A może inny zielony deser? Oto przepis na ciasto leśny mech, które nie schodzi z podium:
Ciasto shrek rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu. Ubij cukier wraz z jajkami na puszystą masę. Dodaj mąkę, budyń. Wymieszaj porządnie, ale nie przebij masy. Najlepiej zrobić to delikatnie szpatułką. Wylej masę biszkoptową na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem i natłuszczoną olejem. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudź całkowicie.
Następnie zajmij się śmietankową częścią ciasta Shrek. Jedno opakowanie zielonej galaretki wymieszaj w 3/4 szklanki wrzątku. Odstaw do wystudzenia. Gdy będzie zimna, zacznij ubijać śmietankę kremówkę. Do ubitej masy, dodawaj stopniowo galaretkę i mieszaj szpatułką. Wyłóż masę na upieczony biszkopt i wstaw do lodówki.
Ostatni krok to zielona galaretka na wierzchu. Do garnka wlej 3/4 porcji zielonego napoju. W pozostałej części napoju rozpuść proszek budyniowy. Gdy zielony napój zacznie wrzeć, dodaj wymieszany proszek. Mieszaj, aż do całkowitego połączenia. Najlepiej rób to na wolnym ogniu. Zostaw do przestudzenia. Pilnuj, aby nie zaczęła tężeć. Gdy tylko zacznie, przelej ją na śmietanową warstwę ciasta. Gotowe! Ostatnią – zieloną warstwę – możesz też wykonać ze zwykłych galaretek zielonych. Wymieszaj dwie galaretki w połowie wody podanej na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć, przelej je na ciasto. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Jeśli masz ochotę, możesz poprzekładać masę dodatkowo ciastkami z galaretką. Popularne delicje lub ich zastępniki będą idealnie komponowały się z ciastem shrek.