Szybkie ciasta - wspólny czas dla rodziny
W natłoku codziennych obowiązków szybkie ciasta to dobry pretekst do wspólnych wypieków w towarzystwie najmłodszych. Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni, a oprócz dobrej zabawy jest to też ważny wstęp do nauki samodzielności. Kilka prostych i szybkich przepisów prezentujemy poniżej.
Ciasto jogurtowe z owocami - tajna broń francuskich mam
Tradycyjne ciasto jogurtowe z owocami to prawdziwy przysmak we Francji, to ciasto jest nie tylko banalnie proste w wykonaniu, ale też co ważne nie zawiera dużej ilości cukru. Dzieci od małego uczą się więc, że słodycze mogą mieć różne oblicze, nie tylko to ze sklepu.
Lista składników:
- jogurt naturalny - 1 opakowanie
- mąka - 3 jogurtowe kubeczki
- cukier - 5 łyżeczek
- olej - 1 kubek jogurtowy
- jajka - 4 sztuki
- wanilia
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki z górką
- ulubione owoce - pół kg
Przygotowanie:
- Do średniej wielkości miski należy przełożyć jogurt naturalny, następnie dodać olej, który także odmierzamy kubeczkiem i na koniec cztery jajka.
- Składniki należy zmiksować na średni obrotach.
- Przy pomocy tego samego kubeczka, który trzeba umyć i wysuszyć ponownie odmierzamy trzy kubeczki mąki oraz dodajemy cukier i wanilię. Wszystkie te składniki przesypujemy do oddzielnej miski.
- W kolejnym kroku suche i zmieszane produkty przesypujemy do zmiksowanej wcześniej masy i delikatnie mieszamy.
- Gęstą masę wykładamy na blachę, którą wcześniej należy wyłożyć papierem. Na wierzchu surowego ciasta rozkładamy umyte i pokrojone owoce.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około godzinę. Przez ten czas nie należy otwierać piekarnika.
- Test suchego patyczka przeprowadzamy pod koniec, pięć minut przed końcem pieczenia.
Zobacz wideo Zobacz też przepis na ciasto migdałowe z owocami
Ciasta ucierane z owocami - krok po kroku
To propozycja dla tych, którzy lubią zapomnieć o całym świecie i skupić się na tym co tu i teraz. Ciasta ucierane z owocami są w miarę proste, ale wymagają też odrobiny precyzji.
Lista składników na ciasto:
- jajka - 5 sztuk
- mąka pszenna - 1,5 szklanki
- mąka ziemniaczana - pół szklanki
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- olej słonecznikowy - 200 ml
- proszek do pieczenia - 1 mała łyżeczka
Lista składników na kruszonkę:
- masło - 5 dag
- mąka - 5 dag
- cukier- 5 dag
Plus owoce na przykład jagody lub truskawki.
Przygotowanie ciasta:
- jajka należy utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym, aż do białości,
- następnie dodajemy przesianą mąkę oraz olej i na koniec delikatnie mieszamy,
- formę na ciasto należy wyłożyć papierem i wysmarować masłem,
- następnie układamy owoce, które należy wcześniej umyć i osuszyć,
- na wierzchu posypujemy kruszonkę,
- ciasto pieczemy przez około godzinę w temperaturze 175 stopni,
- ciasto należy wyjąć po teście suchego patyczka
Przygotowanie kruszonki:
- składniki na kruszonkę należy wymieszać w misce, aż do momentu, gdy usuniemy grudki,
- następnie tak przygotowaną kruszonkę należy przełożyć do zamrażalnika
Ciasto drożdżowe z owocami według przepisu babci
Ciasto ucierane z owocami to bardzo dobry pomysł. Każdy, kto chciałby trochę powspominać dzieciństwo i przekazać magiczne smaki dzieciństwa powinien sięgnąć po przepis na ciasto drożdżowe z owocami, szczegóły poniżej.
Lista składników na ciasto:
- mąka - 500 g
- drożdże - 50 g
- ciepłe mleko - 1 szklanka
- cukier - 5 łyżek
- jajka - 2 sztuki
- olej - 1/3 szklanki oleju
Lista składników na kruszonkę:
- masło - 50 g
- mąka - 4 duże łyżki
- cukier - 3 łyżki
Owoce:
Ciasto drożdżowe z owocami jest bardzo proste w przygotowaniu, szczegóły poniżej:
- Drożdże należy skruszyć do ciepłego mleka, następnie dodajemy łyżkę cukru i mieszamy.
- Następnie odstawiamy na kwadrans, aby drożdże miały okazję urosnąć.
- W kolejnym kroku ubijamy jajka i niewykorzystany cukier, następnie dodajemy mąkę i zaczyn drożdżowy.
- Następnie mieszamy i dodajemy olej, ciasto wyrabiamy mikserem przez kilka minut.
- Ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, następnie na wierzchu wysypujemy mąkę.
- Następnie ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
- Teraz czas na przygotowanie kruszonki: mieszamy masło, mąkę oraz cukier i zagniatamy, aż do momentu gdy powstanie kruszonka.
- Truskawki myjemy i oczyszczamy.
- Po wyrośnięciu ciasta kładziemy na niego pokrojone truskawki i posypujemy kruszonką.
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy przez 45 minut.
Zobacz też: Sernik na zimno z serków homogenizowanych, czyli ciasto w sam raz na upały [PRZEPIS]