Szaszłyk na grill zawsze się sprawdza
Szaszłyk na grill to dobre hasło przewodnie imprezy, letnie wieczory zapraszają do ogrodów. Grillowanie to prawie nasz sport narodowy, dlatego poprzeczka zawieszona jest bardzo wysoko. Szukasz pomysłu na mięsną ucztę? Sprawdź poniższe przepisy.
Sałatka na grilla? Mamy dwie wersje idealne. Wolisz lekką czy sycącą? [PRZEPISY]
Szaszłyki z mięsa mielonego - krok po kroku
Ta sycąca opcja idealnie sprawdzi się w duecie z keczupem i szklanką zimnego piwa. Szaszłyki z mięsa mielonego warto podawać też w towarzystwie frytek lub ziemniaków. Szczegóły poniżej.
Lista składników:
- mięso mielone - pół kilograma
- czosnek - 3 ząbki
- bułka tarta - 3 łyżki
- jajko - 1 sztuka
- miód - 1 łyżeczka
- kminek - pół łyżeczki
- sól i pieprz
- cynamon - 1 mała łyżeczka
- kurkuma - 1 mała łyżeczka
Przygotowanie:
- Mięso należy przełożyć do miski średniej wielkości, następnie dodajemy czosnek, który wcześniej należy przecisnąć przez praskę. Następnie dodajemy przyprawy, bułkę tartą oraz miód. Wszystkie składniki mieszamy.
- Tak przygotowane mięso należy nałożyć na patyki, oblepiając patyk z każdej strony, tak aby mięso było dookoła.
- Szaszłyki należy upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut. To najprostszy sposób, ale z powodzeniem można je też upiec na grillu, obracając z każdej strony.
Zobacz wideo
Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym
Szaszłyki na grilla z kurczaka - to proste
Po mięsie mielonym czas na kurczaka, szaszłyki na grilla z kurczaka to udany kompromis. Nie jest to bardzo tuczące danie, ale z pewnością można nim nakarmić gości. Warto dodać ulubione warzywa, szczegóły poniżej.
Lista składników:
Lista składników na marynatę:
- piwo - 3/4 szklanki
- przyprawa grillowa
- pieprz oregano
- mięta
- lubczyk
Bakłażan na grillu czy faszerowany mięsem mielonym? Przepisy na dania z bakłażanem
Jak zrobić szaszłyk z kurczaka?
Jak zrobić szaszłyk z kurczaka? Oto przepis:
- Kurczaka należy oczyścić i pokroić w kostkę, następnie szatkujemy zioła i polewamy mięso piwem.
- W kolejnym kroku mieszamy wszystkie składniki i tak zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
- Następnie na patyk nadziewamy na przemian kurczaka oraz warzywa.
- Tak przygotowane szaszłyki grillujemy na tacce, grill powinien być średnio rozgrzany. Po około 30 minutach szaszłyki powinny być już gotowe.
Wiemy już, jak zrobić szaszłyk, który skradnie serca gości, czas na dodatki. Do szaszłyków obowiązkowo warto dać sosy. Na przykład klasyczny sos czosnkowy lub barbecue. Idealnie sprawdzi się też tradycyjny keczup.
Zobacz też: Ziemniaki z grilla - sprawdź przepis na ziemniaki z masłem czosnkowym i boczkiem