Gofry Ani Starmach są proste w przygotowaniu. Potrzebujecie dosłownie chwili oraz kilku składników, które powinniście mieć w domu. Do tego przyda się także gofrownica. Jeśli jednak jej nie macie, sprawdzi się także patelnia lub specjalne gadżety. Więcej o tym:
Składniki:
Idealne gofry? Szybki przepis, słodkawy smak (bo o resztę słodyczy zadbają odpowiednie dodatki), miękki miąższ i chrupiąca skorupka na zewnątrz. Jak je osiągnąć? Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka miksujemy na gładko z cukrem. Następnie dodajemy mleko, mąkę, sól i olej. Łączymy składniki mikserem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę. To ona sprawia, że gofry Ani Starmach są lekkie i puszyste. Pianę dodajemy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Porządnie nagrzewamy gofrownicę.
Wykładamy po chochelce ciasta na gofry Ani Starmach i zamykamy urządzenie. Smażymy przez 3-4 minuty do momentu, aż ciasto się zarumieni. Gotowe gofry ściągamy i pozostawiamy do ostudzenia. Najlepiej robić to na specjalnej kratce do studzenia ciast, dzięki czemu nadmiar wody nie wsiąknie do środka, lecz wyparuje, a gofry będą chrupiące.
Tak w kilka chwil mamy gotowe gofry. Szybki przepis, prawda? Teraz wystarczy podać je z ulubionymi dodatkami. Może to być sam cukier puder, świeże owoce, bita śmietana, frużelina czy ulubiony sos czekoladowy. Smacznego!