Przepis na biszkopty. Sprawdzona receptura na drobną przekąskę. Potrzebujesz tylko 4 składników!

Przepis na biszkopty jest dziecinnie prosty i można go przygotować w ciągu paru chwil. Wystarczy kilka podstawowych składników i doskonały dodatek do kawy gotowy będzie w pięć minut.

Biszkopciki, czyli ciasteczka, które można wykorzystać na wiele sposobów

Przepis na domowe biszkopty jest bardzo prosty, a jednak większość z nas i tak sięga po gotowe biszkopciki dostępne w sklepach. Można tam znaleźć zarówno te podłużne, idealne do deserów jak i te okrągłe, które sprawdzają się do spożycia z kawą bez żadnych dodatków. 

Jeśli jednak dysponujesz odrobiną czasu i energii, warto spróbować samodzielnie przygotować biszkopciki, które będą zdecydowanie świeższe i smaczniejsze niż te ze sklepu. W sieci znajdziesz mnóstwo różnych receptur na biszkopty domowe, które możesz wykorzystać do wykonania ciast i deserów lub zjeść bez dodatków.

Biszkopt, który zawsze wychodzi to marzenie każdego amatora pysznych domowych deserów. Zdjęcie ilustracyjneBiszkopt, który zawsze wychodzi - sprawdź najprostszy przepis

Biszkopty bez cukru: przepis

Dietę ubogą w cukier stosują osoby na diecie dla diabetyków, ale też małe dzieci. Każdy z nas powinien poważnie ograniczyć spożycie cukru, gdyż przyczynia się on bezpośrednio do powstawania nadwagi, otyłości i związanych z tym różnych problemów zdrowotnych. Dlatego przygotowując dla dzieci (i nie tylko) biszkopciki warto rozważyć pominięcie cukru lub zastąpienie go zdrowszym słodziwem. 

Przepis na biszkopty bez cukru

Składniki: 2 jajka rozmiar L, 2 łyżki syropu klonowego, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiewamy razem do miski.
  2. Jajka ubić mikserem na puszystą masę. Dodać syrop i chwilę miksować.
  3. Do masy dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać niewielkie porcje masy. Piec około 10 minut w temperaturze 180° C (góra-dół).

Biszkopty dla dzieci: bez cukru, ale nie do końca

Jak powszechnie wiadomo dzieci lubią słodkie przekąski, jednak nie powinny ich spożywać w większych ilościach. Jako rodzice musimy dbać o właściwe żywienie naszych pociech, gdyż to wpływa nie tylko na ich zdrowie, ale też samopoczucie. Wiadomo jednak, że każdy rodzic chce sprawiać radość swoim dzieciom. Jak więc pogodzić zamiłowanie do słodyczy z dbaniem o zdrową dietę milusińskich? Wystarczy kontrolować to czy znajdują się w niej niedozwolone substancje, w tym cukier. 

Biszkopty dla dzieci możemy przygotować zastępując cukier innymi substancjami słodzącymi. Postępować należy dokładnie tak jak w przepisie podanym powyżej. Syrop klonowy można zastąpić cukrem kokosowym lub drobno siekanymi rodzynkami. Równie dobrze sprawdzi się ksylitol lub stewia, a tak przygotowane biszkopty nadadzą się wtedy także dla osób zmagających się np. z insulinoopornością

Tiramisu bez jaj. Zdjęcie ilustracyjneTiramisu bez jaj. Wersja w formie oraz w pucharkach [PRZEPIS]

Biszkopty: skład gotowych ciasteczek ze sklepu

Biszkopty to smaczna i lekka przekąska dla dzieci i nie tylko. Ze względu na to, że jest łatwo dostępna w każdym sklepie często sięgamy po nią w chwilach gdy jesteśmy głodni lub mamy ochotę na coś słodkiego. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się, jaki jest skład biszkoptów, które można znaleźć w sklepie? Otóż w przeważającej mierze nie jest on zadowalający. Dodatek cukru i syropu glukozowo-fruktozowego eliminuje je jako zdrową przekąskę. 

A oto jak w całości prezentuje się skład jednych z popularnych na rynku biszkoptów:

  • mąka pszenna,
  • masa jajowa pasteryzowana,
  • cukier,
  • woda,
  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • skrobia ziemniaczana,
  • olej rzepakowy,
  • substancja spulchniająca: E503;
  • aromat,
  • sól,
  • regulator kwasowości: kwas cytrynowy;
  • emulgator: E471;
  • barwnik: karoteny. 
Zobacz wideo Zobacz też przepis na tiramisu w miseczkach z czekolady
Więcej o: