Sernik na zimno z serków homogenizowanych, czyli ciasto w sam raz na upały [PRZEPIS]

Sernik na zimno z serków homogenizowanych to klasyk wśród letnich deserów. Sprawdzi się idealnie na upalne dni. Pamiętajmy też, że to ulubione ciasto większości dzieci. Z powodzeniem można wykonać taki sernik na zimno z galaretką w ramach tortu urodzinowego!

Sernik na zimno z serków homogenizowanych. Składniki:

  • paczka okrągłych biszkoptów,
  • 3 serki homogenizowane,
  • 250 ml kremówki,
  • 30 g żelatyny,
  • 70 ml wody,
  • 2 galaretki - na przykład truskawkowe,
  • świeże owoce - na przykład truskawki, maliny.

A tu przepis na tradycyjny sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny! Przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta:

Sernik na zimno z galaretką. Przygotowanie:

Sernik na zimno z galaretką rozpoczynamy od wyłożenia blaszki biszkoptami. Im więcej biszkoptów, tym lepiej, tym spód sernika na zimno z serków homogenizowanych będzie solidniejszy. Następnie żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Odstawiamy na bok, na około 10-15 minut. Po tym czasie można podgrzać żelatynę, tak aby rozpuściła się całkowicie. Jednak nie można jej zagotować. Później obowiązkowo trzeba ją całkowicie wystudzić.

Zobacz wideo A może biało-czerwony sernik na zimno? Tak patriotycznie, tak pysznie!

Następnie ubijamy śmietankę kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie wolno dodajemy serki homogenizowane. Mieszamy, aż masa będzie jednolita. Dopiero teraz wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie miksujemy. Wylewamy masę serową na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Ewentualnie możemy powkładać do masy z serków pokrojone na ćwiartki truskawki.

Gdy sernik na zimno z serków homogenizowanych się chłodzi, rozpuszczamy galaretki. 2 galaretki rozpuszczamy w połowie podanej porcji wody na opakowaniu. Gdy galaretka będzie już chłodna, wyjmujemy sernik na zimno z lodówki, posypujemy go owocami i zalewamy galaretką. Wstawiamy ponownie do lodówki. Najlepiej chłodzić ciasto całą noc.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.