Tortilla - przepis idealny na śniadanie, obiad i kolację. Roladki z tortilli będą hitem na stole

Dania z tortillą wywodzą się z Meksyku. Nie musimy jednak serwować tortilli z fasolą czy kukurydzą. Możemy postawić na wersję fit, która sprawdzi się nie tylko na posiłki w ciągu dnia, lecz także na spotkaniu z przyjaciółmi. Proponujemy przepis na tortille z łososiem.

Tortilla przepis

Przepis na tortillę tak naprawdę możesz wymyślić samodzielnie. Zajrzyj do lodówki i wybierz składniki, na które masz ochotę i które do siebie pasują. Możesz tortillę przyrządzić z pesto i z tuńczykiem, z dowolnymi warzywami i sosem pomidorowym, który został ci z obiadu, czy rozgniecionym awokado i odrobiną sera oraz kukurydzy. Cokolwiek masz w lodówce, na pewno będzie w tortilli na zimno smakowało obłędnie!

Pomysły na obiad bez mięsa. Makaron, kasza gryczana, a może tortille?

My dzielimy się przepisem na tortillę, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Roladki z tortilli z łososiem sprawdzą się i na śniadanie, i na lunch, a nawet podczas przyjęcia jako ciekawa przekąska. Jak je zrobić?

Roladki z tortilli. Składniki:

  • kilka placków do roladek z tortilli - około 1 tortilli na osobę
  • ser kanapkowy do smarowania - najlepszy będzie z ziołami,
  • 10 plastrów wędzonego łososia,
  • słoiczek kaparów,
  • garść oliwek zielonych.
Zobacz wideo Domowe tortille z bobem i awokado [HAPS KIDS]

Tortilla na zimno. Przygotowanie:

Wyjmij tortille z opakowania i rozłóż je na płasko na blacie. Każdą tortillę posmaruj obficie serkiem kanapkowym. Możesz użyć dowolnego smaku, naszym zdaniem najlepiej pasuje ten z ziołami lub naturalny. Na serku ułóż plastry łososia. Powinny być ich sporo, w ten sposób tortille na zimno będą naprawdę pożywne. Następnie posyp wszystko kaparami. Zwiń roladki z tortilli i pokrój je na paski o grubości 2-3 cm. W każdą część wbij wykałaczkę. W ten sposób tortille na zimno nie będą się rozpadać. Dodatkowo - szczególnie jeśli serwujesz tortille na zimno dla gości - wbij w wykałaczkę zieloną oliwkę. Gotowe!

Więcej o: