Jaja poszetowe. Jak przygotować perfekcyjne jajo w koszulce?

Jaja poszetowe to jedna z technik przygotowywania jajek, które najczęściej serwowane są na śniadanie. Odpowiednie przygotowanie jajek w koszulkach wymaga nieco wprawy.

Jaja poszetowe: co to takiego?

Co to jest jajko poszetowe? Powszechniej znane jest ono jako jajko w koszulce. Jest to jeden ze sposobów na przygotowanie jajek, które możemy zaserwować podczas śniadania lub kolacji. Nie ukrywajmy, że na naszych stołach najczęściej jajka goszczą w postaci smażonej jajecznicy lub jaj ugotowanych na twardo. Nieco rzadziej pozwalamy sobie na jajka na miękko, gdyż przygotowanie ich wymaga dyscypliny i skrupulatnego pilnowania czasu gotowania, a z tym bywa różnie. Tymczasem przygotowanie jaj poszetowych wymaga nie tylko odpowiedniej wiedzy, ale także nieco wprawy, by uzyskało ono odpowiednią konsystencję.

Jajko poszetowe, czyli poche

Jajko poszetowe inaczej nazywane jest jajkiem poche. Ta nazwa zaczerpnięta została z języka francuskiego, gdzie poche oznacza dokładnie kieszonkę. W dawnej Polsce nazywane było ono perdutem, zaś obecnie najbardziej rozpowszechnionym określeniem jest jajo w koszulce. Dlaczego? Wszystko to związane jest z formą, w jakiej podawane jest jajko. Otóż tajemnicą przygotowania jaja poszetowego jest zachowanie płynności żółtka, które otoczone jest ściętym białkiem, który tworzy wokół niego swego rodzaju koszulkę.

Jajko poszetowe podaje się jako odrębne danie śniadaniowe bez dodatków. W wersji bardziej rozbudowanej mogą mu towarzyszyć warzywa, np. szpinak czy szparagi. Niewątpliwą zaletą jaj poszetowych jest ich niska wartość kaloryczna i lekkostrawność, dzięki czemu mogą spożywać je osoby znajdujące się na diecie lub te, które starają się pozbyć nadmiaru kilogramów. 

Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka

Jajo w koszulce: sposób przyrządzania

Jajo w koszulce jest to jajko ugotowane w wodzie bez skorupki. Ma ścięte białko, płynne żółtko, przez co jego konsystencja jest niezwykle delikatna.

Najpopularniejszym sposobem przyrządzania jaja w koszulce jest ugotowanie go w wodzie z dodatkiem octu. W garnku umieszczamy 2 litry wody i około 70 ml octu. Możemy dodać też odrobinę soli. Gdy woda zagotuje się, zaczynamy mieszać ją łyżką, tak aby na środku powstał wir, do środka którego wlewamy rozbite wcześniej jajka. Ważne, aby jajka wlewać pojedynczo. Jajo w koszulce gotujemy jedynie 2-3 minuty. Aby zachować jego formę i nie doprowadzić do rozlania żółtka, najlepiej gotowe wyjmować szeroką łyżką cedzakową.

Jaja poszetowe: jak zrobić? Inne sposoby przygotowania

Jak jeszcze można zrobić perfekcyjne jaja poszetowe? W tym przypadku również potrzebny jest garnek wypełniony wodą. Do niego dodajemy tak jak poprzednio ocet, a także łodyżkę świeżego estragonu. Kiedy woda się zagotuje, zdejmujemy naczynie z ognia, wlewamy pojedynczo jajka i trzymamy przykryte pokrywką przez około 3 minuty.

Jeszcze inną metodą jest przygotowanie jaj poszetowych z wykorzystaniem sakiewek z folii aluminiowej. Tniemy folię na mniejsze kawałki i wykładamy nią filiżankę. Następnie wbijamy jajko i starannie zamykamy tworząc sakiewkę. Tak przygotowane jajka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 5 minut. 

Zobacz też: Jajka na miękko, czyli śniadaniowy klask. Ile gotować jajka? To zależy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.