przepis Ani Starmach

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 ml mleka
  • jajko
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić gofry Ani Starmach?

Idealne gofry? Szybki przepis, słodkawy smak (bo o resztę słodyczy zadbają odpowiednie dodatki), miękki miąższ i chrupiąca skorupka na zewnątrz. Jak je osiągnąć? Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka miksujemy na gładko z cukrem. Następnie dodajemy mleko, mąkę, sól i olej. Łączymy składniki mikserem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę. To ona sprawia, że  gofry Ani Starmach są lekkie i puszyste. Pianę dodajemy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Porządnie nagrzewamy gofrownicę.

Wykładamy po chochelce ciasta na gofry Ani Starmach i zamykamy urządzenie. Smażymy przez 3-4 minuty do momentu, aż ciasto się zarumieni. Gotowe gofry ściągamy i pozostawiamy do ostudzenia. Najlepiej robić to na specjalnej kratce do studzenia ciast, dzięki czemu nadmiar wody nie wsiąknie do środka, lecz wyparuje, a gofry będą chrupiące.

Zobacz wideo A próbowaiście gofrów w wersji wytrawnej? U nas z cukinią i łososiem. To hit!

Tak w kilka chwil mamy gotowe gofry. Szybki przepis, prawda? Teraz wystarczy podać je z ulubionymi dodatkami. Może to być sam cukier puder, świeże owoce, bita śmietana, frużelina czy ulubiony sos czekoladowy. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA