Szybkie ciasto z owocami - jogurtowe, ucierane lub drożdżowe. Przepisy dla zabieganych rodziców

Szybkie ciasto z owocami domowej roboty to miła odskocznia dla gotowych wypieków z długim terminem ważności. Chcesz zrobić coś wyjątkowego dla swoich dzieci? Sprawdź nasze przepisy na szybkie ciasta, które zajmą Ci tylko kilka chwil.

Szybkie ciasta - wspólny czas dla rodziny 

W natłoku codziennych obowiązków szybkie ciasta to dobry pretekst do wspólnych wypieków w towarzystwie najmłodszych. Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni, a oprócz dobrej zabawy jest to też ważny wstęp do nauki samodzielności. Kilka prostych i szybkich przepisów prezentujemy poniżej. 

Ciasto jogurtowe z owocami - tajna broń francuskich mam

Tradycyjne ciasto jogurtowe z owocami to prawdziwy przysmak we Francji, to ciasto jest nie tylko banalnie proste w wykonaniu, ale też co ważne nie zawiera dużej ilości cukru. Dzieci od małego uczą się więc, że słodycze mogą mieć różne oblicze, nie tylko to ze sklepu. 

Lista składników:

  • jogurt naturalny - 1 opakowanie 
  • mąka - 3 jogurtowe kubeczki 
  • cukier - 5 łyżeczek 
  • olej - 1 kubek jogurtowy 
  • jajka - 4 sztuki
  • wanilia 
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki z górką 
  • ulubione owoce - pół kg 

Przygotowanie: 

  1. Do średniej wielkości miski należy przełożyć jogurt naturalny, następnie dodać olej, który także odmierzamy kubeczkiem i na koniec cztery jajka. 
  2. Składniki należy zmiksować na średni obrotach. 
  3. Przy pomocy tego samego kubeczka, który trzeba umyć i wysuszyć ponownie odmierzamy trzy kubeczki mąki oraz dodajemy cukier i wanilię. Wszystkie te składniki przesypujemy do oddzielnej miski.  
  4. W kolejnym kroku suche i zmieszane produkty przesypujemy do zmiksowanej wcześniej masy i delikatnie mieszamy. 
  5. Gęstą masę wykładamy na blachę, którą wcześniej należy wyłożyć papierem. Na wierzchu surowego ciasta rozkładamy umyte i pokrojone owoce. 
  6. Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około godzinę. Przez ten czas nie należy otwierać piekarnika.  
  7. Test suchego patyczka przeprowadzamy pod koniec, pięć minut przed końcem pieczenia. 
Zobacz wideo Zobacz też przepis na ciasto migdałowe z owocami

Ciasta ucierane z owocami - krok po kroku 

To propozycja dla tych, którzy lubią zapomnieć o całym świecie i skupić się na tym co tu i teraz. Ciasta ucierane z owocami są w miarę proste, ale wymagają też odrobiny precyzji. 

Lista składników na ciasto: 

  • jajka - 5 sztuk 
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki 
  • mąka ziemniaczana - pół szklanki 
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie 
  • olej słonecznikowy - 200 ml 
  • proszek do pieczenia - 1 mała łyżeczka 

Lista składników na kruszonkę: 

  • masło - 5 dag 
  • mąka - 5 dag 
  • cukier- 5 dag 

Plus owoce na przykład jagody lub truskawki. 

Przygotowanie ciasta: 

  • jajka należy utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym, aż do białości, 
  • następnie dodajemy przesianą mąkę oraz olej i na koniec delikatnie mieszamy, 
  • formę na ciasto należy wyłożyć papierem i wysmarować masłem,
  • następnie układamy owoce, które należy wcześniej umyć i osuszyć, 
  • na wierzchu posypujemy kruszonkę, 
  • ciasto pieczemy przez około godzinę w temperaturze 175 stopni, 
  • ciasto należy wyjąć po teście suchego patyczka

Przygotowanie kruszonki: 

  • składniki na kruszonkę należy wymieszać w misce, aż do momentu, gdy usuniemy grudki, 
  • następnie tak przygotowaną kruszonkę należy przełożyć do zamrażalnika

Ciasto drożdżowe z owocami według przepisu babci 

Ciasto ucierane z owocami to bardzo dobry pomysł. Każdy, kto chciałby trochę powspominać dzieciństwo i przekazać magiczne smaki dzieciństwa powinien sięgnąć po przepis na ciasto drożdżowe z owocami, szczegóły poniżej. 

Lista składników na ciasto: 

  • mąka - 500 g 
  • drożdże - 50 g 
  • ciepłe mleko - 1 szklanka 
  • cukier - 5 łyżek
  • jajka - 2 sztuki 
  • olej - 1/3 szklanki oleju 

Lista składników na kruszonkę:  

  • masło - 50 g 
  • mąka - 4 duże łyżki 
  • cukier - 3 łyżki 

Owoce: 

  • Truskawki 

Ciasto drożdżowe z owocami jest bardzo proste w przygotowaniu, szczegóły poniżej: 

  1. Drożdże należy skruszyć do ciepłego mleka, następnie dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. 
  2. Następnie odstawiamy na kwadrans, aby drożdże miały okazję urosnąć. 
  3. W kolejnym kroku ubijamy jajka i niewykorzystany cukier, następnie dodajemy mąkę i zaczyn drożdżowy. 
  4. Następnie mieszamy i dodajemy olej, ciasto wyrabiamy mikserem przez kilka minut. 
  5. Ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, następnie na wierzchu wysypujemy mąkę. 
  6. Następnie ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. 
  7. Teraz czas na przygotowanie kruszonki: mieszamy masło, mąkę oraz cukier i zagniatamy, aż do momentu gdy powstanie kruszonka. 
  8. Truskawki myjemy i oczyszczamy. 
  9. Po wyrośnięciu ciasta kładziemy na niego pokrojone truskawki i posypujemy kruszonką. 
  10. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy przez 45 minut. 

Zobacz też: Sernik na zimno z serków homogenizowanych, czyli ciasto w sam raz na upały [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.